ABD’den S-400 Alan Hindistan’a CAATSA Muafiyeti

Amerika Birleşik Devletleri, S-400 alımı gerçekleştiren Hindistan ile ilgili kritik bir karara imza attı. ABD Temsilciler Meclisi, Çin tehdidine karşı caydırıcılığı bulunduğu gerekçesi ile Rusya’dan S-400 Hava Savunma Sistemi satın alan Hindistan’ı CAATSA yaptırımlarından muaf tutan bir tasarıyı onayladı.

s 400 s400 hava savunma sistemi

Amerikan Senatosundan ve ABD Devlet Başkanı Biden’dan da onay çıkması durumunda Hindistan CAATSA yaptırımlarından muaf tutulacak. Birçok sosyal medya kullanıcısı çifte standart uyguladığını belirterek ABD’yi eleştiriyor. (Bkz; Türkiye Neden Stealth Tanker İHA’lara Yatırım Yapmalı)

Geçmişte Rusya’dan SU-35 savaş uçaklarını ve S-400 Hava Savunma Sistemini tedarik eden Çin’e CAATSA yaptırımlarını uygulayan ABD’nin aynı muameleyi NATO müttefiki Türkiye’ye de gösterirken Hindistan’ın bu yaptırımlardan muaf tutulması tepki çekti. ABD, NATO’nun güney kanadındaki en önemli gücü olan Türkiye’yi, S-400 satın aldığı gerekçesi ile F-35 programından da çıkarmıştı.

Hindistan CAATSA’dan Muaf

Hindistan’ın ABD’de güçlü bir lobisi olduğu bilinmekte. ABD Temsilciler Meclisinin Hindistan kökenli üyesi Ro Khanna, tasarının onaylanmasından memnun olduğunu ve bu durumdan dolayı gurur duyduğunu belirtti. Tasarının arkasındaki isim olan Ro Khanna, değişikliğin fazlasıyla önemli olduğunun altını çizdi. (Bkz; ABD’ye ait MQ-9 Reaper tipi bir İHA Romanya’da düştü)

Bölgede Çin’e karşı en önemli aktör konumunda bulunan Hindistan’a CAATSA yaptırımlarının uygulanmamasının temel nedeni olarak Hindistan’ın askeri gücünün Çin ile olan rekabette kritik öneme sahip olması olarak gösteriliyor. Bu tasarının onaylanması ile birlikte ABD-Hindistan işbirliğinin zedelenmemesinin hedeflendiği ve Pasifik’te artan Çin tehdidine karşı ortak hareket edilemeye devam edileceği belirtiliyor.

s 400 s400

ABD’den Türkiye’ye Çifte Standart

Hindistan, Çin tehdidine karşı stratejik bir öneme sahip olduğu gerekçesi ile CAATSA yaptırımlarından özel olarak muaf tutulurken ABD’nin NATO müttefiki olan Türkiye’ye karşı CAATSA yaptırımlarını devreye alması tepki çekti. Çifte standart uygulayan ABD, en modern ve gelişmiş uçaklar arasında gösterilen ve çok az aktif 5. nesil savaş uçağından biri konumunda olan F-35’lerin Türkiye’ye teslimatına da taş koymuştu.

Türkiye’nin F-35 programındaki konumu da askıya alan ABD, Yunan ve Ermeni lobilerinin etkisi ile Türkiye’ye karşı negatif bir politika izlemişti. AB,D Türkiye’ye karşı yürüttüğü negatif politikayı, Türkiye’nin F-16 alımını engelleyerek sürdürmeye devam ederken Hindistan’a özel muamele yapılması, ABD’de lobicilik faaliyetlerinin dış politikada ne kadar etkili olduğunu gözler önüne seriyor.

Rusya’nın önde gelen savunma ve havacılık firmalarından Almaz-Antey tarafından geliştirilen ve hem yüksek irtifada hem de uzun menzilde etkili olan hava savunma füze sistemi S-400, Rusya dışında Türkiye, Çin, Hindistan ve Belarus tarafından da kullanılıyor. (Bkz; Altay Tankında Son Durum)

İran, Suudi Arabistan, Irak, Katar ve Mısır gibi bazı ülkelerinde S-400 Hava Savunma Sistemine ilgili olduğu biliniyor. Ancak S-400’e ilgisi bulunan birçok ülkenin, Ukrayna’yı işgal etmesi ve Ukrayna’da sivilleri katletmesi nedeni ile tepkilerin odağı olan Rusya’dan kısa vadede hava savunma sistemi satın almayacağı tahmin ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir