SSB İsmail Demir’den Kritik Açıklamalar | MMU, HÜRJET, Siper, MİUS, Altay…

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Haber Global ekranlarında yayınlanan “Kayıt Altında Özel” programına konuk oldu. Yayın sırasında soruları yanıtlayan İsmail Demir, gündeme dair çok kritik açıklamalarda bulundu. Birçok proje hakkında bilgi veren İsmail Demir’in açıklamalarını sizler için listeledik.

Gökdoğan Füzesi

Katıldığı TV programında açıklamalarda bulunan SSB İsmail Demir, Türkiye’nin yerli görüş ötesi hava-hava füzesi Gökdoğan‘a da değindi. Daha önce menzilinin 65 km olduğu açıklanan Gökdoğan’ın menzilinde artış yaşandığı ortaya çıktı. İsmail Demir, Gökdoğan’ın yeni menzilinin ise 100 km olduğunu söyledi.

Ayrıca hem Gökdoğan’ın hem de Bozdoğan’ın hazır olduğunu belirten Demir, füzelerin biraz daha test edilmesi gerektiğini söylerken ihtiyaç halinde bu füzelerin kullanılabileceğinin de altını çizdi. (Bkz; Gökhan Füzesi)

TÜBİTAK SAGE tarafından milli imkan ve kabiliyetlerle geliştirilen Gökdoğan ve Bozdoğan Füzeleri ile, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bu alandaki dışa bağımlılığının bitirilmesi hedefleniyor. TÜBİTAK SAGE, bu füzeler dışında ramjet motorlu Gökhan Hava-Hava Füzesi ve Akdoğan Mini Hava-Hava Füzesi üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor.

Bayraktar Kızılelma | Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS)

Bayraktar Kızılelma hakkında da açıklamalarda bulunan İsmail Demir, BAYKAR Teknoloji tarafından geliştirilen yerli insansız muharip İHA Bayraktar Kızılelma‘nın kabiliyetleri ile şaşırtacağını söyledi.

mius muharip insansiz ucak sistemi baykar bayraktar insansiz savas ucagi ucav

ABD’nin Türkiye’nin F-35 programındaki konumunu askıya alması ve sipariş edilen F-35’leri Türkiye’ye vermemesi ile başlayan ara uçak alımı tartışmaları hakkında konuşan İsmail Demir, “Ben bu konuda sürekli yerli kaynaklara bakıyorum. Bu kaynaklarla, biz bu boşluğu doldururuz diyorum. Kızılelma’yı gördünüz. Yeteneklerine, çok şaşıracaksınız. Daha yeni sistemlerimiz de gelecek.” dedi.

Bayraktar Akıncı için Yerli AESA Radar

Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı ile ilgili yaptığı açıklamalarda Demir, ASELSAN’dan söz aldıklarını ve Bayraktar Akıncı TİHA’ya bu yıl içerisinde milli AESA radarı takacaklarını söyledi. Yerli AESA radar ile birlikte Bayraktar Akıncı’nın kabiliyetlerinde önemli bir artışın yaşanması bekleniyor.

7 bayraktar akinci dan fil yuruyusu akincinin silah yuku

Bayraktar TB2

Türk Silahlı Kuvvetleri‘nin elindeki en önemli insansız hava araçları arasında yer alan ve 22 ülkeye ihraç edilen Bayraktar TB2 SİHA‘lar hakkında da açıklamalarda bulunan SSB Demir, ABD’nin yapacağı incelemelere de tepki gösterdi.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan savaş sırasında sivilleri öldürdüğü iddia edilen Bayraktar TB2‘nin Ukrayna-Rusya savaşı sırasında yaptığı başarılı operasyonlar sayesinde Ukrayna tarafından kahraman ilan edildiğini ve ortada bir çifte standart olduğunu söyledi.

Hava Savunma Sistemleri

siper yuksek irtifa uzun menzil hava savunma sistemi

Siper Hava Savunma Sistemi hakkında da açıklamalarda bulunan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, yerli yüksek irtifa hava savunma sistemi Siper’in balistik füze önleme kabiliyetleri hakkında konuştu. İsmail Demir, Siper’in balistik füze önleme kabiliyetine sahip olacak olan uç sürümlerini, 2026-2027 tarihlerinde görebileceğimizi açıkladı.

Türkiye’nin uzun menzilli ve yüksek irtifa hava savunma ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirilen Siper’in 2022 yılı içerisinde envantere girmeye başlaması bekleniyor. Bloklar halinde üretilecek olan Siper’in Blok 0 füzeleri 70 km’nin üzerinde bir menzile sahip olacakken Blok 1 varyantında bu değer 100 km’nin üzerine çıkacak. Türkiye’nin bölge hava savunmasında kullanacağı Siper, ilk etapta hava soluyan hedeflere karşı kullanılırken zamanla balistik füze önleme kabiliyetine de erişecek.

SAMP-T

SAMP-T Hava Savunma Sistemi konusunda sorulan soruları da yanıtlayan İsmail Demir, hazır alımın planlanmadığını ve EUROSAM Konsorsiyumu ile ortaklığın şart olduğunu dile getirdi. Sürecin hem İtalya hem de Fransa tarafından tıkandığını söyleyen İsmail Demir, Türk şirketleri EUROSAM Konsorsiyumunun bir parçası olur, iş paylaşımı yapılır ve ortak üretim gerçekleştirilirse SAMP-T projesine devam edileceğini açıkladı. (Bkz; SAMP-T Konusunda Bakan Çavuşoğlu: “Fransa buna olumlu bakmaya başladı.”)

samp t hava savunma sistemi aster fuzeleri

İngiltere Yaptırımları Kaldırdı

İngiltere’nin sözünde durduğunu ve savunma sanayii alanında uygulanan yaptırımları kaldırdığını açıklayan İsmail Demir, diğer ülkelerin ise direk yaptırım uygulamak yerine süreci yavaşlattığını belirtti. Almanya’nın yaptırımlar konusundaki konumunun değişmediğini ekleyen Demir, Doğu Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye yakınlaştığını da sözlerine ekledi.

İsmail Demir, “Doğu Avrupa ülkelerinde oluşan telaşla birlikte Türkiye’ye büyük bir yakınlaşma var. Güven açısından Batı’dan çok Türkiye’ye yaklaşıyorlar. Türkiye’nin daha güvenilir bir ülke olduğu kanaati oluştu sanırım.” şeklinde konuştu.

F-35’in Maliyeti Artacak

F-35 Lightning II savaş uçakları konusunda konuşan SSB İsmail Demir, F-35 programı için parça üreten bir Türk şirketin kalmadığını açıkladı. Ayrıca İsmail Demir, Türkiye’nin projeden çıkarılması nedeni ile uçak başına yaklaşık 7-8 milyon dolarlık bir maliyet artışı yaşanacağını söyledi.

TUSAŞ

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) hakkında açıklamalarda bulunan İsmail Demir, TUSAŞ’ın gelecekte bir holding olabileceğini söyledi. Demir, “TUSAŞ‘ta 6 ana ürün grubu var. İleride bu grupları şirket gibi çalışan yapılara döndürüp TUSAŞ’ı bir holding gibi yönetmek ilerideki vizyonlarımızdan birisi.” şeklinde konuştu.

TUSAŞ‘ın 6 iş grubu:

  • Milli Muharip Uçak (MMU) Grubu
  • İnsansız Hava Aracı (İHA) Sistemleri Grubu
  • Uçak Grubu
  • Uzay Sistemleri Grubu
  • Yapısal Grubu
  • Helikopter Grubu

HÜRJET ve Milli Muharip Uçak

HÜRJET ve Milli Muharip Uçak (MMU) konusunda önemli açıklamalarda bulunan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Milli Muharip Uçak‘ın TCG Anadolu’ya inebilecek şekilde tasarlanmadığını ve bu kabiliyete sahip olmadığını belirtirken HÜRJET için bu durumun söz konusu olduğunu söyledi.

HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağında kullanılacak olan General Electric F404 (GE-F404) motorunun tedarik riskinin düşük olduğunu söyleyen İsmail Demir, yol haritası içerisinde HÜRJET için milli bir motorun geliştirilmesinin de olduğuna belirtirken olası bir sorun durumunda MMU motoru üzerinde çalışan mühendislerin HÜRJET içinde bir motor ortaya çıkarabileceğini de sözlerine ekledi.

MMU motoru konusunda İngiliz Rolls Royce firması ile çalışıldığını söyleyen İsmail Demir, TUSAŞ Motor Sanayii (TEİ) ve TR Motor firmalarının da tasarım faaliyetlerine devam ettiğini açıkladı. (Bkz; Türkiye’nin Turbofan ve Turbojet Motor Projeleri)

milli muharip ucak mmu tai tfx ucagi

Milli Muharip Uçak konusunda tarih veren Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “2030’da ilk MMU filosunu teslim edecek hale geleceğiz.” açıklamasını yaptı.

GÖKBEY Helikopteri

GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri‘nin Jandarma’ya teslim edilmek üzere seri üretimde olduğunu söyleyen İsmail Demir, 3 adet GÖKBEY’in seri üretimde olduğunu açıkladı. Ayrıca Demir, TUSAŞ Motor Sanayii (TEİ) tarafından üretilen TEİ-TS1400 Turboşaft Motoruna da değinirken, Gökbey’i gelecek yıl yerli motorla göreceğimizi belirtti.

TEİ tarafından geliştirilen TEİ-TS1400, Türkiye’nin bu büyüklükte geliştirdiği ilk turboşaft motor olmakla birlikte Gökbey Genel Maksat Helikopteri ve T-129 Atak Helikopteri gibi platformlarımızda kullanılması bekleniyor. (Bkz; TEİ-TJ300 Turbojet Motoru)

Altay Ana Muharebe Tankı

Altay Tankı hakkında da açıklamalar yapan Prof. Dr. İsmail Demir, “Altay’ın (1.500 hp) milli motoru epey bir zamandır test ortamında çalıştırılıyor. Transmisyon bağlantıları da yapıldı ikisi beraber (BATU güç grubu) çalıştırılmaya başlandı 1.000 hp UTKU güç grubu da ondan biraz daha önde gidiyor. Altay Tankımız 2025’lerde milli güç gurubu ile gider.” dedi.

Altay Ana Muharebe Tankı için geliştirilen yerli motor ve transmisyon ile tankın üretiminin planlandığı tesisin son durumu hakkında daha detaylı bilgi almak için “Altay’ın Fabrikası, Yerli Motoru ve Transmisyonunda Son Durum” yazımıza göz atabilirsiniz.

F-16 Modernizasyonu

F-16 savaş uçaklarının modernizasyonunun milli imkanlar ve sistemler ile gerçekleştirilebileceğini söyleyen SSB Demir, görev bilgisayarının ve bazı aviyoniklerin yerlileştirilmesini hedefleyen Özgür Projesinin F-16 Blok 30‘lar için hazır olduğunu belirtirken, Blok 40 ve Blok 50’leri için de uygulanabileceğini ilk kez dile getirdi.

F-16 Modernizasyonu konusunda yaptığı açıklamada Demir, “F-16 modernizasyonunu kesinlikle kendimiz yaparız. Hem de en iyisini yaparız. Hem de tamamen milli sistemlerle yaparız. Özgür Projesi F-16 Blok 30’lar için hazır. F-16 Blok 40 ve F-16 Blok 50’lerde de uygulanacak duruma geliyor.” şeklinde konuştu.

MİLGEM

MİLGEM projesi hakkında da önemli açıklamalarda bulunan İsmail Demir, 3 adet İstif Sınıfı Firkateynin ve TF-2000’lerin Savunma Sanayii İcra Komitesi’nden (SSİK) arka arkaya çıkmasını beklediğini belirtti. Demir, teklifin ellerinde olduğunu ve ihaleye yakın zamanda çıkılacağını da sözlerine ekledi.

Ukrayna’ya ihraç edilen Ada Sınıfı Korvetlere de değinen Prof. Dr. İsmail Demir, korvet projesinin devam ettiğini açıkladı.

Savunma Sanayiinde Beyin Göçü

Savunma Sanayii firmalarında çalışan mühendislerin gerçekleştirdiği beyin göçüne de değinen Demir bu konuda birtakım çalışmalarının olduğunu söyledi. Beyin göçü gerçekleştiren mühendislerin sayısının 7 bin, 8 bin seviyesinde olduğuna yönelik söylemlerin asılsız olduğunu belirten Demir, gerçek rakamların çok daha makul düzeyde olduğunu ve alarma geçilecek ölçüde olmadığını da sözlerine ekledi.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in Katıldığı TV Programının Tamamı

Kaynak:

https://twitter.com/TyrannosurusRex/status/1557421209117147136

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir