Reis Sınıfı Denizaltılar | Type 214 TN

100 yıldan fazla denizaltıcılık tecrübesi ve kültürüyle harmanlanmış ve kendisini nicelik olarak da hep üst seviyede tutmaya özen göstermiş Türk denizaltıcılığını havadan bağımsız tahrik sistemiyle tanıştıracak olan Reis sınıfı denizaltıların 2022 yılında hizmete girmesi planlanıyor. İlki 2022 yılında, diğer 5’i ise 2027 yılına kadar birer yıl arayla teslimi yapılacak olan denizaltılar, Alman Type 214 denizaltısının %81 yerlilik oranı ile Türkiye’de üretilmesi ile ortaya çıkmıştır. 2030’lu yıllar için planlanan MİLDEN (milli denizaltı) projesi için de önemli bir basamak olması bu proje için ayrıca bir önem teşkil ediyor.

Dünyadaki en gelişmiş denizaltılardan biri olarak kabul gören Type 214 (Reis Sınıfı) sınıfı denizaltılar da kronik yan yatma sorunu bulunmaktadır. Bu denizaltılardan alan Yunanistan ek ağırlıklar ekleyerek bu sorunu çözmüştür. Türk mühendisler ise denizaltının boyutlarını ve ağırlığını büyüterek ve ağırlık merkezini değiştirerek bu sorundan kurtulmuşlardır. Bu sebeple Reis sınıfı (Type 214 TN), sınıfının en büyük denizaltıları haline gelmiştir.

Havadan bağımsız tahrik sistemi ile su altında uzun süre kalabilecek olan Reis sınıfı denizaltılar bu yetenekleri sayesinde deniz kuvvetleri elindeki diğer dizel elektrik denizaltılara göre çok daha tehlikeli ve caydırıcıdır. Ayrıca kesin olmamakla beraber gezgin seyir füzesi de kulanabileceği düşünülüyor.

Reis Sınıfı denizaltı yeni tip denizaltı ytdp type 214 tn alman türk ortaklığı

Reis Sınıfı Denizaltıların Özellikleri

8 adet 533 mm torpido kovanı ile MK48, Akya ağır torpido, ATMACA ve Harpoon block II fırlatabilecek. Özellikle helikopterlere karşı olmak üzere tehdit hissettiği hava araçlarına karşı IDAS füzeleri de kullanabilecek.

68,3 metre uzunluğa, 13,1 metre yüksekliğe , 6,3 metre genişliğe sahip olan denizaltı su üstünde 1855 ton su altında ise 2042 ton ağırlığa sahiptir.

Yaklaşık 3 hafta su altında kalabilen denizaltı su üstünde 12, su altında 22 knot hıza erişebiliyor. Su altında (şnorkel çıkarmadan tam şarj ile) 4 knot hızla 1250 deniz mili mesafe kat edebiliyor.

Son zamanlarda Türkiye, Mısır ve İsrail’in de alımlarıyla beraber zaten Avrupa, ABD ve Rusya’nın da sürekli bulunduğu ve adeta denizaltı tarlasında dönmüş olan Doğu Akdeniz de gerçekten Türkiye donanmasının elini ciddi manada güçlendirecektir.

Proje kapsamında çok sayıda yerli firmalarımızın ürünlerinin ilk kez bir denizaltı platformunda kullanılması sağlanmış olup, bu çerçevede denizaltı dizayn kabiliyeti de dahil olmak üzere birçok alanda sanayimizin görev alması sağlanmıştır.

Türkiye savunma sanayisinin bu denli gelişmiş bir deniz aracının üretimine büyük oranda katılabilmesiyle ilerde bu tarz araçları bu seviyede üretebileceğini de hissettiriyor. Özellikle insansız araçlar konusunda hayli tecrübeli olan kurumlar ve şirketler insansız denizaltı konusunda da çağın gerisinde kalmayacağını düşünüyorum.

Önerilen Yazılar:

“TF-2000” AKDENİZ’DEN TAŞAN GÜÇ

TÜRKİYE’NİN İNSANSIZ DENİZALTI PROJESİ OSSA’DA SON DURUM

ROKETSAN’IN DENİZALTI SAVUNMA HARBİ (ASW/DSH) ROKETİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir