P-51 Mustang ile Amerikan uçağını vuran ABD’li pilot

Amerikan pilot 2. Dünya Savaşı’nda, P-51 Mustang ile içinde kız arkadaşının olduğu uçağı vurmuştu. İkinci Dünya Savaşı’nda düşman uçağı düşüren avcı uçaklarının gövdelerine o ülkelerin bayrakları çizilirdi. Bir Amerikan uçağının düşürdüğü uçaklar arasında yine bir Amerikan uçağı vardı! İçinde de kız arkadaşı…

Amerikan pilot 2. Dünya Savaşı’nda içinde kız arkadaşının olduğu uçağı vurmuştu
P-51 Mustang

İkinci dünya Savaşı’nda ABD Ordusu’nda pilot olarak görev yapan Louis Curdes, ilginç hikayesi ile yıllar geçse de hala adından söz ettiriyor. İlk kez bir Amerikan pilotu olarak Amerikan C-47 nakliye uçağını düşüren pilot olma özelliğine sahip Curdes’in hikayesi 1942 yılında başlar. (Bkz; ÖZGÜN BİR HAVA SAVUNMA SİSTEMİ NASIL OLMALI?)

Bu çılgın savaş pilotun, 1942 yılında ABD’de uçuş okulunu bitirdiğinde ilk görev yeri P-38 uçaklarına sahip Kuzey Afrika’daki 95. Hava Filosu’ydu. 13 Mayıs 1943 tarihinde ilk görevine çıkan Curdes, Tunus Körfezi üzerinde 5 Alman savaş uçağı Me-109’la karşılaştı. İlk sortisinde bu uçaklardan üçünü düşürdü, birine de ağır hasar verdi.

Bir hafta sonra iki Alman savaş uçağını daha indiren Curdes, zaferlerine ilerleyen günlerde bir de İtalyan uçağı da ekledi. P-38’in burnuna Alman ve İtalyan bayrakları çizilmişti.

İTALYA UÇUŞU

Curdes, doğduğu şehir Fort Wayne’de kahraman ilan edilirken, anne ve babası da büyük ilgi odağı oldu.  Mayıs’tan Ağustos 1943’e kadar 44 uçuş yapan, 200 saat havada kalan Curdes’e 27 Ağustos’ta İtalya’nın Benevento şehrini bombalayacak olan B-25 Mitchell bombardıman uçağına eskortluk etme görevi verildi. P-38’i kullanırken 5 Alman Me-190 uçağının saldırdığı bilgisini aldı. Hemen o bölgeye gitti. İt dalaşında iki Alman uçağı daha düşürdü. Ancak P-38’i ağır hasar almıştı. Paraşütle atlayarak uçağını terk etti.

İndiğinde İtalyan askerlerince yakalanan ve savaş esirlerinin olduğu bir manastıra gönderilen Curdes, bir hafta sonra bir düzine esir ile birlikte kaçtı. Ancak tekrar yakalandı. Louis Curdes, 8 Eylül 1943’te İtalyanlar müttefiklerce kuşatılınca Almanların eline geçmemek için yeniden kaçmaya karar verdi.

Gardiyanın yardımıyla tutsak tutulduğu manastırdan kaçan ve 8 ay boyunca saklanmayı başaran Curdes, İtalyan çetecilerden destek gördü. Mağaralarda yattı, ormanda ne bulduysa onu yiyerek hayatta kaldı. İtalyan çetelerin silah tekliflerini üzerinde o silahla yakalanırsa, casus damgası yiyeceği için kabul etmedi.

P-51 Mustang

Louis Curdes P-38 uçağı ile 1943 yılında Cezayir’de Souk-el-Arba’da görülüyor.

“OĞLUNUZ KAYIP”

Fort Wayne’deki ailesi de Ağustos 1943’te oğullarının kayıp olduğuna dair birliğindeki komutanından bir mektup aldı. Mektupta oğullarının harika bir asker olduğu yazıyordu. Ailesi oğullarının yaşamından ümidi kesmişti.  27 Mayıs 1944’te saklandığı bölgede İngilizlerin 8. Ordu askerleriyle karşılaşınca kurtuldu ve 9 Haziran 1944’de ailesine oğullarının yaşadığını belirten bir mektup gitti.

15 Haziran 1944’te Curdes tekrar ABD’ye döndü. 16 Haziran’da ailesiyle yeniden buluşan Curdes’i bir basın ordusu takip etti. Yaptığı her hareket ilçede manşetlere çıkıyor, içtiği kahve, çıktığı balık  turu bile haberlere konu oluyordu.

Belediye başkanı onun için bir karşılama töreni hazırlamadı ancak komşularının çocukları, peynir kutuları ve fıçıları motor olarak kullanarak bir  P-38 uçağı maketi yaptı, Curdes’i içine oturtarak, Florida Drive’dan Fort Wayne’e kadar çekti.

Curdes, yeni hayatından çok memnun olsa da savaşın devam ettiğini biliyordu, gönüllü savaş pilotu olarak Pasifik’teki 4. Uçuş Birliği’ne kabul edildi. P-51 Mustang tipi uçakla Filipinler’de görevlendirildi, uçağına ise ‘Bad Angel – Kötü Melek’ ismini verdi.

hard kill uçak pilot

Curdes’in savaşta vurduğu uçakların adedini ve ait olduğu ülkelerin bayraklarını gösteren fotoğraf 

FİLİPİNLER’DE İLK GÖREV

Tarihler, 10 Şubat 1945’i gösterdiğinde Filipinlerdeki Mangaldan Hava Üssü’nden ayrılan yüzbaşı Curdes, 4 adet P-51 Mustang uçağı ile birlikte Tayvan’daki Japon hava üssülerini gözetleme görevine çıktı.

Tayvan’da bir şey bulamadılar bu kez Kuzey Filipinler’de bulunan ‘Batan’ adası üzerinde uçmaya karar verdiler. Dört uçak iki gruba ayrıldı, Curdes ve Teğmen Schmidtke kuzey bölgesinde diğer iki pilot Teğmen Scalley ve  La Croix ise P-51 Mustang ile adanın güneyi üzerinde uçmaya başladı. Curdes ve Schmidtke, tehlikeli bir duruma rastlamadı ancak güneydeki Teğmen Scalley’den acil bir yardım çağrısı geldi. Dört uçak birden kendilerini uçak savar mermileri ve savaş uçaklarının karşısında buldu.

Dört P-51 Mustang pilotu, Japon savaş uçakları ve yerdeki uçaksavar mermileri tarafından  yoğun ateşe maruz kaldı. Teğmen La Croix’in uçağı vuruldu ve denize düştü. Curdes, Teğmen Scalley’e Mangaldan Hava Üssü’ne geri dönmesi emrini verdi. Teğmen Schmidtke’den de 15 bin feet (yaklaşık 5 bin metre) yükseklikte uçmasını, yardım istemesini  ve kendisini korumasını istedi.

JAPON UÇAKLARI İLE İT DALAŞI

Curdes, Japonların suya düşen Teğmen La Croix’den dikkatlerini başka yöne çekmek için P-51 Mustang ile hava üssüne doğru uçmaya başladı. Bu arada uzaktan C-47 tipi bir nakliye uçağının Japon hava üssüne inmeye çalıştığını gördü. İlk başta Japonların C-47’nin kopyasını yaptığını düşündü ancak yaklaşınca üzerindeki Amerikan bayrağını gördü. (Bkz; İHA’LARIN GELECEĞİ VE TÜRKİYE -1)

Telsizle uçakla irtibat kurmaya çalışan Curdes, uçağın burun kısmına ateş etti, uçağın Japon hava üssüne inmesini istemiyordu. Kullandığı P-51 Mustang ile C-47’nin arkasına yaklaşan Curdes, motorlarına dikkatli bir şekilde ateş açtı amacı pilotu denize inmeye zorlamaktı ve başardı da.

Amerikan C-47’si, Teğmen La Croix’in uçağının düştüğü yere indi. Curdes, uçakta bulunan acil durum botuna 12 kişinin çıkmaya çalıştığını gördü. Hepsi Amerikalıydı. Yolculardan ikisi de kadındı. 50 feet (15 metre) yükseklikten “Sahilden uzaklaşın, Japonlar orada” yazılı bir not bıraktı.

La Croix’de onlara doğru kürek çekti ve iki botu birleştirdiler. Gece yaklaşırken yardıma gelen bir uçak görünmüyordu, Curdes Amerikalıların denizde güvende olacağını, gün ağarınca da üsse döneceklerini hesap ediyordu.

Ertesi gün erkenden Curdes ve diğer pilot üsten kalkarak yeniden C-47’nin denize indiği yere geldi. Amerikalıları havadan koruyarak arama kurtarma uçağı olan ve hem denize hem de karaya inebilen Catalina tipi uçağın bölgeye güvenle ulaşmasını sağladı.

P-51 Mustang ile
P-51 Mustang

Louis Curdes’in Bad Angel adını verdiği P-51 Mustang tipi uçağı Arizona’daki Pima Air and Space Museum’da sergileniyor

KAYBOLAN C-47

Curdes, sonradan C-47 pilotunun kötü hava şartlarından dolayı kaybolduğunu, telsizinin bozulduğunu ve yakıtının bitmek üzere olduğunu öğrendi. Pilot Batan adasını görmüş ve oraya inmeye çalışmıştı. Curdes, vurduğu uçaktan kurtulanlar arasında bir gece önce çıktığı hemşireyi görünce ise şaşkınlığı daha da arttı.

Daha sonra Curdes, “Alman, İtalyan, Japon uçakları vurdum. Ama Filipinlerde ‘kız arkadaşımı’ da vurdum” diyecekti… (Bkz; BİR F-4 PHANTOM HİKAYESİ)

Curdes, üç farklı ülkeye ait savaş uçağını düşüren pilot olmanın yanı sıra Amerikan uçağını düşüren bir Amerikalı pilot olarak tarihe geçti. Daha da ilginci, düşürdüğü uçaktaki kız arkadaşı sonradan eşi oldu. O hemşire ile evlenen Louis Curdes,  ikinci kez “Güzide Uçan Haç” ödülüyle ödüllendirildi.

Kaynak: Kokpit Aero / Fatih Yılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir