B-21 Raider Stealth Bombardıman Uçağı | Northrop Grumman

Northrop Grumman şirketinin tasarımını B-2 bombardıman uçağına benzer dizayn ettiği yeni nesil bombardıman uçağı B-21 için çalışmalar hızla devam ediyor.

ABD Hava Kuvvetleri komutan yardımcısı Stephen Wilson, uçağın uçuş tarihi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Katıldığı bir programda konuşan Wilson, B-21’in ana yüklenicisi Northrop Grumman’ın Melbourne’deki tesislerini ziyaret ettiğini belirterek çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Wilson, çalışmaların çok hızlı ilerlediğini belirterek uçuş tarihihin 3 Aralık 2021 şeklinde hesaplandığını hatırlattı.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan havacılık uzmanı Richard Aboulafia ‘İki yılda çok şey olabilir. Ancak program hakkında kendinden emin olduklarını düşünüyorlarsa, bu işlerin yolunda gittiğinin iyi bir işaretidir.’ dedi.

B-21 tasarımının B-2 Spirit’ın daha küçük bir versiyonu olduğuna işaret eden Aboulafia, şunları kaydetti:

‘Elbette bu, daha az risk ve makul derecede hızlı bir program anlamına geliyor. Gövdenin radikal bir şekilde değişmesi gerekmiyor…

B-21 Raider Stealth Bombardıman Uçağı | Northrop Grumman

Her şeyin modernize edilmesi gerekiyor. Bunu işin gerçekliği olarak kabul ettiğinizde, program süresinin kısalması da gayet makul.’ dedi

Nortthrop Grumman tarafından geliştirilen B-21 Raider şirketin tanımına göre benzersiz bir menzil, yük ve personel güvenliği sağlayan gelişmiş bir uçak.

Savunma Bakanlığının açıklamasına göre hayalet (radarda görünmezlik) özelliğine sahip olacak uçak, gelecekte ABD Hava Kuvvetleri’nin bel kemiğini oluşturarak ulusal güvenlik için büyük bir rol üstlenecek.

Uçağın gizliliğinin ‘kaplamada kullanılacak en son teknoloji’ ile sağlanacağı ileri sürülüyor.

Nükleer silah yeteneğine de sahip olacak B-21’in birim maliyeti 565 milyon lira civarında.

Uçak, envantere girmesiyle B-2 VE B-1 bombardıman uçaklarını emekliye ayıracak. (star.com.tr)

Northrop Grumman B-21 Raider

24 Ekim 2019’da Northrop Grumman’ın B-21 Raider üzerinde resmi olarak çalışmaya başlamasından 10 yıldan fazla süre geçmesine ve hala daha uçağın birçok özelliğinin gizli olmasına rağmen uçağın Aralık 2021’de muhtemel ilk uçuşa çıkacağı açıklandı. Öte yandan USAF, uçağın 2025 yılına kadar seri üretime geçmiş olmasını istiyor. B-21 Raider beklendiği üzere AESA radar ve ağ merkezli harp kabiliyetine sahip olacak. Tıpkı F-35 gibi öncü drone’ları kontrol edebilecek. Muhtemelen havadan bırakılan ve robot (yapay zekalı) veya kumanda edilen İHA’ları, taarruzi mühimmatı (Kamikaze İHA) veya sürü İHA’ları (Swarm) ve elektronik harp füzeleri olan MALD-J gibi mühimmatı da bırakabilecek. (Bkz; ALTINCI NESİL SAVAŞ UÇAKLARI | 6. NESİL SAVAŞ UÇAKLARI)

B-21 Raider Stealth Bombardıman Uçağı | Northrop Grumman

Ayrıca B-21’in çok fazla sayıda uzun ve çok uzun menzili hava-hava füzesi taşıması hedefleniyor. Bu sınıflardaki ve yeni üretilen AIM-120D ve AIM-260 (henüz net değil) hava-hava füzeleri entegre edilerek düşman hava sahasını bloke etmek amaçlanıyor. B-21 bir nevi uçan hava savunma bataryası olacak. Özellikle cephe gerisindeki tanker, kargo, AWACS gibi hedefleri A2/AD uygulamaları gibi belli bölgeden men etmek için kullanılması da düşünülüyor.

Bunu üst düzey askeri yetkililer çeşitli toplantılarda dile getirmeye başlamışlar. B-2’in hava-hava yetenekleri olacak diyen generallerin demeçlerine çeşitli sitelerde rastlamak mümkün. Bildiğiniz üzere çok uzun menzilli hava-hava füzeleri şu ana kadar genelde Rus ve Çin hava savaş stratejisinde görülüyordu.

B-2’LER 2030’DA EMEKLİ OLACAK

USAF şimdilik 100 adet B-21 alımı planlasa da 2030’lu yıllarda B-2’lerin ömrünü tamamlayacağı düşünüldüğünde ABD’de yayınlanan çeşitli raporlarda en az 180 hatta bazılarında 300’e yakın B-21 tedarik edilmesi gerektiği iddia ediliyormuş. Çünkü B-2 veya B-21’in düşük görünürlüğü, bomba kapasitesi ve menzili onları nükleer caydırıcılığı vazgeçilmez unsuru yapmaktadır.

B-21 Raider üretildiğinde B-1B Lancer ve B-2 Spirit uçaklarının yerini alacak. Ancak diğer ağır bombardıman uçağı B-52 Stratofortress’lar rekora koşmakta ve 2040 sonrası da serviste kalmaya devam edecek. Dünyada B-52 (ABD) ve Tu-95 (Rus) uçağı gibi dedesi ve torununun aynı uçakta görev yapma ihtimali olan başka askeri uçak var mı bilmiyorum, zannetmiyorum da.

B-21 Raider da tıpkı B-2 gibi kuyruksuz yani dikey stabilizesi olmayan uçan kanat tasarımını koruyan bir uçak olacak. Buna rağmen temsili resimlerde fark edildiği üzere farklı hava girişleri olacak. Daha stealth ancak daha düşük bakım-idame maliyetli olması amaçlanan B-21’de, malzeme bilimi sınırlarını zorlayacakmış. Göksel Navigasyon (Celestial Navigation) makalesinde tanıttığım B-2’nin gövde üstündeki göksel navigasyon cihazının da bulanacağı tahmin ettiğim B-21’de gelişmiş haberleşme sistemleri ve F-35’de bulunan sensör füzyonu kabiliyeti olacakmış. Bu kabiliyet B-2’de kısıtlı oranda var.

Geçtiğimiz günlerde Kokpitaero’da alıntı yapılarak yayınlanan bir haberde şöyle yazıyordu: “USAF B-2A stratejik bombardıman uçaklarının uygulanabilirliğini ve operasyonel kapasitesini arttırmak için yapılan iyileştirmelerde yaklaşık üç yıllık gecikme ile karşı karşıya. Hasım ülkelerin hava savunma sistemlerine çare olarak planladığı bu geliştirme programlarında gecikmeler yaşanıyor. 2016 yılında başlatılan projede, ilk sekiz uçağın başlangıç seviyesi muharebe kabiliyetine erişmesi 2024 yılının Eylül ayını bulacak. Toplam maliyeti 3 milyar USD olan proje kapsamında 20 uçağın kabiliyetlerinin yükseltilmesi planlanıyordu. Kabiliyet artırma programının maliyeti ise bu süreçte %11 artarak 3 milyar 285 milyon USD’ye yükseldi.” 

İHA KONTROLÜ

Bu iyileştirmeler ne olabilir diye düşündüğümüzde daha önceki çıkan haberlere göz atmak lazım. Daha önce 2020’lere kadar sürmesi planlanan güncellemeler ile uçağın savunma sistemlerini ve elektronik algılama /sensör yenilemeleri ile mürettebatın durumsal farkındalığı ve muharebe sırasında değişken tehditlere hızlı adapte olma yetenekleri artırılması amaçlanmıştı. Kokpit arayüzleri, görev bilgisayarlarında yazılım yükseltilmesi, akıllı mühimmatların daha doğru hedeflenmesini sağlayacaktı. AESA radar kabiliyetinin artışı yanında en büyük modernizasyon ise yüksek frekanslı uydu veri bağlantısı ve gerçek zamanlı veri bağlantısı ile gerçek zamanlı videoların örneğin MQ-9 Reaper, RQ-170 drone’larından alınıp-verilmesi idi. Libya saldırısında denendiği gibi. Dolayısı ile hedef bölgedeki bir MQ-9 SİHA B-2’nin uçan gözü, RQ-170 işiten kulağı olmuş oluyor diyebiliriz. Bu kabiliyetin MMU TF-X ile İHA/SİHA sistemlerimiz arasında olması temennisi ile…

Buradan hareketle B-21’de de bu ağ merkezli harp kabiliyetinin veya çok daha ilerisinin olacağını tahmin edebiliriz. Açıkçası B-21’in gelecekte 6’ncı nesil uçaklar, F-35 ve RQ-4 Global Hawk veya V-247 Vigilant gibi tiltrotorlu silahlı insansız sistemler ile tam entegre olacağını tahmin etmek zor değil. F-35 buna zaten dünden hazır.

B-21 Raider Stealth Bombardıman Uçağı | Northrop Grumman
Mart 2019’da Güney Dakota’daki Ellsworth Üssü’nün operasyonel Raider’ları konuşlandığı ilk üs olacağını açıklamıştı. Daha sonra sırası ile B-1B üssü Teksas’taki Dyess Üssü’ne ve Missouri’deki Whiteman Üssü ve B-2’lere ev sahipliği yapan Ellsworth’tan sonra B-21 Raider üssü olacak.

İlginç bulduğum iki anekdotu da araya sıkıştırmak istiyorum. Biri, USAF Hızlı Yetenekler Ofisinin (RCO) B-21 programının yanı sıra eşit derecede gizli olan X-37B minyatür uzay mekiğinden de sorumlu olması. Hatırlayacağınız üzere daha önce de haber yapmıştık. X-37B çok uzun süreli ve görevi açıklanmayan bir uçuştan sonra dünyaya dönmüştü. İkincisi, Avustralya’da kayda değer uzmanlar ve yetkililer tarafından ABD’yi ikna edip B-21 programına ortak olması yönünde görüşler dile getiriliyormuş.

USAF tarafından yayınlanan B-21’in temsili çizimi ise yine uçan kanat şeklinde ve dikey stabilizelerin olmadığı bir tasarımı gösteriyor. Radar dalgalarını yan yönlerinden yansıtacak dikey stabilizeler olmayan yeni bombardıman uçağı tıpkı B-2 gibi sadece önden ve arkadan değil aynı zamanda yanlardan da radar dalgalarının geri dönüşünü azaltan ve her açıdan algılamayı zorlaştıran bir RCS’ye (Radar kesiti) sahip olacak. Bu hususu ileriki bölümlerde RAM kaplaması açısından uzun uzun anlatacağız.

Şüphesiz B-21’de sadece B-2 tecrübesi değil F-22 ve F-35 tecrübesi ve onlardan öğrenilen teknolojiler de kullanılıyor. Buna rağmen geçen bölümde dikkat çektiğimiz üzere maliyeti korkunç. Geliştirme maliyetinin 20 milyar USD, 100 adet uçağın üretimi ile birlikte ise toplam maliyetin 100 milyar USD olacağı tahmin ediliyor.

B-2 uçağı ve mürettebatı için thedrive.com’daki bir yazıda ise şu ifadeler kullanılmış: “Pentagon’un portföyündeki başka hiçbir güç B-2 Spirit topluluğundan daha fazla eğitimli ve karmaşık küresel görevler için hazır değildir. Bu kabiliyet, herhangi bir zamanda konvansiyonel saldırı operasyonları yapmaya elverişli sadece bir avuçluk (20 uçak) özel bir kuvvettir.”

Ayrıca daha önce belirttiğim gibi nükleer caydırıcılığın da önemli bir köşe taşı. (Hakan Kılıç)

Kaynak: kokpit.aero

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir