Bora 2 Füzesi | ROKETSAN

Bora 2 Füzesi, ROKETSAN tarafından gizli olarak yürütüldüğü iddia edilen bir balistik füzedir. Bora 2 füzesi hakkında resmi ağızlardan bir açıklama gelememesine rağmen savunma sanayii meraklılarınca sürekli dillendirilmektedir.

Bora 2 Fuzesi Bora Fuzesi Khan Fuzesi
Bora Füzesi

Sayısız iddianın ve asılsız bilgilerin mevcut olduğu Bora 2 Füzesi hakkında elle tutulur tek açıklama 26 Nisan 2018 tarihinde dönemin Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli tarafından yapılmıştır. Canikli, Bora Füzesi hakkında yaptığı bir konuşmada MTCR (Füze Teknolojisi Kontrol Rejimi / Missile Technology Control Regime) nedeni ile Bora’nın menzilinin 300 km’de tutulduğundan ve Bora’nın diğer üstün özelliklerinden bahsetmişti.

Aynı konuşmada Canikli isim vermeden Bora 2 Füzesine (!) de değinmişti. Canikli, Bora Füzesinin daha ileri teknolojilisi üzerinde çalışıldığını açıklamıştı. (Bkz; BORA FÜZESİNİN MENZİLİ 280 KM Mİ? BORA VE PRSM)

Bora 2 Füzesinin Menzili Ne Kadar Olacak?

Bora 2 Füzesinin menzili hakkında sayısız iddia mevcut. Ancak resmi bir açıklama yapılmadığı için bu iddiaların muhtemelen tamamı asılsız kalıyor. 500 km diyen de var, 5000 km diyen de.

Bora 2’yi Ne Zaman Göreceğiz?

Proje büyük bir gizlilik ile yürütüldüğü için bu konuda da bir şey söylemek zor. Ancak güvenilir bir kaynağa dayanarak hazırladığımız “IDEF 2021 İÇİN BÜYÜK İDDİA | BORA II, GEZGİN, SİPER …” yazımız da büyük bir iddiaya değinmiştik. İddiaya göre IDEF 2021 Fuarında gelişmiş Bora Füzesinin maketini görmemiz mümkün.

Bora 2 Füzesi Ne Zaman Envantere Girecek?

bora 2 fuze roketsan
bora 2 fuze roketsan

Türkiye füze teknolojileri konusunda pek şeffaf bir ülke değil. Akbaba Anti-Radyasyon Füzesi, Gezgin Seyir Füzesi, Akdoğan Mini Hava-Hava Füzesi, Atmaca Füzesi vb. birçok proje ve ürün hakkında ya hiçbir bilgimiz yok ya da detaylarını ilk atışlı testlerinden sonra öğrendik.

Bora Füzesi ise 2017 yılında tanıtıldı. Ancak biz daha sonraları bu füzenin 2014 yılında envantere girdiğini öğrendik. Son 7 yıldır hiçbir füze tanıtmamız ve füze teknolojileri konusunda pek şeffaf olmamız akıllarda bazı soru işaretlerinin kalmasına neden oluyor.

Aslında füze envantere alınmış ancak açıklanmıyor olabileceği gibi iddialar ortaya atılabilir ancak bu iddia da asılsız olacaktır. Buna rağmen ben gelişmiş bora füzesini o kadar da uzak olmadığımızı düşünüyorum.

MTCR

Eski Milli Savunma Bakanı Canikli’nin bahstettiği MTCR (Füze Teknolojisi Kontrol Rejimi), balistik füzelerin yaygınlaşmasını önlemeyi amaçlayan gayriresmi bir girişimdir.

Füze Teknolojileri Kontrol Rejimi;

  • 300 km menzilin ve
  • 500 kg harp başlığı sınırının üzerine çıkan çeşitli sistemlerin üretimini sınırlandırmaktadır.
  • Bu sistemler; balistik füzeler, insansız hava araçları, seyir füzeleri vb. şeklindedir.
  • Söz konusu sınırların üzerinde ve anlaşma kapsamında kalan ürünlerin ithalat veya ihracatının yapılması, hibe edilmesi, alt parçalarının tedarik edilmesi ve bu ürünlerin yapımı için teknoloji transferinin sağlanması yasaktır.
  • 1987 yılında G7 ülkelerinin girişimi olarak ortaya çıkan MTCR’ye Türkiye, 25 Nisan 1997 tarihinde katılmıştır.
Bora fuzesi
Bora Füzesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir