Siper Hava Savunma Sistemi | Hisar-U | GUMS

Siper Hava Savunma Sistemi Projesi, yüksek irtifa ve uzun menzilde etkili olarak Türkiye’nin hava savunma ağının sondan ikinci katmanını oluşturacak olan kritik bir projedir.

Denizaltı savunma harbi ve süustü savunma harbinde olduğu gibi hava savunma harbide katmanlı ve komplike bir şekilde yapılmalıdır. Hareketli birliklere yapılacak bir saldırıya cevap verecek olan en alçak irtifadaki, reaksiyon süresi çok kısa olan uçaksavarlardan, geniş bir coğrafyaya gelmekte olan balistik füzelere cevap verecek olan en yüksek irtifadaki anti-balistik füzelere kadar hemen her katmanı dolu olmayan bir ülke, gerçek ve ciddi bir nizami savaşta, kendi hava sahasında hava üstünlüğünü sağlayamaz. Hava üstünlüğünü sağlamayan bir ülke ise savaşı kaybetmese bile bunun bedelini en ağır şekilde öder.

Türkiye, katmanlı bir hava savunma ağı oluşturmak konusunda karnesi zayıf bir ülke olsada bu durum zamanla tersine dönmektedir. Alçak iritifada Hisar-A ve orta irtifada Hisar-O hava savunma sistemlerini üreten Türkiye, bu sistemlerin gelecek savaşlarda eksik kalacağını öngörüp, söz konusu sistemleri Hisar-A+ ve Hisar-O+ seviyelerine yükseltmektedir. Bunun dışında portatif hava savunma sistemi yani yerli MANPADS’imiz olan Sungur’dan Korkut HSS’ye kadar birçok hava savunma katmanına yerli sistemleri koymayı başarmıştır. (Bkz; HAVA SAVUNMA VE ASELSAN / HİSAR-A, HİSAR-O, KORKUT …)

Ancak konu uzun menzil ve yüksek irtifa hava savunma sistemleri olunca, savunma sanayii ve havacılık alanında nispeten yeni olan Türkiye çözüm üretmekte doğal olarak eksik kalmıştır. Bu konuda S-400 başta olmak üzere Patriot, FD-2000 ve SAMP-T gibi sistemler için girişimlerde bulunan ülkemiz nihai olarak yerli bir hava savunma sistemi üretmekte karar kılmıştır. (Bkz; S-400 UZUN MENZİLLİ BÖLGE HAVA VE FÜZE SAVUNMA SİSTEMİ)

Siper Hisar U Yüksek irtifa uzun menzilli hava savunma sistemi

Siper Hava Savunma Sistemi

Siper Hava Savunma Sistemi; ASELSAN, ROKETSAN ve TÜBİTAK Sage tarafından başlatılan, Türk savunma sanayiinin en kritik projelerinden biridir. Gemi ve kara konuşlu olarak kullanılması planlanan füzenin 100 km’den fazla menzile, çift darbeli motora, Aktif Radar Arayıcı (RF) başlığa, Kızılötesi Görüntüleyici Arayıcı Başlık (IIR) ile Terminal Güdüm yeteneğine sahip olacağı tahmin ediliyor. Sistem özellikle Türk Donanamasının en büyük projesi olan TF-2000 Hava Savunma Harbi Detroyeri’nde de kullanılacak. (Bkz; “TF-2000” AKDENİZ’DEN TAŞAN GÜÇ)

Yerli VLS MDAS (Milli Dikey Atım Sistemi) aracılığı ile atılabilecek olan füze, ÇAFRAD ile güdümlenebilecek. Ancak birçok kaynakta bahsedildiği üzere Siper Hava Savunma Sistemi’nin kara konuşlu versiyonu Erken İhbar Radar Sistemi (EİRS) ile güdümlenemeyecek. Bu konuda ÇAFRAD’ın (Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar) kara konuşu bir versiyonu kullanılacaktır veya ÇAFRAD’dan kazanılan birikimlerin de aktarılacağı yeni bir radar üretilecektir. SİPER’in 2023 yılında envantere girmesi planlanıyor.

Siper Hava Savunma Sistemi’nin hava soluyan hedeflere karşı kullanılması planlanmaktadır. Savaş uçakları, helikopterler ve seyir füzeleri gibi kritik hedeflere karşı geliştirilecek olan Siper’in, balistik füzeler ve hipersonik füzelere karşı ciddi bir etkinliğe sahip olmayacağını öngörüyoruz. Ancak Türkiye’nin özellikle balistik füze savunması için başka bir planı var.

Geliştirilmiş Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi (GUMS)

Eski adı ile Hisar-U yeni adı ile Siper’in aksine GUMS, anti-balistik kabiliyeti ile öne çıkacak. Türkiye katmanlı hava savunmasının en üst katmanını tamamlamak üzere EUROSAM ile fizibilite çalışmaları yürütmüştür. Fransa’nın tutumu yüzünden tıkanan süreçte Türkiye’yi ASELSAN ve ROKETSAN temsil etmiştir. EUROSAM ile anlaşılması durumunda balistik füze savunmamız Aster-30, Aster-30 Blok 1 NT ve ileri gelecekte Aster-30 Blok 2’lere veya bu Aster türevi füzeler üzerinden geliştirilen yeni bir füzeye emanet edilecektir.

Siper Hisar U Yüksek irtifa uzun menzilli hava savunma sistemi Samp-t

İsmail Demir’in Açıklamaları (Hisar-U (!), Siper Hava Savunma Sistemi, GUMS…)

Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) Başkanı İsmail Demir, Ekonomi Muhabirleri Derneği’nde (EMD) katıldığı bir programda çok önemli bilgiler aktardı. Hürriyet’in haberine göre İsmail Demir hava savunma sistemlerimiz hakkında yaptığı açıklamaları başlıklar halinde özetledik.

  • Türkiye katmanlı hava savunma ağına hedefi doğrultusunda, aşamalı bir şekilde hava savunma sistemlerini envanterine almayı hedeflemektedir.
  • 3 yıl öncesine kadar nerdeyse hiç yerli hava savunma sistemimiz yokken önce Korkut’u daha sonra ise omuzdan atılan, 8 km menzilli portatif hava savunma sistemi Sungur’u yaptık.
  • Daha sonra ise katmanlı hava savunma ağımızın alt katmanını oluşturan Hisar-A’nın hızı ve menzili arttırılmış varyantı Hisar A+’yı hizmete aldık. Geçtiğimiz günlerde ise bu sistemin tam otonom konfigürasyonunun testlerini başarı ile icra ettik.
  • Hisar-A+’dan sonra 10 km irtifa ve 25 km menzil değerlerine sahip Hisar-O+’yı geliştiriyoruz.
  • Uzun menzilli hava savunma sistemimiz Siper’den önce ise yeni bir ara ürün geliştireceğiz. Bu ürün 20 km irtifa ve 100 km menzil değerlerine sahip olacak. Daha sonra ise 2023 bitmeden Siper’i envantere almayı planlıyoruz.
  • En son aşama ise GUMS. (Yazının devamına bakınız.)

Normal şartlarda biz Siper Hava Savunma Sistemi ile Hisar-U olarak açıklanan savunma sisteminin aynı olduğunu ve bir isim değişikliği yaşandığını biliyorduk. Ancak yeni açıklamalara göre Hisar-U (!) ile Siper Hava Savunma Sistemi’nin ayrıldığını ve Siper’den önce Hisar-U adında yeni bir hava savunma sisteminin geleceğini varsayabiliriz.

Yeni füzenin adı ne olursa olsun yıllardır hava savunma konusunda istediğini elde edemeyen Türkiye yakın gelecekte çok iddialı bir hava savunma ağına sahip olacak. Hisar-U, Siper ve GUMS üçlüsü sadece füzelerinin menzil ve irtifası ile değil sahip oldukları tüm bileşenleri ile Türkiye’nin hava savunma açığını önemli ölçüde azaltacak.

Ayrıca gelecekte yapımına başlayacağımız TF-2000 Hava Savunma Harbi Destroyerleri içinde çok ciddi bir füze çeşitliliğine sahip olmuş olacağız.

Sonuç

Hava Savunma Sistemleri konusunda yıllardır sorun yaşayan ülkemiz bu konudaki ihtiyacını kapatmak üzere birçok proje başlatmıştır. Bazıları devam eden bu projelerinin muhakkak en önemlileri Hisar-U, Siper ve GUMS’tur.

Katmanlı hava savunma kavramına uygun olarak hazırlanan Türk Hava Savunma Ağının en sıkıntılı bölgesini yıllardır yüksek irtifa oluşturmaktadır. Yüksek irtifa hava savunması F-16’lara emanet olan Türkiye bu sorunu kısa vadede S-400 ile çözsede nihai sonucu Siper verecektir. S-400’ün ana radar ağımıza bağlı olmaksızın stand alone çalışacak olması ve sadece 2 batarya alınmış olması bütün ülkeyi saracak olan nihai sistemin yerli Siper Hava Savunma Sistemi olacağının en önemli kanıtı niteliğinde.

Önerilen Yazılar:

DEMİR KUBBE HAVA SAVUNMA SİSTEMİ ( IRON DOME )

HAVA SAVUNMAYA ASELSAN İMZASI

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*