Aynı hava savunmada olduğu gibi denizaltı savunma harbi de kendi içerisinde katmanlı bir şekilde yapılmalıdır. Hava savunma sistemleri en alçak irtifadan başlayıp en yüksek irtifada balistik füze önlemek için özelleşmiş birçok seviyede ve boyutta sistemlerden, radarlardan ve füzelerden oluştuğu gibi DSH’de Deniz Karakol Uçakları, ANKA-AKSUNGUR gibi insansız hava araçları, S-70 Seahawk benzeri donanma helikopterleri, su üstü savaş gemileri ve denizaltılar aracılığıyla yapılmaktadır. Daldırma Sonarları, Manyetik Anomali Dedektörleri, Sonobuoylar gibi sistemler denizaltıları tespit etmeye yaramaktadır.
Tespit edilen denizaltıya müdahale etmek ise Türkiye için 3 katmandan oluşmaktadır. En üst katman gelecekte Akya Ağır Torpido olacaktır. Bir altında ise Orka Hafif Torpido olacaktır. Bu katmanın en altını ise ROKETSAN üretimi Denizaltı Savunma Harbi (DSH) Roketi oluşturacaktır.
DSH Roketi yakın sulardaki hafif gemilerimizin denizaltılara karşı etkinliğini arttıran bir silahtır. ASELSAN üretimi DSH Roketi Atıcı Sistemi’nden atılabilmektedir. 15 metre ile 300 metre derinlikteki ve 500 metre ile 2000 metre menzildeki hedeflere karşı etkilidir.
DSH Roketi Atıcı Sistemi’nin stabilizasyon, otomatik ve manuel yönlendirme vb. özellikleri mevcuttur. Atış Kontrol Sistemi, gemilerden alınan hedef ve seyir bilgileri ile gerekli atış bilgilerini hesaplayabilmektedir.
DSH Roketi’nin Türk Donanmasına çok kritik iki katkısı olacaktır.
İlk olarak elbette donanmadaki torpido taşıyamayacak en küçük gemiden fırkateyn sınıfındaki en büyük muharip gemiye kadar her su üstü platformada kullanılabilecek olması. Bu sayede Doğu Akdeniz ve Adalar Denizi’nde, gerginliğin bu kadar yüksek olduğu bir dönemde Denizaltı Savunma Harbini etkin bir şekilde birçok platform üzerinden yapabileceğiz. (Bkz; Adaların Silahlanması ve Ege’de Güvenlik Sorunu)
Diğer bir büyük katkısı ise kıyıya yakın bölgelerde sonarlar büyük bir etkinlikle çalışamayacağı için denizaltıları da net bir şekilde tespit edemeyecektir. Özellikle Adalar Denizi’nde ve Türkiye’nin karasularında sonarların yanılma durumu söz konusu olacaktır. Bu tip durumlarda ise yüksek maliyetli torpidolar harcamak yerine DSH Roketi kullanabilmek maliyet etkin bir çözüm sunmaktadır.
Contents
Denizaltı Savunma Harbi ( ASW/DSH ) Roketi’nin Özellikleri;
- 12 kg Yüksek İnfilaklı Harp Başlığı
- Duyarsız Mühimmat
- Otomatik Yönlendirme
- Su Üstü Gemilerin Sonarı İle Entegre Çalışabilme
- Zaman Ayarlı Tapa
- 196 mm Çap
- 35,5 kg Ağırlık
- 1,3 Metre Uzunluk
- 0,8 Saniye Salvo Aralığı
- Az Dumanlı Katı Kompozit Yakıt
- Otomatik ve Manuel Lançer Yönlendirme
DSH Roketi Atıcı Sistemi’nin Özellikleri;
- Hafif ve Kompakt Yapı
- 6 DSH Roketi Taşıma Kapasitesi
- Stabilize, Sonar Verisi ile Otomatik Lançer Yönlendirme
- Savaş Yönetim Sistemi ile Entegre Çalışma
- Tekli veya Salvo Atış Yeteneği
- Yasak Saha Tanımlama
- Sistem Seviyesi Arıza Tespit ve Lokalizasyonu
- Yüksek İsabetli Hesaplama Kabiliyeti
- İki eksende stabilize, servo kontrollü taret yapısı
- 1200 kg Ağırlık