Hackathon’un son zamanlarda bilişim camiasında fazlaca gündeme gelmesi ve siz sevgili okuyucularımız için ne okursanız okuyun hangi meslekten olursanız olun çok farklı bir deneyim olması sebebiyle bu yazıyı yazmak istedim. Yazımızda HACKATHON etkinliğinin:
- Tarihçesinden
- Nerelerde yapıldığından
- Yapılan etkinlikte olan olaylardan ve nasıl işlediğinden
- Etkinliğe ilk defa katılanlar için birkaç tüyo vereceğiz.
Contents
Hackathon nereden çıktı?
Evet yine bu işinde öncüsü birazcık Amerika ilk hackathon etkinliği OpenBSD tarafından Calgary’de 4 Haziran 1999’da düzenlenen ve 10 geliştiricinin Amerika Birleşik Devletleri’nden kriptografik yazılımların ihracat düzenlemelerinden kaynaklanan yasal sorunları önlemek için bir araya geldiği bir kriptografik gelişme olayıydı. Şu anda ise dünyanın öncü firmalarından Facebook, Spotify gibi şirketler kendi hackathon etkinliklerini düzenleyerek bir çeşit hızlı ARGE çalışmları yapmakta büyük ödüller hatta işe alımlar yapmaktadır. Bu olay birçok şirket için bir kültür halini almıştır. Hayatlarımızın vazgeçilmez olan butonu LİKE ”👍” bir hackathon çalışmasının ürünüdür.
Nerelerde yapılıyor bu etkinlikler?
Ülkemizde olan hackathon etkinliklerinden bahsedecek olursak Bankaların ve seçkin birçok üniversitemizin STM’in ”capture the flag (bayrağı ele geçir)” etkinliklerinden bahsedebiliriz. Yıl içinde sürekli olan bu etkinlikleri Hackathon Türkiye sayfasından takip edebilirsiniz.
Neler göreceğiz neler yapacağız?
Etkinlik bir günden bir haftaya kadar süresi değişen, yapılan projenin etkinliği düzenleyen şirketin seçtiği konuya göre değişen bir etkinliktir. Etkinliği yapan şirket sizin ve takımınızın yiyecek, içecek ve barınma masraflarını karşılar. Hatta şehir dışındaysanız bazı etkinliklerde yol masrafların dahil her türlü maddi desteği katılımcılarına sağlarlar. Masalar, çoğu zaman muazzam bir internet ve bolca kafeinin aktığı bolca ter dökmenize rağmen hayatınızın en eğlenceli günlerini geçireceğinizi garanti edebileceğim bir etkinliktir.
Zaman Sınırı : Her zaman bir zaman sınırı vardır. Ter dökmenize sebep olacak olayda budur. Baskı altında projenizi yetiştirmeye çalışırken en tembel arkadaşlarınızın bile tam güçle çalıştığını göreceksiniz.
Takım : ”Bir elin nesi var iki elin sesi var, Birlikten kuvvet doğar.” sözleri bence atalarımız tarafından bu etkinlik için söylenmiş sözler olabilir. Takımınızın etkinlikten etkinliğe göre değişen çoğu zaman çok yönlü olmasını isteyen bir olaydır. Takımınızdaki arkadaşlarınızın koca bir beyine sahip büyük birer inek olması sizin ve takımınızın aleyhine olacak şeylerden en önemlisidir. Ama sadece inek olmak yeterli değildir. İyi bir sunum yapmakta fazlasıyla önemlidir.
Sunum : Bu camianın pek çoğunun sayın pek çok yazar arkadaşımız gibi inek oluyor olması (minik şakam için aflarına sığınıyorum) pek çok asosyal takımın önüne geçmek için sunumun iyi sunulması oluşturduğunuz ürünü birkaç gömlek ileri taşır. Sebebi ise derece takımlarını sevgili jurilerimizin seçiyor olmasıdır.
Jüriler : Mekanın sahibi, yetişkin, alanlarında uzmanlık sahibi abilerimizden oluşan sektörde bir ağırlıkları bulunan isimlerin olması adil bir karar nekanizması sağlar.
Etkinlikte grup üyelerinin ellerini ısıtmak için isminden de anlaşılacağı üzere ”icebreaker” programları, minik oyunlar veya sunular yapılır.
Etkinliği düzenleyen firma kendi çalışanlarını veya sektörde tanınan kişileri etkinliğe mentörlük etmesi için görevlendirir. Mentörler bir uzmanlık alanına sahip insanlardır ve size yol gösterici olarak görev yaparlar.
Gelelim en sevdiğimiz ve bizi en çok motive eden şeye.
Para ve ödüller : Düzenlenen etkinlik hem takımları çekebilmek hemde yapılan en iyi çalışmaları ödüllendirmek için çeşitli ödüller sunar. Bu ödül bazen güzel paralar (Türkiye’de çoğu zaman 5 haneli) hediye çekleri, lisanslar veya yapılan şirkette iş imkanı gibi şeyler sunar. Takımlar da bunlar için en iyi projeyi yapmak ister ve bolca mücadele ederler.
Hackathon Etkinliğiyle ilgili birkaç tüyo
Bu yazıyı buraya kadar okuduktan sonra kankalarını arayıp kanka katılalım ya bayağı eğlenceli gözüküyor diyen okuyucular sizleri görüyorum ama kafanızda bir soru var eee gittik de ne yapacağız biraz tüyo verelim bakalım:
- Kanka takımım yok ya diyen arkadaşlar yalnız kaydolmaktan korkmanıza gerek yok. Sayfamızın altındaki yorumlara yazarak birbirinize ulaşabilir sonrasında https://discord.gg/JujSVD adresinden discordumuza gelerek ekibinizi yeni insanlarla beraber kurabilirsiniz.
- Atıştırmalıklara abanmayı unutmayın. Dişlerinizden birini (hatta birkaçını😄 ) kaybedecek kadar çok çikolata yemenizi öneririm. Sadece kafeinle ancak bir yere kadar. İşin şakasını bir kenara bırakırsak etkinlik sizi hem fiziksel hemde zihinsel anlamda yıpratacak bir etkinliktir. Ürünümü bitireceğim diye bir şeyler yemeyi atlamayın.
- Yardım istemekten utanmak, en büyük utanç duyulması gereken olaydır. Hatta utanmayı bırakın açık bir şekilde aptallıktır. Bu etkinlikler size pek çok alanda yılların deneyimine sahip ensesi kalın, gözü pek birçok insanla tanışmanızı sağlar. Bu fırsatı kullandığınızdan ve hackathon’un iletişim platformu slack’ten yardım aldığınıza emin olun.
- Etkinlikler yeni beceriler öğrenmek, mevcut becerilerinizi geliştirmek ve sektördeki bu işin kralları olan abilerle tanışmak için harika bir fırsattır. Hayattaki sorunlarınızı çözmenize yardımcı olmak, yaptığınız ürününüz aracılığıyla öğrendiğiniz becerileriniz ilerideki hayatınızı kolaylaştırır. Sonrasında yapmak istediğiniz projelerinizi daha rahat yapmak için sizi eğitir.
- Projenizden uzak durmak zor olabilir. Ama yeni insanlarla tanışmak 2 dakika mola verip etrafı dolaşmak projenizi geriletmez, biraz kafanızı dağıtmak için koltuğunuzdan bir süre kalkın da azıcık gezin.
- “Egonuza yenilmeyin” diğer takımlarla konuşun güzel bulduğunuz fikirleri övün bu rekabetçi diğer takımlar benim düşmanım lanet olsun onlara havasıyla çalışmayın. Fazla hırsta sinirde takımınıza zarar verir.
- Etkinlikler sektörden insanlarla tanışmanıza imkan verir ya ben daha öğrenciyim iş aramıyorum demeyin. Önceden kurduğunuz sağlıklı iletişimler ilerideki kariyerinizi kolaylaştıran en önemli etkendir. Ne kadar erken o kadar iyi.
- Projeniz çalışmıyorsa üzülmeyin bu bir etkinlik ve illaki kazanmak zorunda değilsiniz. Katılmak ve eğlenmek elinizden geleni yapmak en önemli şeydir. Unutmayın bizler ”Hiçbir şeyden bir şeyler oluşturuyoruz.” Hiçbir şey kaybetmediğiniz bir etkinlik için üzülmek gereksizdir, bunu unutmayın.
Yazının başında dediğim gibi sevgili okuyucular bu etkinliklere ne yapıyorsanız yapın katılabilirsiniz. Hatta yaşınızın bir önemi yok Hackathon sizin yaşınıza dilinize dininize renginize bakmaz. Etkinliğin tek bir amacı vardır baskı altında ne kadar iyi işler yapabildiğinizi seçer. (Bkz; PİLOTSUZ 900 KİLOMETRE UÇAN MİG-23!)
Bu seneki Hackathon etkinliklerinde görüşmek dileğiyle bir sonraki yazıda görüşene dek hoşçakalın.
Kaynak: Da Polimat