Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, savunma ve havacılık gündemine dair çok önemli açıklamalarda bulundu. Pakistan’ın T129 Atak Helikopteri alımından vazgeçtiği iddialarını yalanlayan Hulusi Akar, ilgili haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.
Pakistanlı yetkililer ile de bu konunun konuşulduğunu açıklayan Hulusi Akar, Pakistan’ın T129 Atak Helikopteri almaktan vazgeçtiğine dair iddiaların doğru olmadığını söyledi. (Bkz; Atak Helikopteri Fiyatı)
Contents
Pakistan’ın T129 Atak Helikopteri Alımından Vazgeçtiği İddiası
Geçtiğimiz günlerde, Pakistan’ın, Türkiye’den tedarik edeceği ve toplam bedeli 1,5 milyar dolar olan 30 adetlik T129 Atak Helikopteri siparişini iptal ettiği iddia edilmişti. İddianın temelinde ise ABD’nin Pakistan’a satılacak olan T129 Atak Helikopterlerinde kullanılan LHTEC CTS800-4A turboşaft motoru için ihracat izni vermemesi yatıyor.
ABD’nin LHTEC CTS800-4A turboşaft motorları için ihracat izni vermemesi ve Pakistan’a yapılacak olan ihracatın gecikmesi nedeni ile Pakistan, Türkiye’ye 1 yıl ek süre vermişti. İddialara göre Pakistan, T129 Atak Helikopteri siparişlerini iptal ederek ilgili taarruz helikopteri ihalesinin ikinci favorisi olan Çin’den Z-10ME helikopterini tedarik etmeye karar verdi.
Ancak söz konusu iddia Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Pakistanlı yetkililer tarafından yalanlandı ve bu tarz yalan haberlerin, iki ülkenin dostluğuna zarar verdiği belirtildi. (Bkz; Akıncı TİHA Fiyatı)
Yerli Turboşaft Motorda Son Durum Ne?
Konu Pakistan’ın T129 Atak Helikopteri siparişi olunca, sipariş sürecinin motoru ithal ettiğimiz ABD yüzünden tıkanması nedeni ile ilk olarak yerli turboşaft motorun hangi aşamada olduğu sorusu akıllara geliyor.
TUSAŞ Motor Sanayii (TEİ/ Turkish Aerospace Engine Industry), ilk etapta Gökbey Genel Maksat Helikopterinde, daha sonra ise T129 Atak Helikopterinde kullanılmak üzere TEİ-TS1400 turboşaft motorunu geliştirmiştir. Bu motorun ilk teslimatları TUSAŞ’a gerçekleştirilmiştir ve Gökbey helikopteri için entegrasyon çalışmaları devam etmektedir.
Entegrasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ise Gökbey, TEİ’nin yerli turboşaft motoru TEİ-TS1400 ile seri üretime girecek. Ancak T129 Atak Helikopteri için süreç biraz daha farklı bir şekilde işleyecek. (Bkz; Hürjet Son Durum)
TEİ-TS1400 turboşaft motoru güç sınıfı ve büyüklük olarak T129 Atak Helikopterinde kullanılmaya müsait bir motor. Ancak başta balistik korumaya sahip olmaması olmak üzere T129 Atak Helikopterinde kullanılmasını engelleyen birtakım problemler mevcut.
Gökbey sivil bir helikopter iken T129 Atak ise bir taarruz helikopteri. Bu nedenler Gökbey’e göre üretilen TEİ-TS1400 turboşaft motorunun birtakım modifikasyonlardan geçmesi ve daha sonra ise T129 Atak Helikopterine entegre edilmesi gerekiyor. Ancak bu sürenin birkaç yıl süreceği değerlendirilmektedir.
TEİ-TS1400 Turboşaft Motoru
TEİ-TS1400 Turboşaft Motoru, çoğunluk hissesi Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nde (TUSAŞ) bulunan ve Türkiye’nin havacılık motorları alanındaki en önemli şirketlerinden biri komunda bulunan TUSAŞ Motor Sanayii (TEİ) tarafından, Turboşaft Motor Geliştirme Projesi (TMGP) kapsamında geliştirilmiştir.
Öncelikli olarak sivil genel maksat helikopterlerinde kullanılması planlanan TEİ-TS1400’ün, gelecekte yapılabilecek birtakım modifikasyonlar sayesinde askeri taarruz helikopterlerinde de kullanılabileceği düşünülmektedir. (Bkz; Milli Muharip Uçak)
1.400 shp kalkış gücüne sahip olan helikopterin geliştirilmesi için 250 kişilik bir ekip, TEİ ofislerinde çalışmalarına devam etmektedir. Ayrıca TEİ, gelecekte Ağır Sınıf Taarruz Helikopterinde (Atak II) de kullanılması planlanan ve 3000 shp kalkış gücüne sahip olacağı tahmin edilen TEİ-TS3000 turboşaft motoru için de çalışmalar yürütmektedir.
T129 Atak Helikopteri
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) taarruz helikopteri ihtiyacının karşılanması amacı ile, 7 Eylül 2007 tarihinde Savunma Sanayii Müsteşarlığı/Başkanlığı ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) arasında sözleşme imzalanmış ve süreç başlamıştır.
Agusta A129 Mangusta helikopteri üzerinden geliştirilen T129 Atak, 17 Ağustos 2011 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirmiştir. 2014 yılında ise Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ilk teslimatı yapılmıştır. (Bkz; ASELSAN’ın YAKUD Yakın Uzay Durumsal Farkındalık Projesi)
T129 Atak Helikopteri, yabancı bir helikopter üzerinden geliştirilmesi dolayısıyla tam anlamı ile milli bir platform değildir. Ancak gerek kullandığı silah sistemleri ve faydalı yükleri, gerekse de sensörleri ile çok ciddi bir yerlilik oranına sahiptir.
Ayrıca T129 Atak Helikopteri, Türk Savunma sanayii ekosistemi için de kritik öneme sahip projelerden biridir. T129 Atak Helikopteri, günümüzde üretilen Gökbey Genel Maksat helikopteri ve geliştirilmekte olan T629 Taarruz Helikopteri, Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri (Atak II / T629 Atak) ve 10 Ton Sınıfı Genel Maksat Helikopteri için gerekli olan birikimin ve tecrübenin elde edilmesini sağlamıştır.
T129 Atak Helikopteri, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde, sayısız yurt içi ve yurt dışı operasyonunda başarı ile kullanılmıştır. Hafif bir taarruz helikopteri olmasına rağmen yüksek hızı ve manevra kabiliyeti, düşürülmüş radar izi ve gelişmiş sensörleri ile modern bir ordunun ihtiyaçlarını karşılayabilme kapasitesine sahiptir.
Ayrıca T129 Atak Helikopterinin 2 ülkeye ihracatı gerçekleştirilmiştir. Pakistan’a yapılan 30 adetlik ihracatın akıbeti henüz belli değilken Filipinler’e 6 adet taarruz helikopteri ihraç edilmiş ve yakında teslimatı gerçekleştirilecektir.