Gyrokopterler öksüz kaldı

Bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden acı bir haber geldi. “Eğitim uçağı düştü, iki pilot hayatını kaybetti” başlığı ile gelen haberin detayları bir kaç dakika içinde belli oldu. 

Beraber uçuş yaptığım Hakan Çetinkaya ve yakından tanıdığım Serkan Özcezarlı ultralight kazasında hayatını kaybetmişti. 

Son Güncelleme: 31/10/19

TANIDIĞIN İNSANLARIN HABERLERİNİ YAPMAK

Gazetecilik bazen böyle. Sevdiğiniz, beraber uçtuğunuz arkadaşlarınızın, insanların haberini başarı ve mutluluk haberlerinin yanı sıra hiç de hoş olmayan haberlerini de yapabiliyorsunuz. Acınızı yaşarken haberinizi yapmak zorundasınız. 

Gyrokopter adını ilk defa Hakan Çetinkaya’nın ağzından duymuştum. Eczacı olan, İzmir Alaçatı’da yaşayan Çetinkaya Microlight olarak adlandırılan çok hafif hava araçlarıyla uçuyordu. Ancak Alaçatı’nın şiddetli rüzgarı, sakin hava isteyen microlight’lar için hiç de olumlu bir ortam sağlamıyordu. Araştırmalarının sonrasında gyrokopteri keşfetti. Eğitimi aldı. Kanada’ya gitti, öğretmen pilotlar sertifikasını aldı.

ALAÇATI’DA BİRLİKTE UÇTUK

Bir gün Kokpit Programı’nın çekimleri için Yapımcımız Uğur Cebeci ile Alaçatı’a gittik. Hakan Çetinkaya’nın hikayesini hazırladık. Bizi Alaçatı’da mini meydanında uçurdu. 

Gyrokopterin ne kadar emniyetli olduğunu, motor durdurarak gösterdi. Sert rüzgarda nasıl uçulduğunu uygulamalı anlattı. İnanılmaz keyifli bir gündü. Sonrasında İstanbul’da Hezarfen’de, Sivrihisar’da görüştük. Haberlerini sık sık Kokpit.aero’da yer verdik.

Uçuş emniyetine çok önem veren,bu konuda kurallardan taviz vermeyen bir öğretmen pilottu. Her yıl gidip Kanada’da zorlu şartlarda uçar, yeteneklerinin gelişmesini sağlardı.

KKTC’DE BİR SPORTİF HAVACILIK NEFERİ

Serkan Özcezarlı ile beni Hakan Çetinkaya tanıştırdı. Sıcak kanlı, çok sakin, öğretmenlik için yaratılmış bir insandı. Öğrencileri onu çok severdi. Kuzey Kıbrıs’ta Geçitkale Havaalanı’nda sportif havacılık konusunda büyük emekler verdi.

Geçtiğimiz aylarda İtalyan ICP imalatı Ventura tipi ultralight sınıfı iki kişilik bir uçak almıştı. Bununla uçuşlar gerçekleştiriyordu. Bu uçak 25 knot gibi çok düşük süratlerde havada tutunabiliyordu. Düz uçuşta ise 110 knot’a kadar çıkıyordu.

29 Ekim nedeniyle Hakan Çetinkaya da KKTC’ye gitmişti. Burada iki değerli öğretmen pilot yeni Ventura uçağı ile bir uçuşa çıktı. Ne yazık ki bu ikisinin de son uçuşu oldu.

KAZA NEDEN OLDU

Kaza, pistin çok yakınlarında meydana geldi. Enkaz fotoğraflarından uçağın ters döndüğü, ön bölümünün yandığı görülüyordu.

Aklıma;

Uçak alçak irtifada süratsiz kalıp stol mu oldu? 

Virile mi girildi? 

Çıkış için yeterli irtifa yok muydu?

Kumanda arızası (tel kopma vb.) bir durum mu yaşandı? Gibi sorular geliyor.

Kuşkusuz KKTC’de Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı komisyon gerekli araştırmaları yapacak ve raporu hazırlayacaktır. Ancak rapor onları geri getirmeyecek ama havacılara alınacak dersler konusunda bir bakış sunacaktır.

GYROKOPTERLER ÖKSÜZ KALDI

Benzer bir duyguya 2013’te kaybettiğimiz Murat Öztürk’ün vefatıyla da kapılmıştım. Öztürk’ü kaybetmemiz, Türkiye’de zaten bir avuç olan amatör pilotların sayılarının azalmasını hızlandırdı. Tüm zorluklara karşı savaşan önemli bir neferin kaybıydı Murat Öztürk’ün aramızdan ayrılması…

Şimdi benzer bir durum her zaman geleceğin hava aracı olarak adlandırdığım, kısacık pistlerden kalkan, sanılanın aksine çok da emniyetli gyrokopter için hem Hakan hem de Serkan hocaların kaybı benzer bir etki yapacak. Profesyonellik ile amatörlük arasındaki çizgiyi bir türlü tutturamayan havacılığımızda gyrokopterin iki usta pilotu yok artık. Kuşkusuz öğrencileri başkaları yetiştirecek. Ama bizler örneğin Sivrihisar Havacılık Gösterilerinde artık bu iki pilotumuzun muhteşem uçuşlarını seyredemeyeceğiz…

Hakan Çetinkaya ve Serkan Özcezarlı’ya Allah’tan rahmet diliyorum. Arkasında kalan ailelerine, eşlerine ve çocuklarına sabırlar… Havacılığımız iki güzide pilotumuzu kaybetti. Yerleri çok zor dolacak…

Kaynak: www.kokpit.aero / Tolga Özbek

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*