Sanal uçuşa hoş geldiniz… Mert Bilek her hafta sizi sanal havacılık ile sanal dünyada uçuracak. Boeing 747 Jumbo Jet’in sol koltuğunda uçmak ister misiniz? Ya da deniz uçağı ile krater gölüne inmeyi. ? Sanal havacılık sayesinde bilgisayarınızda siz de uçabilirsiniz… (Bkz; AERODİNAMİK UZMANI İLE SAVUNMA SANAYİİ VE HAVACILIK ÜZERİNE SÖYLEŞİ)
İnsanoğlunun ait olmadığı bir yerde olabilme çabasıdır havacılık. Gökyüzüne karşı doğuştan gelen bir sevda… Kimi insanlar pilot olup gökyüzüne kavuşurlarken kimileri de yaşamın akışına kapılıp gökyüzüne yalnızca aşağıdan bakmak durumunda kalırlar.
Fakat o insanın bir gözü, aklının bir köşesi daima gökyüzündedir. Kaderin cilveleri yüzünden en büyük aşkına ulaşamamış bu gibi kişilerin kendilerini gökyüzüne yakın hissetmek için uğraştıkları ve uğraşabilecekleri birçok havacılık hobileri vardır. (Bkz; TÜRK HAVACILIK VE UZAY SANAYİİ (TUSAŞ))
İster bir yolcu uçağı olsun, ister askeri bir savaş uçağı… İster ağır kargo yüklerini taşıyan bir nakliye uçağı olsun ya da yemyeşil bir vadinin içinden geçerek küçük, şirin bir göle inen iki kişilik bir deniz uçağı…
HAYDİ UÇUYORUZ
Hiç yerinizden kalkmadan, bilgisayarınızın başında, gerçeğe en yakın bir biçimde tasarlanmış hava taşıtları ile binlerce hava trafiğinin içinde, gerçek kişiler tarafından verilen hava trafik hizmeti eşliğinde bir hava taşıtı kullanmak ister misiniz? O zaman “sanal havacılık” ile tanışma vaktiniz geldi. İlk önce gelin, sizlerle sanal havacılığın temelini oluşturan yazılım hakkında konuşalım:
Microsoft firmasının ürettiği “Flight Simulator” serisini belki duymuşsunuzdur. Çocukluğunu 90’lı yıllarda yaşayan birçok kişi, “Flight Simulator”ı en az bir kez açıp, klavyesinin tuşları ile bir uçağı kaldırmıştır. Peki; bu yazılımın gerçeğinden hiç farkı olmayan bir uçuş simülatörü haline getirilebildiğini biliyor musunuz?
İLK YAZILIM 1979’DA HAZIRLANDI
FS (Flight Simulator) serisi ilk kez 1979 yılında “Apple” için yazılmış, SubLOGIC firmasının bir yazılımı iken, 1982 yılında Microsoft firması tarafından “Microsoft Flight Simulator 1.0” adı altında dünyaya geldi. İlk yayınlandığında birkaç basit çizgiden oluşan oyun, zaman içerisinde sürekli geliştirilerek oyun denemeyecek kadar başarılı bir yazılım haline getirilerek tam anlamıyla bir uçuş simülatörü oldu.
En son sürümü 10 Ekim 2006 tarihinde yayınlanan “Microsoft Flight Simulator X” (FS10)’in ardından Microsoft yetkilileri tarafından bir basın toplantısı yapılmış ve “Flight Simulator” serisinin sonlandırıldığı, artık simülasyon görevi görebilecek bir yazılım üretmeyecekleri, onun yerine “Microsoft Flight” adı altında bir oyun çıkaracakları dile getirilmiştir. Bu kararın alınmasında en büyük etkinin 11 Eylül saldırıları olduğu fikri, teröristlerin pilot olmadıkları, FS üzerinden eğitim gördükleri inancı birçok kişi tarafından hala geçerliliğini sürdürmektedir. Her neyse…
HER ŞEY GERÇEKLİK İÇİN
FS’in insanlar tarafından sevildiğini gören bazı kişiler bu oluşumu ticari bir sektör olarak kabul edip bu pastadan pay almak istediler. Bunun sonucunda FS altında çalışacak eklenti yazılımlar üreten ticari şirketler kuruldu. Böylece sanal havacılığa bambaşka bir boyut getirilmiş oldu. Hava taşıtları, yeryüzü kaplamaları, havalimanları, gökyüzü eklentileri, ışıklar… Her firma satışa sunduğu yeni yazılımları ile tek bir amaca hizmet ettiler: “Gerçeklik”.
Gerçeği ne kadar iyi yansıtırlarsa, o kadar çok kullanıcısı oldu. Sanal havacılar üretilen yazılımları büyük bir heyecan ve keyifle kullandıkça, şirketler de kazandıkları paradan memnunlardı. Bu şekilde bir döngünün üzerinde kurulmuş olan “sanal havacılık” sektörü her geçen gün daha da geliştiriliyor, kullanıcıların kendilerini kokpitte hissedebilmeleri için birbirinden kaliteli ve başarılı yeni eklenti yazılımlar üretiliyor.
Bu uzun yolculukta yer almak ister misiniz? Eğer cevabınız evet ise beni takip edin.. (Bkz; 1. KÖRFEZ SAVAŞI’NDA HAVA SAVAŞLARI VE F-117)
Sanal havacılıkta tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çok meraklılar var. Ama bu sayının kat ve kat fazlası bu hobiyle tanışmayı bekliyor fakat nasıl başlayacağını bilemiyor. Kokpit Aero için Mert Bilek özel bir yazı dizisi hazırladı. Her hafta bu ilginç hobi hakkında yazılar hazırlayacak. Nasıl uçulacağını anlatacak. Hobisini halen aldığı uçuş eğitimi ile profesyonelliğe taşıyan Mert Bilek’e sorular da gönderebilirsiniz.
Plt. Mert BİLEK
Real Wings Group
Chief Executive Officer
Kaynak: Kokpit Aero