Havacılıkta bazen öyle olaylar yaşanır ki, mucize bu olayların yanında sanki standart bir durum kalır. İşte böyle bir F-4 Phantom olayı, Vietnam Savaşı’nın en hareketli günlerinden birinde yaşanmıştı.
Laos’tan bombardıman görevi için havalanan Pilot Ray Battle ve Silah Sistem Subayı (SSS) Ken Boone’nun kullandığı F-4 Phantom, Vietnam semalarında uçarken, yerden atılan bir füzeye hedef oldu. (Bkz; TÜRKİYE’NİN ARA UÇAK İHTİYACI | HAVA KUVVETLERİ ARA UÇAK ALIMI YAPACAK MI?)
Pilotun son anda yaptığı manevra uçağın havada infilak etmeden kurtulmasını sağlamıştı. Ancak uçağın radom olarak adlandırılan burnunda radarın üzerinde yer alan parça kopmuştu. Pilot ve SSS, uçağın daha fazla uçmayacağına karar verdi. Martin Baker imalatı koltukların kollarını çekerek uçağı terk edeceklerdi.
![f-4 phantom f-4 fantom f4](https://web.archive.org/web/20180819090048im_/http://kokpit.aero//image/data/Resimler/Resimler/vietnam%20savasi/10402564_10202050668816854_8878115531968962241_n.jpg)
F-4 Phantom uçakları tasarımları gereği önce arkada oturan SSS’in kanopisi ve koltuğu fırlıyor, sonra da öndeki pilot uçağı terk ediyordu. SSS Ken Boone düşman toprakları üzerinde uçağından fırlamıştı. Bunu takip eden bir kaç saniye içinde Boone koltuğundan otomatik olarak ayrıldı ve paraşütünü açtı. Yere inmeye başlamıştı.
UÇAKTAN AYRILAMADI!
Arka kokpitte standart olarak tamamlanan işlemin ardından ön kokpitte saniyeler geçmesine rağmen fırlatma yapılamamıştı. Meydana gelen bir arıza, pilotun uçağını terk etmesini engellemişti. (Bkz; PİLOTLAR NEDEN O KARARI VEREMEZ?)
Pilot Ray Battle uçakta tek başına uçmak zorunda kalmıştı. Radarı yoktu ama F-4 Phantom karakteristik uçuşuna devam ediyordu. Belki Güney Vietnam hava sahasına kadar uçağı uçabilir, üssüne gidebilir miydi? Bu arada aklı SSS Bone’daydı. Acaba yere emniyetli inmiş miydi?
Durumu gökyüzünde devriye uçuşu yapan radar kontrol uçağına bildirdi. En kısa yoldan üssüne doğru uçmaya başladı. Uçağı fazla zorlamadan kullanmaya çalışıyordu. Şansına hava açık ve uçuş gündüzdü. Yaklaşık 30 dakikalık bir uçuş sonrasında üssü direk iniş için son yaklaşmaya girdi.
Şu ana kadar şansı yaver gitmişti. Uçağını üsse kadar uçurabilmişti. Ancak ters bir durum olsa, uçağını terk edemeyecekti. Filodaki arkadaşları uçağın durum bilgisini almıştı. Hemen bir uçak kaldırdılar ve pilotun koluna geldiler. Dışarıdan yapılan incelemede uçakta görünen hasarlar dışında pek bir sorun olmadığını ortaya koyuyordu.
![kaza yapmış f-4 phantom](https://web.archive.org/web/20180819090048im_/http://kokpit.aero//image/data/Resimler/Resimler/vietnam%20savasi/10372049_10202050668896856_5263940021046927639_n.jpg)
İNİŞ TAKIMLARI AÇILMADI
Son yaklaşmada pilot iniş takımlarını açmak için kumanda verdi. Ancak füzenin infilakıyla birlikte oluşan hasarlardan biri de iniş takımlarını açıp kapayan hidroliklerde meydana gelmişti!
Pilot Ray Battle’ı zorlu bir iniş bekliyordu. Pistte gerekli önlemler alındı. Son yaklaşmaya giren pilot uçağı piste harici yakıt tanklarının üzerine indirdi… Bir süre pistte ilerleyen uçak daha sonra kontrol dışına çıktı ve tozu toprağa kattı…
Kurtarma ekiplerinin uçağın yanına gelmesi ve pilotu sıkıştığı kokpitten kurtarması sadece bir kaç saniye almıştı. Kurtulmanın sevincini yaşayan Battle ikinci bir haberi de yaklaşık bir saat sonra aldı. Uçağı terk edebilen SSS Ken Boone emniyetli yere inmiş ve arama-kurtarma helikopteri tarafından kurtarılmıştı. (Bkz; AESA RADAR PROJELERİ | ASELSAN | BAYRAKTAR AKINCI, F-16, MMU)
![uçan f-4 fantom](https://www.sanalsavunma.com/wp-content/uploads/2021/01/f-4-phantom-fantom.jpg)
Bu uçak hemen bakıma alındı. Bir kaç ay sonra yeniden hizmete verildi. 1980’lerde yaşanan bir arıza sonrasında düşmesine kadar Amerikan Hava Kuvvetleri’nde görev yaptı.
Kaynak: Kokpit Aero