TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Okumuş, uzun bir süredir tartışılan TÜBİTAK SAGE üretimi Akdoğan Füzesinin, İHA’lar ve Hürjet tarafından bol miktarda taşınabilecek, maliyet etkin bir mini hava-hava füzesi olduğunu açıkladı.
TÜBİTAK SAGE Genel Müdürü Gürcan Okumuş 20 Haziran 2020 tarihinde, Twitter’da, Akdoğan Mini Hava-Hava Füzesi ile ilgili bir paylaşım yapmıştı. Gürcan Okumuş’un ” ismini AKDOĞAN koymaya karar verdik. ” şeklindeki tweeti Türkiye gündemine bomba gibi düşmüştü.
Bu tweetin ardından savunma sanayii ve havacılık meraklıları Akdoğan Füzesi hakkında çeşitli teoriler ortaya attı. Türkiye’nin özellikle füze teknolojilerindeki gizlilik anlayışı ve TÜBİTAK SAGE’nin yürüttüğü bazı önemli projeler nedeni ile Akdoğan projesi bizleri çok heyecanlandırdı. Akdoğan’ın bir anti-radyasyon füzesi olduğundan, Akdoğan Füzesi’nin aslında Meteor muadili bir havadan havaya füze olduğuna kadar çeşitli teoriler ortaya atıldı.
Bu tartışmalara noktayı koyan resmi açıklama ise geçtiğimiz gün yapıldı. Defence Turk ekibi tarafından hazırlanan Ağ Merkezli Sohbetler serisinin 18. bölümüne TÜBİTAK SAGE Genel Müdürü Gürcan Okumuş konuk oldu ve Akdoğan Füzesi ile ilgili ilk kez detay verdi.
Contents
İHA’lar ve Hürjet Bol Miktarda Akdoğan Füzesi Taşıyabilecek
Gürcan Okumuş Akdoğan Füzesinin hem Hürjet hafif taarruz uçağı hem de Anka-Aksungur ile Bayraktar Akıncı gibi silahlı insansız hava araçlarının bol miktarda taşıyabileceği bir füze olduğunu belirtti. (Bkz; İHA’LARIN GELECEĞİ VE TÜRKİYE )
Gökdoğan ve Bozdoğan’a oranla daha küçük bir hava hava füzesi olan Akdoğan, düşük ağırlığı sayesinde birçok yerli platforma entegre edilebilecek.
Maliyet Etkin Bir füze Olacak
Akdoğan Füzesi mevcut insansız hava araçları için fazlası ile maliyet etkin bir füze olacak. Boyut ve ağırlık olarak olduğu gibi fiyat olarak da Gökdoğan ve Bozdoğan’dan küçük olan yerli mini hava-hava füzesi Akdoğan, düşmana ait İHA’ları ve diğer hava platformlarına karşı kullanılabilecek.
Bu sayede maliyet etkin, basit bir taktik veya MALE sınıfı insansız hava aracını veya bir düşman helikopterini vurmak için daha pahalı olan Gökdoğan’ı veya Bozdoğan’ı kullanmamıza gerek kalmayacak. (Bkz; T129 ATAK HELİKOPTERİ)
Akdoğan Füzesi ile TÜBİTAK SAGE, değişen ve gelişen muharebe koşullarına ayak uyduruyor
Muharip savaş uçaklarının ve diğer platformlarının yeri tartışılmaz olsa da operasyonel olarak İHA’lar da son yıllarda sıklıkla kullanılmakta. Özellikle uzun havada kalış süresi; SAR, FLİR vb. faydalı yükleri taşıyabilmesi ve ucuz oluşu sayesinde terörle mücadelede İHA’lar sıklıkla kullanılmaktadır.
Irak, Suriye, Ermenistan ve Libya gibi katmanlı hava savunma ağı ve ağ merkezli harp kabiliyetine sahip olmayan ülkelere ve bu ülkelerdeki örgütlere karşı İHA’lar kendini ispat etmiş durumda. Elektronik harp desteği ve MAM-L gibi küçük füzelerle büyük işler yapan İHA’lar artık TÜBİTAK SAGE üretimi Akdoğan Füzesi ile donatılacak.
Özellikle Türkiye’nin yeni İHA’ları Anka-Aksungur ve Bayraktar Akıncı tarafından bol miktarda taşınılabilecek olan TÜBİTAK SAGE Akdoğan Füzesi, düşmana ait ucuz ve turbojet/turbofan motorlu uçakların aksine nispeten daha kısıtlı olan platformlara karşı kullanılabilecek. Bu sayede İHA’lar ve helikopterler gibi platformlara karşı risk almadan ve uygun maliyetli saldırılar gerçekleştirebileceğiz.
Aynı zamanda bu İHA’ların kendilerini savunmaları içinde önemli bir gelişme olacak. Ortalama bir İHA’yı sürekli olarak Gökdoğan füzesi ile uçurmak pek mümkün değil. Ancak Akdoğan füzesi sayesinde İHA’lar, Hava-Hava füzeleri ile daha fazla uçuş saatine sahip olacak. Doğal olarak bu durum İHA’ların caydırıcılığını da önemli ölçüde artıracak.
Hürjet’in Hafif Taarruz Konsepti ve Akdoğan Füzesi
HÜRJET SON DURUM | TUSAŞ HÜRJET yazısında Hürjet’in 4 adet varyantının üretileceğinden bahsetmiştik. Hürjet; 193. Öncel Filo’daki F-16’ların yerine jet tekamül uçağı, Türk Yıldızları’ndaki NF-5’lerin yerine akrobasi uçağı, T-38’larin yerine jet eğitimi uçağı ve hafif taarruz uçağı olarak görev yapacak.
Bu kadar geniş bir görev yelpazesine sahip olacak olan Hürjet’in Taarruz Varyantı ise F-35’in yerine yeni uçak alımı yapmadığımız bu dönemde en çok konuşulan varyant durumunda. F-35’in açığını kapatamayacak olsa da Hürjet’in taarruz varyantı mükemmel bir hafif saldırı uçağı olacak.
Havada yakıt ikmal kabiliyeti, kaska monteli nişangah sistemi ve datalink ile Hürjet-C, gelişmiş ve modern bir uçak olacak. (Bkz; HAL AMCA | HİNDİSTAN’IN 5. NESİL SAVAŞ UÇAĞI PROJESİ)
Hürjet’in Gökdoğan ve Bozdoğan gibi füzeleri taşıyabilmesi zaten beklenen bir şeydi. Ancak son gelişmelere göre Hürjet tek seferde en az 7 adet Akdoğan Füzesi taşıyabilecek. Bünyesinde 7 adet silah yuvası (paylon) bulunan Hürjet’in daha fazla Akdoğan Füzesi taşıması için çeşitli yöntemler elbette mevcut. Bu noktada bir gelişme olur mu bilmiyoruz ancak Hürjet potansiyel olarak çok daha fazla Akdoğan mini hava-hava füzesi taşıyabilecektir.
Kaynak: sanalsavunma.com