Türkiye’nin en büyük havacılık firmalarından biri olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) çok kritik bir yerlileştirme projesine imza atıyor. Proje kapsamında 250’den fazla Türk firması ile 600’den fazla komponent yerli ve milli olarak üretilecek. 2021 yılında 100’e yakın yerlileştirme çılmasının tamamlsanması bekleniyor. (Bkz; TÜRK HAVACILIK VE UZAY SANAYİİ (TUSAŞ))
2021 yılında dünyanın en büyük savunma firmaları arasına giren iki Türk firmadan biri olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii aynı zamanda 2019 yılında Türkiye’nin en büyük AR-GE bütçesine sahip olan firması konumundaydı.
Contents
Anka, Aksungur, Milli Muharip Uçak, Gökbey, Hürkuş, Hürjet…
TUSAŞ yerli ve milli olarak geliştirdiği sayısız havacılık projesinde imzasının bulunuyor olmasının yanında havacılık ekosistemimizin gelişmesine de yardımcı oluyor. Bu kapsamda TUSAŞ’ın, yangın söndürme sistemlerden yakıt tanklarına, hidrolik sistemlerinden güç sistemlerine, iniş takımlarından aydınlatma ünitelerine kadar sayısız yerlileştirme projesi mevcut.
Hava araçlarının yapısal sistemlerini ve kritik parçalarını kendi mühendisleri ile geliştiren TUSAŞ; teknik ve mühendislik konularından AR-GE faaliyetlerine, nihai ürünün testlerinden üretim süreçlerine kadar birçok aşamada yan sanayiinin gelişimine katkı sağlamakta.
TUSAŞ’ın kendi çalışmaları ve yan sanayine verdiği destek sayesinde gelişen havacılık ekosistemimiz ile havacılık ürünlerinin yerlilik oranları artmaya devam ediyor. Aynı zamanda TUSAŞ yeni özgün ürünler geliştirmeye de devam ediyor.
TUSAŞ’ın bazı havacılık ürünleri ve projeleri
- Milli Muharip Uçak
- Hürjet
- Hürkuş
- Anka
- Aksungur
- Göksungur
- Şimşek
- Turna
- T129 Atak
- T625 Gökbey
- T629 Taarruz Helikopteri
- Elektrikli ve İnsansız T629 Taarruz Helikopteri
- Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri (Atak 2 / T929)
- 10 Ton Sınıfı Genel Maksat Helikopteri
TUSAŞ tarafından üretilen havacılık platformlarının ve devam eden TUSAŞ projelerinin bir kısmı. (Bkz; İLK YERLİ İNSANSIZ HAVA ARACI)
250 Firma, 600 Ürün, Yarım Milyar Dolar
TUSAŞ özgün olarak geliştirdiği hava platformlarının yerlilik oranlarını artırmak, ambargo riskini azaltmak ve harcanan yüksek maliyetlerin Türkiye’de kalmasını sağlamak amacıyla bir çok komponent üretmekte ve bu komponentleri de AİRBUS ve BOEİNG başta olmak üzere birçok büyük firmaya ve ülkeye ihraç etmekte. Komponent alanında çok büyük yatırımları olan TUSAŞ son hamlesi ile çok büyük bir adım atmış oldu.
Bu kapsamda TUSAŞ, 250 civarı firma ile ithal edilen 600’den fazla komponentin Türkiye’de üretilmesini sağlayacak. Bu sayede yıllık 500 milyon doların dışarı akması önlenerek söz konusu dövizin artık Türkiye’de kalması sağlanacak. Ayrıca bu ürünlerin ihracatı ile de ekstra gelir elde edilmesi muhtemel.
TUSAŞ, 2021 yılının sonuna kadar 100’e yakın komponentin geliştirme çalışmalarının tamamlanmasını hedefliyor.