Göktürk-3 Sentetik Açıklıklı Radar (SAR) Uydu Sistemi

Göktürk-3 Uydusu, Türkiye’nin hava koşullarından etkilenmeden, gece gündüz keşif ve gözetleme faaliyetlerini yerine getirebilmesi için üretilecek gelişmiş ve modern bir uydu sistemidir. Yüksek çözünürlüğe (˂ 1m) sahip olan Göktürk-3, söz konusu faaliyetleri yerine getirebilmek üzere bünyesinde Sentetik Açıklıklı Radar (SAR) görev yükünü taşıyabilecektir.

Göktürk-3 Uydusu İçin Önemli Gelişme

GÖKTÜRK-3 Sentetik Açıklıklı Radar (SAR) Uydu Sistemi Geliştirme Projesi’ne ilişkin Teklife Çağrı Dosyası (TÇD), yurtiçinde imkan ve kabiliyetleri bulunan firmalara yayımlanmıştır. Söz konusu firmaların Teklife Çağrı Dosyasına ilişkin hazırlıkları devam etmekte olup, teklif(ler)in alınmasının ardından Savunma Sanayii Başkanlığınca (SSB) teklif değerlendirme süreci başlatılacaktır.

göktürk-3
Göktürk-3 Temsili

Söz konusu imkanlara TUSAŞ, ASELSAN, TÜBİTAK Uzay Araştırmaları Enstitüsü, STM gibi bir takım şirketlerimiz sahip olmakla birlikte, söz konusu firmalarımızın tamamının veya bir kısmının projede önemli roller üstleneceği düşünülmektedir.

HvKK’nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre Göktürk 3 Uydusunun 2025 tarihinde yörüngeye yerleştirilmesi planlanmaktadır.

Göktürk Projesi

Göktürk Projesi, sivil ve askeri alanlarda kullanılmak üzere yüksek çözünürlüğe sahip uyduların üretilmesi planlanmaktadır. Söz konusu uydular sayesinde Türkiye, dünyanın herhangi bir yerinden anlık askeri istihbarat toplayabilecek veya hasar tespiti, coğrafi harita verilerinin üretilmesi gibi alanlarda görüntüleme ihtiyacını gidermiş olacaktır.

Ayrıca projelerden elde edilecek veriler ve deneyimler sayesinde Türkiye’nin uzay ve uydu alanında yetkinliği artacaktır. Göktürk Projesi sayesinde birçok firmamız uydu ve uydu alt sistemleri üretmiş, yerli sanayi bu alanda ciddi deneyim ve tecrübe kazanmıştır.

Ayrıca bu konuda en kritik adımlardan birini de Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) atmıştır. Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi, Türkiye’nin bu alanda önde gelen ülkelerden biri olup, konumunu ileriye götüreceğinin en önemli teminatlarındandır. (Bkz; TÜRK HAVACILIK VE UZAY SANAYİİ (TUSAŞ))

göktürk-3

Göktürk-1

Göktürk-1, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) ve Aselsan’ın teknoloji girdisi ile İtalyan uzay hizmeti şirketi Telespazio tarafından Millî Savunma Bakanlığı için tasarlanmış ve geliştirilmiş olan, 0.5 m’ye (50 cm) kadar görüş yeteneğine sahip, yüksek çözünürlüklü bir yer gözlem uydusudur.

Göktürk-2

Türk mühendisler tarafından tasarlanan ve 2012 yılında fırlatma operasyonu gerçekleştirilen GÖKTÜRK-2; Türkiye’nin özgün olarak geliştirdiği ilk yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusudur.

TÜBİTAK Kamu Kurumları Araştırma Geliştirme Projeleri Destekleme Programı (SAVTAG-1007) kapsamında GÖKTÜRK-2 Projesi Sözleşmesi; T.C. Milli Savunma Bakanlığı, TÜBİTAK Başkanlığı, TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. ve TÜBİTAK UZAY İş Ortaklığı arasında 13 Nisan 2007 tarihinde imzalanmasının ardından 1 Mayıs 2007 tarihinde yürürlüğe konulmuştur.

GÖKTÜRK-2 Sistemine ilişkin tasarım, üretim ve test süreçlerindeki tüm mühendislik faaliyetleri milli olarak gerçekleştirilmiştir. (Bkz; GÖKTÜRK-2)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir