Uzaya erişim amacıyla yola çıkan DeltaV, uzay çalışmalarında kullanılmak üzere çeşitli sonda roketlerinin ve hibrit roket motorlarının tasarım faaliyetleri ile üretimini gerçekleştiriyor. 2017’de kurulan şirket
Türkiye’de ilk kez kompozit gövdeli hibrit roket motorunu üreten DeltaV Uzay Teknolojileri AŞ, ayrıca en büyük sıvı oksijen beslemeli roket motor tesisini kurdu. DeltaV özellikle HURM projesi ile dikkatleri üzerine çekiyor. HURM yani Hibrit Uzay Roket Motoru çalışmalarında şirket önemli aşamalar kaydetti.
Hibrit Uzay Roket Motoru (HURM)
Arif Karabeyoğlu tarafından TARGET dergisine verilen röportaj bu konuda çok değerli bilgiler içeriyor. Arif Karabeyoğlu, HURM Projesinin 5 aşamadan oluştuğunu aktardı. İlk üç aşamanın takvime uygun bir şekilde zamanında bitirilmekle birlikte dördüncü aşamanın da takvime uygun olarak devam ettiği aktarıldı. Ayrıca itki seviyesi artarak devam eden motorlar ile testler devam ediyor.
Önümüzdeki süreçte DeltaV Uzay Teknolojileri AŞ, HURM Projesi ile büyük motorların statik ateşleme testleri gerçekleştirilecek. Söz konusu motorlar uzaya erişim kabiliyetine sahip olacak.
Amerika, Almanya, Norveç ve Tayvan gibi çeşitli ülkelerden şirketler hibrit roket sistemlerine yatırım yapmaktadır. Bunun dışında Kanada, Polonya, İtalya, Japonya, Brezilya ve Avustralya gibi birçok ülke ise hibrit roket sistemleri için AR-GE çalışmalarını sürdürmektedir. Arif Karabeyoğlu ise DeltaV’nin, HURM Projesi ile kazanılan teknolojik ilerlemenin diğer ülkelere oranla gayet iyi durumda olduğunu aktardı.