Gemi Konuşlu Helikopterler “UÇAN GEMİLER”

Savaş gemileri ülkelerin kara sınırlarını korumak ve denizdeki tehditlerin karaya ulaşmadan yok edilmesi görevlerini üstlenir. Bu gemiler radar, sonar gibi sistemlerle arama yaparak ve çeşitli silahları kullanarak tehditlere karşı savunma ve saldırı amaçlı görevler üstlenirler. (Bkz; 10 TON SINIFI HELİKOPTER PROJELERİ ( ATAK-2 VE GENEL MAKSAT HELİKOPTERİ ))

Bu gemilerin en önemli yardımcıları olan gemi konuşlu helikopterler, yardıma ihtiyaç duydukları anda gemilerin yaptığı temel harp görevlerini yerine getirebilecek kabiliyetleri ile gemiye destek verirler. Gemilerin sürekli yanında bulunan birçok işi yapabilecek, İsviçre çakısı gibi çok amaçlı bir sistemdir.

gemi konuşlu helikopter deniz karakol helikopteri s-70 seahawk

Gemi konuşlu helikopterler güdümlü mermi, torpido gibi mühimmatları kullanarak ve aynı zamanda daldırma sonarı, sonobuoy ve radar kabiliyetleriyle adeta deniz üzerinde uçan bir gemi olarak görev yaparlar. Özellikle su altı görevleri için çok önemlidirler. Gemilerin yumuşak karnı olan denizaltı harbindeki yetenekleri onları vazgeçilmez kılar. (Bkz; REİS SINIFI DENİZALTILAR | TYPE 214 TN)

Bu helikopterler deniz koşulları için üretilmişlerdir. Bu sebeple gemi konuşlu helikopterler kara konuşlu helikopterlerden farklılardır. Korozyona dayanıklı gövde ve özel boyalar kullanılarak üretilirler, aynı zamanda deniz harbi için özelleşmiş sistemlere sahiptirler.

gemi konuşlu helikopter deniz karakol helikopteri s-70 seahawk

Türk donanmasında bu görevde S-70B SeaHawk helikopterleri bulunur. UH-60 genel maksat helikopteri üzerinden geliştirilmiştir. Dünyada sınıfındaki en bilindik gemi konuşlu helikopterdir. Mk 46, Mk 50, Mk 54, Penguin, hellfire gibi silahları kullanır. Türk donanmasında Korvet ve fırkateynler de kullanılır ve kolay muhafaza için rotorları katlanabilir.

Sadece harp değil Arama Kurtarma, nakliye, personel taşıma gibi çeşitli görevleri de yapabilir. (Bkz; TÜRK DONANMASININ GELECEKTE KULLANACAĞI KRİTİK SİLAH VE MÜHİMMATLAR)

Günümüzde tüm hava araçlarında olduğu gemi konuşlu helikopterlerin de insansız modellere yerini bırakacağı öngörülüyor. Ülkemizde de geliştirilen döner kanatlı insansız hava araçlarının tüm dünyada gelişimi ve kullanımı hızla artıyor. Bu sebeple yakın zamanda savaş gemileri, çıkarma gemileri ve helikopter gemilerinde sıkça görebiliriz. (Bkz; MİLGEM – İSTİF SINIFI GENEL MAKSAT FIRKATEYNLERİ, YERLİ TORPİDO PROJELERİ | ROKETSAN AKYA VE ASELSAN ORKA)

Gemi Konuşlu Helikopterler

Kısacası deniz karakol görevleri için özelleştirilmiş olan helikopterler donanmalar için ve donanmamız için vazgeçilmez bir öneme sahiptir.

gemi konuşlu helikopter deniz karakol helikopteri s-70 seahawk helikopteri

Su üstü harbi ve denizaltı savunma harbine ek olarak yakın hava desteği veren deniz karakol helikopterleri çok işlevli bir yapıya sahiptir.

Taşıdığı sensörler, silahlar ve çeşitli faydalı yükleri sayesinde gemi konuşlu helikopterler, küçük bir uçan gemi olarak nitelendirilebilir.

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*