Orman Genel Müdürlüğü (OGM) hizmetinde bulunan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) üretimi yerli insansız hava aracı Anka-Aksungur son 72 saatlik zaman diliminde 60 saatlik uçuş gerçekleştirerek yangınla mücadeleye destek verdi.
Yüksek irtifalardan geniş arazileri günlerce gözlemleyebilen Anka-Aksungur sayesinde yangınlar önceden tespit edilebiliyor ve erken müdahalenin önü açılıyor. (Bkz; TUSAŞ yerlileştirme ile Türkiye’ye 500 milyon dolar kazandıracak)
Türk Havacılık Ve Uzay Sanayii‘nin (TUSAŞ) resmi sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşım ile Aksungur’un son 72 saatte 60 saatlik uçuş gerçekleştirdiği bilgisi paylaşıldı. Paylaşımda Anka-Aksungur’un Adana, Antalya ve diğer bölgelerde uçuş gerçekleştirerek yangın ile mücadele eden kahraman ekiplerimize havadan gözetleme desteği verdiği bilgisi aktarıldı.
Contents
Aksungur Mersin’deki yangını engellemişti
Orman Genel Müdürlüğü (OGM) hizmetinde bulunun yerli insansız hava aracı Anka-Aksungur görevini başarı ile icra etmeye devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda Anka-Aksungur İHA, Mersin’deki bir yangını henüz büyümeden tespit etmiş ve gerekli bilgileri ilgili ekiplere iletmişti.
Anka-Aksungur İHA sayesinde yangın erkenden tespit edilmiş ve Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ekiplerince büyümeden önlenmişti.
“Aksungur OGM’nin hizmetinde ormanlar için çalışıyor.” haberimizi ziyaret ederek konu ile ilgili detaylara ulaşabilirsiniz.
İlk Aksungur OGM’nin hizmetine girmişti
Yüksek faydalı yük taşıma kabiliyeti ve uzun havada kalış süresi ile gözleri üzerine çeken Anka-Aksungur’un seri üretime gireceği tarih iple çekilirken 3 Haziran 2021 tarihinde sevindiren haber gelmişti. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin resmi sosyal medya hesaplarından yapılan açıklama ile yerli insansız hava aracı Anka-Aksungur’un Orman Genel Müdürlüğü hizmetine alındığı açıklanmıştı.
12 MAM-L ile 28 saat, mühimmatsız 49 saat
MALE sınıfı insansız hava aracımız Anka ve taktik sınıf insansız hava aracımız Bayraktar TB2 harekat ortamlarında gösterdikleri başarıların yanında önemli rekorlara da imza atmışlardı. Bu iki insansız hava aracının daha ileri sürümleri olan Bayraktar Akıncı ve Anka-Aksungur ise ülkemizdeki milli insansız hava araçlarının belli alanlarda gösterdikleri en yüksek başarıları göstererek yeni rekorlara imza atıyor. (Bkz; Baykar Bayraktar Akıncı’dan İrtifa Rekoru)
Anka-Aksungur İHA geçtiğimiz aylarda mühimmat yükü olmadan 49 saat havada kalarak milli insansız hava araçları ile yapılan en uzun havada kalış süresi rekorunu kırmıştı. Aynı şekilde tam mühimmat yükü (12 adet MAM-L) ile havalanan Anka-Aksungur 28 saat hava kalarak başka bir rekora imza atmıştı.
Rekorlara doymayan Anka-Aksungur’un 55-60 saat havada kalma hedefi de mevcut. Aynı zamanda Anka-Aksungur’un başka bir hedefi ise 6 silah yuvasında 4’lü MAM-L salanı ile havalanabilmek. Mühimmat kapasitesinin 750 kg olduğu bilinen Anka-Aksungur bu sayede 24 MAM-L ile havalanabilecek ve faydalı yük kapasitesinin yettiği kadarı ile ekstra sistemler ile donatılabilecek.