Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçları doğrultusunda ilerleyen ve en önemli savunma projeleri arasında yer alan Altay Ana Muharebe Tankının geleceği yavaş yavaş netleşmeye başlıyor. Hem üretileceği tesis hem de seri üretiminin gerçekleştirileceği motor ve transmisyon konusunda çok ciddi sıkıntıların yaşandığı Altay Ana Muharebe Tankının sorunlarının çözülmesi amacı ile çalışmalar devam ediyor.
2015 yılında seri üretim süreci için çalışmaları başlayan ve ilk takvimdeki seri üretim hedefinden önemli ölçüde sapmış olan Altay Ana Muharebe Tankının kısa vadede seri üretime geçmesi beklenmiyor. Altay Tankının halihazırda Güney Kore’den tedarik edilen motorlar ile seri üretiminin gerçekleştirileceğinin açıklanmasına karşın transmisyon sorununun nasıl çözüldüğü veya çözüleceği ise bilinmiyor. (Bkz; Türkiye’nin ihraç ettiği ilk tank FNSS Kaplan MT)
Motor ve transmisyon sıkıntılarının yanında, Altay Ana Muharebe Tankının seri üretiminin gerçekleştirileceği tesisin hazır olmaması da projenin geleceğini etkileyen faktöreler arasında.
Contents
Altay’ın Seri Üretiminin Gerçekleştirileceği Tesis
Altay’ın seri üretiminin gerçekleştirileceği fabrika için 13 Ocak 2019 tarihinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Katar Emiri Temim bin Hamed Al Sani’nin katılımı ile Sakarya Karasu’da temeller atılmıştı. Hazineye bağlı olan 2200 dönümlük arazi, 10.000 kişinin istihdam edilmesi garantisi ile BMC’ye devredilmişti.
500 milyon dolarlık yatırım ile hayata geçmesi beklenen tesisin, yıllık 5 milyar dolar değerinde katma değer oluşturması bekleniyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yıllık 1 milyar dolar ihracat gerçekleştireceği açıklanan fabrikanın 2023 yılında tamamen hizmete gireceği bilgisi de yine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanmıştı. (Bkz; Gökhan Füzesi önce F-16’da sonra MMU’da kullanılacak)
Ancak Sakarya Karasu’daki fabrika yatırımı rafa kalktı. 2021 yılında Ethem Sancak’ın ve Talip Öztürk’ün BMC’deki %50,1’lik hissesini Tosyalı Holding’e satması ile birlikte BMC’nin çoğunluk hissesi Tosyalı Holding’e geçti. Hisseleri devralan Tosyalı Holding ise Sakarya Karasu’ya yatırım yapmaktan vazgeçti. Mayıs ayında fabrikanın söküm işlemleri başladı. Fabrika ekipmanlarının ise kamyonlarla, Ankara’nın Kahramankazan ilçesine götürüleceği öğrenildi.
Ankara’ya yapılacak olan yeni fabrika yatırımının ne zaman tamamlanacağı hakkında ise herhangi bir açıklama yapılmadı.
Altay’ın Yerli Motoru ve Transmisyonunda Son Durum
Altay Ana Muharebe Tankının seri üretimindeki en büyük engellerden biri de Almanya’nın Türkiye’ye uyguladığı askeri ambargo. Almanya’nın MTU firmasından tedarik edilen motor ve Renk firmasından tedarik edilen transmisyonların da ambargo dahilinde olması nedeni ile seri üretime giremeyen Altay Tankı için birçok alternatifin gündeme gelmesine karşın gerekli isterleri karşılayan bir motor ve transmisyon yıllarca bulunamadı.
Güney Kore’nin K2 tankları için ürettiği motorun Altay Ana Muharebe Tankında kullanılacağı bilgisi 2021 yılından bu yana birçok yetkili tarafından dile getirildi. Ancak transmisyon konusunda Güney Kore’nin de Almanya’ya bağımlı olduğu ve Kore’nin yerli transmisyonunun yeterince olgunlaşmadığı biliniyor. Bu nedenle Altay Ana Muharebe Tankının Güney Kore motoru ile seri üretiminin gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceği konusu hala belirsizliğini korumakta.
Altay için nihai seçenek olan yerli motor ve yerli transmisyon konusunda ise çalışmalar devam ediyor. BMC Power tarafından sürdürülen çalışmalar ile Altay’ın nihai olarak yerli güç grubu ile sahada olması planlanıyor. Yerli güç grubu Batu içinse hedef 2024 yılı. (Bkz; Çakır Füzesinin Motoru KTJ-1750’nin Testleri Başladı)
1.500 hp’lik yerli motorun ilk ateşlemesi 2021 yılında yapılmıştı. Entegrasyon aşamasına gelen yerli transmisyonun ise bu yıl içerisinde çalıştırılması planlanıyor. BMC Power’ın Batu Güç Grubu projesi çerçevesinde geliştirdiği motor ve transmisyonunun kabul testlerinin 2024 yılında başlaması hedefleniyor. Dolayısıyla Altay Tankının seri üretim sürecinin ne zaman başlayacağı konusu hala belirsizliğini korumakta. 2024 yılında, Batu Güç Grubunun kabul testlerinin başlaması ile birlikte Altay’ın ne zaman seri üretime gireceği ve hangi modellerden kaç adet üretileceği gibi bilgiler netleşecek.