Ülkemizin son yıllarda hem teknolojik hem de operasyonel açıdan önemli bir ilerleme kaydettiği en kritik askeri teknolojilerden biri de insansız hava araçları. Türkiye’de savunma sanayii ekosisteminin gelişimi ile paralel olarak büyüyen insansız hava aracı sektörünün operasyonel en gelişmiş iki sisteminden birisi ise Bayraktar Akıncı TİHA.
Baykar Savunma firması tarafından üretilen yerli taarruzi insansız hava aracı Bayraktar Akıncı; yüksek faydalı yük kapasitesi, gelişmiş faydalı yükleri ve sensörleri, yapay zekası ve savaş uçakları tarafından taşınan birçok hava-hava ve hava-yer füzesini taşıyabilme kabiliyeti ile ön plana çıkıyor. (Bkz; Türkiye’nin SİHA İhraç Ettiği Ülkeler)
Halihazırda F-16’lar tarafından yapılan bazı görevleri üstlenecek ve hem F-16’nın operasyonel ömrünün uzaması sağlayıp hem de Hava Kuvvetleri Komutanlığı için maliyet etkin bir çözüm olacak olan Bayraktar Akıncı TİHA, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için çok önemli bir role sahip olacak. (Bkz; MİUS)
Akıncı TİHA Fiyatı
6000 kg’lik maksimum kalkış ağırlığına sahip olan bu taarruzi insansız hava aracı hakkında en çok merak edilen konular arasında birim maliyeti yer alıyor ve savunma sanayii meraklıları tarafından Bayraktar Akıncı TİHA fiyatı merak ediliyor.
Bayraktar Akıncı TİHA’nın fiyatı hakkında yapılmış resmi bir açıklama mevcut değil. Ancak açık kaynaklarda yer alan bazı bilgiler üzerinden çeşitli çıkarımlar yapılabilir. (Bkz; Baykar Bayraktar Akıncı’dan İrtifa Rekoru)
Örneğin Türkiye’den 24 adet Bayraktar TB2 satın alan Polonya’nın Savunma Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamada, 6 adet SİHA’dan oluşan bir Bayraktar TB2 sisteminin fiyatının 67 milyon dolar olduğu açıklanmıştır. Ancak bu rakam ihracat değeri olduğunu ve sistem içerisinde sadece Bayraktar TB2’lerin olmadığını da hatırlatmak gerekli. Wikipedia internet sitesinde ise Bayraktar TB2’nin birim maliyetinin 6 milyon dolar olduğu yazmakta.
Yine Baykar tarafından üretilen Bayraktar Akıncı ise Bayraktar TB2’den çok daha büyük bir sistem. Bayraktar Akıncı 6 ton maksimum kalkış ağırlığına sahip iken, Bayraktar TB2’de bu değer 700 kg. Tek ve turbodizel motorlu Bayraktar TB2’nin aksine çift ve turboprop motorlu Bayraktar Akıncı’da, AESA radar gibi daha gelişmiş sistemler bulunacak. Bu da Bayraktar Akıncı TİHA’nın fiyatının çok daha yüksek olmasına neden olmakta.
Bayraktar Akıncı’nın birim maliyetinin 10 milyon dolardan daha fazla olacağı tahmin edilmekte. Ancak net bir rakamın verilmesi halihazırda mümkün değil. Gelecekte yapılabilecek olası değişiklikler ise (motor, radar vb.) uçağın birim maliyetinin artmasına neden olacaktır.
Akıncı TİHA’nın Özellikleri
Bayraktar Akıncı TİHA, savaş uçaklarının yapmakta olduğu birtakım işlerin daha uygun bir fiyat ile yapılanmasına olanak sağlayan ve insansız savaş uçaklarına giden yolda önemli bir kilometre taşı olan birçok özelliği ile ön plana çıkıyor. (Bkz; Bayraktar Akıncı İHA Hava Kuvvetlerine teslim edildi)
6 tonluk bir maksimum kalkış ağırlığına sahip olan Bayraktar Akıncı TİHA’nın 1.5 tonluk faydalı yük taşıma kapasitesi bulunmakta. 30.000 ft. operasyonel ve 40.000 ft. maksimum irtifa değerine sahip olan İHA’nın seyir hızı 150 knots iken maksimum hızı ise 195 knots. Ayrıca Bayraktar Akıncı, 20 metre kanat açıklığına ve 12.2 metre uzunluğa sahiptir.
Bu özellikleri sayesinde Bayraktar Akıncı, Aksungur ile birlikte Türkiye’nin en gelişmiş iki operasyonel insansız hava aracından biri olma niteliği taşıyor.
Önerilen İçerikler:
akinci gibi cift turboproblu aesa radarli bir sistemin 15 milyon dolarin altinda bir fayatinin olacagini dusunmek gercekci olmaz ihrac versiyonlari muhtemelen 20-30 miyon dolar arsina fiyatlara alici bulacaktir