Havacılık endüstrisi, yaşanan uçak kazalardan yola çıkarak benzer durumlarda uçakların enkazının daha kolay tespiti için yeni teknolojik arayışlar içine girdi. Avrupalı uçak üreticisi Airbus, uçaklardaki kara kutuların yerine uydu aracılığı ile kabindeki bilgilerin gerçek zamanlı an be an takibine izin veren bir sistem üzerinde çalıştığını açıkladı. (Bkz; PİLOTSUZ 900 KİLOMETRE UÇAN MİG-23!)
Contents
MH370 SEFER SAYILI UÇAĞIN KAYBI HALA SIR
Malezya Havayolları’na ait MH370 sefer sayılı Boeing 777 tipi uçak, 2014 yılında Kuala Lumpur-Pekin seferini yaparken kayboldu. Aradan geçen 2 yıllık süreye, arama-kurtarma çalışmaları için ayrılan milyonlarca dolarlık bütçeye rağmen uçağın neden düştüğü öğrenilemedi. Kesin olmamakla birlikte uçağa ait olduğu sanılan birkaç parça bulunabildi.
MISIR UÇAĞININ KARA KUTUSU AKDENİZ’DE 3 BİN METRE DERİNDE
MH370 ile ilgili çalışmalar hala devam ederken, bu kez 19 Mayıs tarihinde Mısır Havayolları’nın Paris-Kahire seferini yapan uçağı Akdeniz üzerinde düştü. Bir haftalık arama-kurtarma çalışması neticesinde bir kısım enkaz parçalarına ulaşıldı ancak uçağın kesin düşüş nedeni hakkında bilgi verecek kara kutulara hala ulaşılamadı.
ÇALIŞMALARA AİRBUS ÖNCÜLÜK EDİYOR
Havacılık endüstrisi yaşanan uçak kazaları hakkında net ve detaylı bilgiye anında erişebilmek için yeni teknolojik sistemler üzerinde çalışıyor. Bu şirketlerden biri olan Avrupalı uçak üreticisi Airbus, bir kaza anında (özellikle okyanusa düşen uçaklar) nedenleri anında öğrenebilmek için uçaktan gerçek zamanlı veri akışını sağlayacak bir proje üzerinde çalışıyor.
Uçaktan, yerdeki kontrol merkezine saniye saniye aktarılan gerçek zamanlı veriler kazaların sebebini öğrenebilmek için kara kutulara bağımlılığ ortadan kaldırıyor. Malezya Havayolları’nın MH370 sefer sayılı uçağında olduğu gibi kara kutuların hiç bulunamaması halinde ne uçak enkazına, ne de hayatını kaybeden yolculara ulaşılabiliyor. (Bkz; YERLİ UÇAK GEMİSİ NASIL OLACAK? | MİLLİ UÇAK GEMİSİ)
ANLIK VERİ AKIŞININ TAKİBİ ZOR VE MALİYETLİ
Ancak teknoloji uzmanları bütün uçuşlarda anlık bilgi gönderiminin çok büyük miktarlarda veri aktarımı anlamına geleceğini ve bunların takibi ve analizinin zor olacağına işaret ediyor. Kokpitteki rutin her bilginin anlık olarak aktarılması fikrine pilotlarda karşı çıkıyor. Bu konudaki bir başka handikap da sürekli veri akışı için gerekli bant genişliğinin maliyetli olması.
Airbus Başkan Yardımcısı Charles Champion, gerçek zamanlı veri akışının yanında kaza sonrası kara kutulara daha çabuk ulaşmak için yeni sistemler üzerinde çalıştıklarını kaydetti. (Bkz; İNSANLI VE İNSANSIZ UÇAKLARIN GELECEKTEKİ)
BEA’DA BENZER BİR RAPOR HAZIRLAMIŞTI
Air France’ın 447 sefer sayılı uçuşu sırasında Atlantik Okyanusu’na düşmesi sonucu bu kazayı araştıran Fransız Kaza Kırım Kurumu’da (BEA) uçakların olası bir kaza sonrası daha kolay takip edilebilmesi ve enkaza kolay ulaşılabilmesi için bir rapor hazırlamıştı. Raporda uçaklarda kaza sonrası, kazaya neden olan bilgileri otomatik olarak gönderen bir sistemin yerleştirilmesi ile kara kutulardaki bilgilerin kaza sonrası zarar görmeden otomotik olarak gönderilmesini sağlayan bir sistem önerilmişti.
Fatih Yılmaz/Kokpit.aero