Tarihler, 24 Ocak 1961’i gösterirken ABD’de, Goldsboro, North Carolina hava üssünden havalanan B-52G rutin uçuşunu yapıyordu. Soğuk savaş yılları olmasından dolayı uçaklar yüklü kalkıyorlardı devriyeye. Bu uçakta da 2 adet Mark 39 TermoNükleer bomba bulunuyordu.
B-52G, hava ikmal noktasına gelip tanker uçağa yanaşıp bağlantı kurulduktan sonra, pilotlar tankerdeki operatörden aldıkları pilota uçağın sağ kanadında yakıt kaçağı olduğunu bildirdi. Bunun üzerine bağlantı kesilip uçaklar ayrıldı birbirinden.
Durumu bildiren uçak komutanına acilen Seymour Johnson hava üssüne dönmesi emri verdi. Rotasını yakıt boşaltmak için okyanusa yönlendiren uçak, boşaltma uçuş paternine gelince pilot kanattaki sızıntının daha da kötüleştiğini, 3 dakikada 17 ton yakıt kaybettiğini fark ederek acil iniş izni istedi.
YAKIT KAÇIRARAK İNİŞE GELİYOR
Uçak üsse yaklaşırken 10000 feet’te (yaklaşık 3300 metre) artık kontrol edilemez hale gelmişti. Pilot mürettebattan 5’inin uçağı terk etmesi için emri verdi. 9000 feet’te atlayan beş mürettebattan beşi de sağ sağlim yere indi.
Ancak uçakta toplam 9 mürettebat daha bulunuyordu. Atlayan diğer personel ise yere iniş sırasında oluşan komplikasyonlardan hayatını kaybetmişti. Sıra üçüncü pilota geldi. Bu pilot fırlatma koltuğu yerine kokpit üst camını açtı ve atladı. Paraşütle yere inen pilot da kurtuldu…
Artık B-52’nin dayanacak gücü kalmamıştı. Uçak alçalmasına devam ederken bir anda havada parçalandı. Kokpitte kalan iki pilot da enkazla birlikte yere çakıldı. Üsten hemen kurtarma ekibi bölgeye gitti. İlk baktıkları mürettebatın durumu ve nükleer bombaların ne olduğuydu… Toplam 5 kilometrelik alana yayılan enkazda bombaların olmadığı fark edilmişti.
BOMBALAR NEREDE?
Peki Nükleer bombalara ne oldu ? Uçaktan atlayan mürettebat 9000 feet (2700 metre) irtifada bombaların uçakta olduğunu belirtiyorlar. Ancak uçağın yere çarpmadan havada parçalanması üzerine, bombaların 2000 feet ve 1000 feet yükseklikte (610 ve 100 metre) uçaktan ayrıldıkları tahmin edilmeye başlandı.
Bombalardan birinin dağılma sırasında kendiliğinden patlatma prosedürene geçip,5 aşamadan dördünü tamamlayıp otomatik olarak düzeltme paraşütünü açarak yere indiğini ortaya çıktı. Paraşütün ağaca takılması sonucu yere dik bir vaziyette durduğunu (ilk fotoğraf) diğerinin ise bataklık araziye düşüp, yaklaşın 310 m/sn iniş hızından dolayı önde buluna patlayıcının dağılıp patlamadığını. Ancak 6 metre derinliğe gömüldüğü ortaya çıkıyor.
Uranyumu çıkarmak için kazıya başlanıyor, Bombanın kuyruk kısmı 6 metre derinlikte bulunuyor ancak nükleer kısmın olmadığı anlaşılınca daha derin kazmaya başlıyorlar. Bataklık arazi olmasından dolayı bombanın bulunduğu yere su doluyor. Bunun üzerine bombanın olduğu yerdeki 120 metre çapındaki alan çiftlik sahibinden satın alınarak dolduruluyor. Bugün halen bombanın radyoaktif kısmı orda bulunuyor. Kuzey Carolina üniversitenin yaptığı ölçümlerde nükleer çekirdeğin 55 metre allta olduğu saptanmış durumda. Koruyucu içinde bulunan radyo aktif maddenin Patlama tehlikesi yok çünkü reaksiyonu başlatacak üniteler kuyrukla beraber yukarıda kalmış.
ALTI KADEMELİ PATLAMA DÜZENEYİ
O zamanlar yapılan açıklamada, bombaların patlama ihtimali yoktu. Çünkü 6 kademeden oluşan bir sistemle patlamaya hazır hale getiriliyordu diye duyurulmuştu. Aradan yıllar geçti ve o zaman bu kaza ile ilgili raporlar zaman aşımına uğrayıp halka açıklandı.
Gerçek şu ki, ağaca asılı halde bulunan bomba patlamaya hazır hale getirilmesi iç gereken 6 aşamanın 5 i tamamlanmış. Sadece altıncı aşamada olan düşük voltaj emniyet anahtarının kapalı olduğu tespit edilmiş.
Uzmanlara göre bomba Hiroşimaya atılanının 250 misli daha fazla patlama gücüne sahipti. Patlasa ne olurdu? Yine uzmanlara göre Kuzey Carolina haritası bugünkü halinden çok farklı olurdu diyorlar.
Bu açıklanan olaylardan sadece bir tanesi. Kim bilir değişik ülkelerde ne tehlikeler atlatıldı. Bilim kurgu yazarlarının öngörüleri sanırım gerçek olacak biz kendimiz kendimizi bitireceğiz.
Günümüzde halen aktif 3 B-52H filosu ABD Hava kuvvetlerinde mevcut. Daha ekonomik oldular. Güncellendiler. Mevcut filonun 3 mislide çölde yatıyor. 1955 yılında B-52 uçağının 1 saatlik uçuş için gerekli bakım maliyeti 1182 dolar iken şimdi 10406 dolar… (Bkz; B-21 RAİDER STEALTH BOMBARDIMAN UÇAĞI | NORTHROP GRUMMAN)
Kaynak: Kokpit Aero / Bülent Acun
Hiroşimaya atılan atom bombasının 250 katı ne demek. Amerika bu bomba patlamadığı için çok şanslıymış. Ama böyle bir bomba ile devriyeye çıkmak nasıl bir düşünce. Aşırı saçma birşey yapmışlar.
Keşke patlasaymis. Tepede bit atom bombasını patlaması nasıl bir şeymiş oğrenirlerdi belki