HAVA KUVVETLERİMİZ İÇİN GELECEK İHTİMALLERİ

Artık Hava Kuvvetleri için yeni uçak almalıyız yazılarından ve tartışmalarından birçoğunuza gına gelmiştir herhalde. Sürekli aynı konu tartışılıyor ve bu konuda en çok şu iki ana sebep öne sürülüyor.

1- Yunanistan yeni uçak alıyor. Egede hava üstünlüğünü kaybedeceğiz.
2-MMU gelene kadar F-16’lar yaşlanmış olacak. Bu yüzden Hava Kuvvetleri Komutanlığı için ara alım gerekli.

Evet, günümüzde hava kuvvetleri bir ülkenin en önemli askeri gücüdür. Ve hava kuvvetleri zayıf olan bir ordunun kara ve deniz gücünün başarılı veya etkin olması imkansızdır. Ve Türkiye’nin mevcut askeri operasyonları, dış siyasi çekişmeleri, etrafında yaşanan kriz ve savaşlar ile toprak büyüklüğü göz önüne alındığında yeni uçak alımına ihtiyaç olduğu görülüyor. Ama, malesef şu anki şartlarda, bu kolay bir şey değil. Hele hele anında olabilecek bir şey, hiç değil. (Bkz; TÜRKİYE’NİN ARA UÇAK İHTİYACI | HAVA KUVVETLERİ ARA UÇAK ALIMI)

hava kuvvetleri

Peki Ya Neden?

Çünkü öncelikle uçak veya uçak benzeri stratejik platformları alırken iki yönü ile değerlendirmek zorundasınız. Birincisi siyasi, ikincisi ise teknik yönü. Siyasi yönden baktığımızda uçak vb. platformlar hem geniş çaplı ve uzun süreli kullanıma sahiptirler hem de sürekli olarak bakım onarım ve yedek parça hizmetine ihtiyaç duyarlar. Bu da uçak satın aldığınız ülke ve o ülkenin müttefik olduğu bir ülkeler ile uzun süre iyi geçinmek zorundasınız demektir.

Yani ABD’den bir uçak aldınız ise ABD’nin müttefikine karşı kullanamazsınız. Yine aynı şekilde ABD’nin menfaatlerine zarar verecek bir durumda da kullanamazsınız. Rusya’dan, Avrupa’dan yada Çin’den alsanız da durum yine aynıdır. Bu yüzden uçak vb. büyük çaplı alımlar, sizin dış politikanızı doğal olarak da milli menfaatlerinizi direkt olarak etkilemektedir. Bu şartları göz önüne alındığımızda bizim mevcut dış politikamıza uygun bir uçak bulmak şu an için imkansız desek yeri var.

Çünkü son yıllarda, Çin haricinde, dünyadaki tüm uçak üreticisi ülkeler ile mutlaka bir konuda siyasi bir kriz yaşadık/yaşıyoruz. Bu ülkelerden de, “al benim uçağımı, benim menfaatlerime aykırı bir güç oluver ve karşıma dikil” demelerini bekleyemeyiz. Üstelik şu anki uğraştığımız sorunlara baktığımızda, kriz yaşadığımız ülkeler ile orta yolu bulmak da biraz zor gibi. Ama yine de siyasette imkansız diye bir şey yoktur diyelim ve ümidimizi kaybetmeyelim.

Teknik yönden istenen şartlarsa özetinin özeti olarak, daha çok, hava kuvvetlerinin belirleyeceği kriterleri ve ülkenin ihtiyacı olan harekat konseptini karşılayacak kabiliyetlerde olması. Milli aviyonik ve mühimmatların entegre edilebilmesi gibi şartları yerine getirmesi diyebiliriz. Ve tabi aynı zamanda olabildiğince maliyet etkin olması.
Teknik bakımdan, isterlerimize uyacak bir çok uçak bulabiliriz ama siyasi yönden bakarsak durum çok karışık.

Bu yüzden, yukarıdaki şartlar dahilinde Türkiye için sürekli sorulan sorulara sırasıyla bakacak olursak ;

-Türkiye’nin mevcut dış politikasına baktığımız da, etkin olduğumuz bölge veya ülkeler de istediğimiz gibi kullanabileceğimiz, kısıtlamasız bir uçak alma şansımız var mı? Yani x uçağı alır, Libya’ya bir üs kurar, orada konuşlandırırız, diyebilir miyiz?

-Öyle bir uçak yok! Satın alınan hiç bir silah özellikle uluslararası arena da özgürce kullanılamaz. Çünkü silah satıcısı ülkeler genellikle dünyanın hemen her yerinde faal olduğu için mutlaka bir yerde çıkar çatışmanız olur.

Peki, 1. Sorudaki şartları sağlamasa bile, belli şartları kabul ederek kısa süre içinde alınıpHava Kuvvetleri envanterine katılabilecek bir uçak var mı?

Evet; F-35. Hem alt yapısı hazır, hem ortak üretimden gelen payla uçaklar uzun vadede bedavaya geliyor, hem de 4. Nesil fiyatına 5. Nesil uçak sahibi oluyoruz. Üstelik bize 5. Nesil tecrübesi kazandırarak MMU’ya da dolaylı yoldan katkı sağlayacak.

F35’i almış olsak istediğimiz gibi Libya’da, Azerbaycan’da vs kullanabilir miyiz?

Hayır. Ama SU-57 /SU-35, Tayfun veya J-31 alsak onları da satan ülkenin menfaatine karşı istemediği bir yerde kullanmayız. Mesela Suudi Arabistan Vestel Karayel’i alıp Libya’da bizim desteklediğimiz gruplara karşı kullansa biz yine ona mühimmat veya yedek parça göndermeye devam eder miyiz? İsrail zamanında, Filistin yüzünden aramız açıldığında Heronların bakımını yaptı mı? ( Kullanamayız derken, anlaşmada özellikle bir madde yoksa kullanırız ama sonra sıkıntı başlar. Örn. Kıbrıs)
Not: Demek ki ithal silahla, özgün dış politika olmaz. Eğer ihtiyaçtan ötürü bir uçak alacaksak belli şartları kabul etmek zorunda kalacağız.

F-35 dışında, F-35’in yerine alabileceğimiz bir uçak var mı?

Hayır. F-35 tamamen kendine özgü bir uçak ve birebir muadili yok.

F35 dışında uygun maliyet ve kısa zamanda alacağımız en doğru uçak nedir?

F-16. Çünkü her türlü alt yapısı hazır, üretimi burada yapılabilir, fiyatı uygun.

Hava Kuvvetleri için sürekli F-16 mı alacağız? Neden başka çift motorlu bir uçak almayalım?

Farklı bir uçak demek, eğitim, bakım onarım, hangar, yedek parça gibi bir çok alt yapının sıfır dan kurulması demektir. Biz zaten milli bir uçak çalışması yaptığımız için, az miktar ilı bir ara alımda bu kadar büyük yatırım yapamayız. Eğer MMU olmasa idi ve uzun süreli ve yüksek sayılı bir alım olsa idi durum çok daha farklı olurdu. Ama ara alım için farklı bir uçak uzak bir ihtimal.

F35 olmazsa, uzun veya orta vadede Hava Kuvvetleri için hangi uçaklar alınabilir?

Öncelikle şunu unutmayalım, biz uzun vadede gelecek ve hava gücümüzü omurgasını oluşturacak bir uçak aramıyoruz. Biz sadece MMU gelene kadar hava kuvvetlerimizde güç zafiyeti oluşmasını engelleyecek bir ara geçiş uçağı arıyoruz. Buda hızlı gelebilecek bir uçak olmalı. Ama mecbur kalır da süre konusunda taviz verirsek, bence bu konuda tek seçenek F-15’dir. Avrupa’dan uçak alma şansımızın olduğunu zannetmiyorum. “Askeri faaliyetlerinizi durdurmazsanız ambargo uygularız” diyen adamların bize savaş uçağı satmasını beklemek abes olur. Üstelik aradaki meseleler (Akdeniz, Kıbrıs, Ege, Suriye vs.) iki günde çözülecek bir şey değil. Doğal olarak Avrupa ile aramızda ki gerginlik daha uzun süre devam edecektir.

Rus uçakları ise ancak batı bu konuda bize kapılarını tamamen kapatır birde üstüne Yunanistan’ı silahlandırırsa mecburiyetten olabilir. Çin’in ise mevzu bahis olacağını dahi sanmıyorum.

ef-2000 eurofighter typhoon

Sonuç

Toparlayacak olursak, F-35 gelirse sorun çözülür. Gelmezse ya ABD ile F-16 veya F-15 görüşmelerine başlarız yada milli çözümler le yani, milli mühimmat +link sistem eri + F-16 modernizasyonu +Akıncı +MİUS +HÜRJET +HSS’ler ile devam eder ve MMU’ya önem veririz. Yok eğer ABD veya Avrupa ile hiç bir şekilde anlaşamazsak ve mili çözümler de yetersiz gelirse o zaman mecburen Rusya’nın kapısını çalarız. Ama bu seçenek yukarıda belirttiğim gibi, ancak mecbur kaldığımızda gerçekleşebilir. Tüm bunların dışında birde ikinci el uçak alma ihtimalimiz var tabi. Ama şu ülkeden alırız yada şu uçağı alırız diyemem. Bunu ancak zaman ve gelecekteki siyasi durum gösterir. (Bkz; BAYKAR’IN İNSANSIZ SAVAŞ UÇAĞI PROJESİ BAYRAKTAR MİUS)


HAVA KUVVETLERİMİZ İÇİN GELECEK İHTİMALLERİ

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*