21. yüzyıl ile birlikte insansız hava araçlarının savaş sahalarındaki kullanımı hiç olmadığı kadar yaygınlaştı. Silahlı ve silahsız insansız hava araçlarının maliyet etkin oluşu ve bu araçların birçok göreve insanlı uçakları riske atmaksızın katılabilmeleri, Türkiye dahil birçok ülkenin bu alana yönelmesini sağladı. Günümüzde projeleri devam eden yarı insanlı uçakların da hizmete girmesinin ardından, yeni nesil uçak projelerinin büyük bir kısmı insansız olacak.
İnsansız hava araçlarının sahada elde ettiği başarılar ve şirketlerin kabiliyetlerinin her geçen gün artması, Türkiye’yi insansız kara ve deniz platformlarına da yatırım yapmaya teşvik ediyor. Son yıllarda başlatılan projeler ve üretilen prototipler, Türkiye’nin yakın bir gelecekte, insansız deniz platformlarında da önemli kazanımlar ve başarılar elde edeceğine işaret ediyor. (Bkz; Çakır Füzesinin Motoru KTJ-1750’nin Testleri Başladı)
Contents
ULAQ SİDA
ULAQ SİDA, METEKSAN Savunma ve ARES Tersanesi işbirliği ile geliştirilmiştir ve ülkemizde tanıtımı yapılan ilk silahlı insansız deniz aracı olma özelliği taşımaktadır. 2021 yılı sonlarında seri üretim faaliyetleri başlayan ULAQ SİDA’nın birçok konfigürasyonu üretilecektir. Halihazırda iki ülke ile müzakerelerin devam ettiği açıklanan ULAQ SİDA’nın yakın bir zamanda ihracat haberlerini de alabiliriz.
ULAQ Silahlı İnsansız Deniz Aracı, karada bulunan mobil araçlar ile kumanda edilebileceği gibi savaş gemilerince de yönetilebilecek. Ayrıca ULAQ SİDAL’lar, yapay zeka ve otonom davranış kabiliyetine sahip olacak. (Bkz; Altay’ın Fabrikası, Yerli Motoru ve Transmisyonunda Son Durum)
2021 yılında gerçekleştirilen Deniz Kurdu Tatbikatı sırasında hedefini başarı ile vuran ULAQ SİDA, 2 adet Cirit Füzesi ve 2 adet L-UMTAS ile donatılabiliyor. 6 adet konfigürasyonu olan ULAQ’ın, silahlı insansız deniz aracı (SİDA) versiyonu dışında yangın söndürme, mayın temizleme, elektronik harp, su üstü savunma harbi ve denizaltı savunma harbi yapabilen modelleri de üretilecek.
ULAQ SİDA Teknik Özellikleri
- 6 ton deplasman
- 400 km menzil
- Saatte 65 km azami hız
- 2 ton faydalı yük taşıma kapasitesi
- 11 metre boy
- 2,70 metre genişlik
RD-09 VE NB-57 SİDA
Sefine Tersanesi ve ASELSAN işbirliği ile geliştirilen RD-09 ve NB-57 SİDA’lar, 60 deniz mili menzile sahip olmanın yanında 40 knot sürate ulaşabiliyorlar.
Silahlı insansız deniz araçları RD-09 ve NB-57; denizaltı savunma harbi, su üstü savunma harbi, mayın harbi ve elektronik harp gerçekleştirebilecek. İki SİDA da bünyesinde ASELSAN STAMP bulundururken RD-09 L-UMTAS ve UMTAS gibi füzeleri, NB-57 ise hafif torpido kullanabilecek.
RD-09 SİDA’nın yakın bir gelecekte, TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen katı yakıtlı Kuzgun (Kuzgun-KY) mühimmatını ateşlemesi bekleniyor. Otonom hareket edebilen SİDA’lar 80 saat görev yapabilecek. RD-09 ve NB-57 SİDA’lar, “Constellation” sınıfı olarak yabancı pazara sunulmakta ve platformların ihracatı hedeflenmektedir.
SANCAR SİDA
Modüler yapıda geliştirilen ve 9 tonluk bir deplasmana sahip olan silahlı insansız deniz aracı SANCAR, insan hayatının riske edilmemesi gereken görevlerde kullanılmak üzere milli imkanlarla geliştirilmiştir. 7 Haziran 2022 tarihinde denize indirilen SANCAR SİDA, Yonca Onuk Tersanesi ve HAVELSAN işbirliği ile geliştirilmiştir.
2×2 L-UMTAS ile donatılabilen SİDA’da 2.7 mm STAMP-2 Stabilize Silah Sistemi bulunacak.
SANCAR SİDA Özellikleri
- Azami 40 knot sürat
- 40 saat seyir
- Deniz durumu 4’te seyir
- 12,7 m boy
- 9 ton deplasman
SALVO SİDA
Dearsan Tersanesi’nin öz kaynakları ile geliştirdiği milli silahlı insansız deniz aracı SALVO’nun ilk atışlı testi 25 Mayıs 2022 tarihinde başarı ile icra edilmiştir. Test sırasında ROKETSAN Yalman Füze Sisteminden ateşlenen bir Cirit Füzesi hareketli hedefi başarı ile vurmuştur.
Sınıfının en hızlısı olarak tanıtılan silahlı insansız deniz aracı SALVO, silah yüküne ek olarak keşif, gözetleme ve istihbarat faydalı yükleri ile de donatılabilecek. Ayrıca SALVO, havuzlu çıkarma gemilerinden ve diğer savaş gemilerinden denize indirilebilecek şekilde tasarlandı. SALVO SİDA, karadaki ve denizdeki unsurlarca kontrol edilebilecek.
SALVO SİDA Özellikleri
- Saatte 83-111 km azami hız
- 0,75 m draft
- ROKETSAN Yalman ile Güdümlü Füze Atma
- 15 m boy
- 3,83 m genişlik
Albatros-S Sürü SİDA
ASELSAN’ın Albatros insansız deniz aracı ailesinin son üyesi olan ALbatros-S, hedef gemi olarak kullanılan Albatros-K ve Albatros-T’nin aksine sürü kabiliyetli bir SİDA’dır. 250 kg’nin üzerinde yük taşıyabilen Albatros-S, çeşitli faydalı yükler ile donatılabilmekte.
İlgili haberimiz; “ASELSAN Sürü İDA | Albatros-S de ilk aşama tamam“