Havayollarında internet rekabeti arttı

ABD ve İngiltere’nin Türkiye ile birlikte bazı ülkelere getirdiği uçuşlarda elektronik cihaz yasağı sonrası havayolları yeni önlemler almaya başladı. ABD’ye yapılacak en az 9-10 saat sürecek uzun uçuşlarda kendi laptoplarını, elektronik cihazlarını kullanamayacak yolcular için internet çok daha önemli hale geldi.

Yapılan araştırmalar yolcuların uçakta bedava yemek yerine bedava interneti tercih ettiğini gösteriyor. Yasağın etkilediği şirketlerden biri olan Türk Hava Yolları, yolculara ücretsiz olarak tablet dağıtılacağı ve internet hizmeti sunulacağını bildirmişti. (Bkz; BUSİNESS CLASS UYGULAMASINI BAŞLATAN İLK HAVAYOLU)

Kokpit.aero, uçakta internet hizmeti sunan havayollarını, hangi şirketlerin bu hizmeti ücretsiz verdiklerini, hangilerinin ne kadar ücret talep ettiğini araştırdı.

Avrupa’da İrlanda merkezli Aer Lingus, İspanyol Vueling ve Norwegian Airlines ücretsiz internet konusunda başı çeken havayollarını oluştururken, Asya’da China Air, China Eastern, Philippine Airlines ve Thailand merkezli Nok Air uçakta ücretsiz wi-fi hizmeti sağlayan şirketler.

Ortadoğu bölgesinde Türk Hava Yolları, Amerika’da ise JetBlue bu konuda öncülük ediyor. KLM Havayolları, Virgin America ve Avustralya’nın milli havayolu Quantas ise ücret talep eden şirketlerden bazıları.

hava yollarında internet rekabeti
Türk Hava Yolları

AMERİKAN HAVAYOLLARINDA ÇOK YAYGIN

Amerikalı havayollarının çoğu interneti ücret karşılığı sunarken, İngiltere merkezli havayolları online hizmet sunma konusunda epey geç kaldı ve yolcuya sanal dünyaya bağlanma imkanı sunan şirketlerin sayısı oldukça az. (Bkz; AMBULANS HELİKOPTER PİLOTU OLMAK)

Bazı havayollarının internet hizmeti için talep ettiği rakamlar oldukça uçuk olabiliyor. Örneğin Virgin America ile Washington-San Francisco uçuşunda interneti kullanmak isteyenlerin bunun için 45 doları gözden çıkarması gerekiyor. Dünyanın en büyük internet servis sağlayıcılarından biri olan Gogo, uçuş öncesi günlük 16 dolara internet kartları satıyor. Ancak aynı interneti uçakta almaya kalktığınızda bu rakam 40 dolara çıkıyor.

Yine ABD’de Delta, United, American Havayolları ve Virgin America ile uçacak yolcular Gogo’dan aylık 60 dolara internet paketi satın alabiliyor. Geçen yıl Gogo şirketi, ABD ve Kanada’daki çoğu uçuşlarda yolcuların WhatsApp, Viber, Skype ve iMessage gibi uygulamaları 3 dolara kullanmalarına imkan veren yeni bir servis başlattığını duyurmuştu.

Wİ-Fİ TEKNOLOJİSİ İÇİN İKİ FARKLI SİSTEM VAR

Havayolları halihazırda uçaklarında wi-fi erişimi sağlamak için okyanus üstündeki uçuşlarda uydu bağlantıları ile havadan yere bağlantı olmak üzere iki farklı sistemi kullanıyor. Çoğu havayolu, uçakta saniyede 1-3MB’lık indirme hızı sunuyor, bu da internette sörf veya e-postaları kontrol etmek için yeterli. (Bkz; GELECEKTE HAVA MUHAREBELERİ | SENSÖRLER, AĞ MERKEZLİ HARP, DURUMSAL FARKINDALIK …)

HAVAYOLLARININ İNTERNET FİYATLARI;

Aer Lingus: Business classta bedava, ekonomi sınfında 1 saati 9.95 dolar veya uçuş boyunca 18.95 dolar

American Airlines: İç hat uçuşlarında bir günlük 16 dolar, aylık 49.95. Uluslararası uçuşlarda iki saati 12 dolar, 4 saati 17 dolar, bütün uçuş süresince 19 dolar.

Delta Air Lines: Bilgisayar veya tabletten 1 saati 19.95 dolar, uçuş boyunca 39.95 dolar, akıllı telefonlardan bir saati 14.95, akıllı telefonlardan uçuş boyunca 29.95 dolar.

Emirates: 10MB’e kadar bedava, 500 MB’e kadar 1 dolar. (A380 uçaklarında var)

Finnair: Business classta bedava, ekonomi de bir saat 5.5 dolar, uçuş boyunca 16.50 dolar. (A350 uçaklarında var)

JetBlue: Ekonomide ücretsiz, businessta saati 9 dolar

Norwegian:  Avrupa içi uçuşlarda, ABD-Karayipler hattında ücretsiz, transatlantik uçuşlarda internet hizmeti yok.

Qatar Airways: İlk 15 dakika ücretsiz, sonraki 1 saat 5 dolar, 3 saati 10 dolar, uzun uçuşlarda  20 dolar.

Southwest Airlines: Günlük 8 dolar.

United Airlines: İç hat uçuşlarında uçulan mesafeye göre 3.99-15.99 dolar arasında değişiyor. Bir saatlik fiyat ortalama 1.99-3.99 dolar.

Virgin Atlantic: Her uçuş için 22.30 dolar.

Monarch Airlines: Önceden indirilen app’larden sadece video indirmek için internet hizmeti sunuyor. Uçuş boyunca ücreti 6 dolar.

British Airways (BA) yolcuları şu anda uçaklarda wi-fi kullanamıyor ancak havayolu uydu teknolojisi şirketi Inmarsat ile bu konuda görüşüyor. BA, Avrupa’da yolculara ilk kez 4G geniş bant ağını sunmayı planlıyor. Avrupa’nın en büyük ucuz havayolu Ryanair uçaklarında internet hizmeti bulunmuyor. Rakipi bir başka ucuz havayolu Easyjet ise wi-fi altyapısı konusunda teknoloji şirketleriyle görüşmelerini sürdürüyor.

İngiltere merkezli Cheapflights.co.uk tarafından 1.073 yolcu ile yapılan ankette yolcuların % 70’inin can sıkıntısından kurtulmak, aile ve arkadaşlarla iletişim haline olmak ve iş amaçlı internete bağlanmak istediği ortaya çıktı.

havayolları internet kullanan ülkeler

BUSİNESS CLASS’TA İNTERNETİ ÜCRETSİZ SUNAN HAVAYOLLARI

Çin: China Air, China Eastern

İrlanda: Aer Lingus 

Norveç: Norwegian Air Shuttle

Kuzey Amerika: Jet Blue Airways

Filipinler: Philippine Airlines

İspanya: Vueling Airlines

Tayland: Nok Air

Türkiye: Turkish Airlines 

türk hava yolları

İNTERNET HİZMETİ SUNAN HAVAYOLLARI

Aer Lingus

Aeroflot

AirAsia

Air Berlin

Air Canada

Air China

Air France

AirTran

Alaska Airlines

All Nippon Airways

American Airlines

ANA

British Airways

Cebu Pacific Air

China Eastern Airlines

Delta Air Lines

Egypt Air

Emirates

Etihad

EVA Air

Finnair

Frontier Airlines

Garuda Indonesia

GOL Linhas Aereas Inteligentes

Gulf Air

HongKong Airlines

Iberia

Icelandair

JAL

JetBlue

Lufthansa

Libyan Airlines

Malindo Air

Mango Airlines

Nok Air

Norwegian

Oman Air

Philippine Airlines (PAL)

Qatar Airways

Ryanair

SAS

Saudia

Singapore Airlines

Southwest Airlines

TAM

TAP Portugal

THAI Airways

Transaero

Türk Hava Yolları (Boeing B777-300ERs uçaklarının bazılarında var,  A330-300s uçakları için çalışma sürüyor.)

United

US Airways

Vietnam Airlines

Virgin America

Vueling

WestJet

Fatih Yılmaz/Kokpit.aero

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*