Rusya ve Hindistan ortak üretimi süpersonik gemisavar füze BrahMos’un ilk ihracatı Filipinler’e gerçekleştirildi. 31 Aralık 2021 tarahinde imzalanan anlaşma ile Filipinler, Hindistan’dan 375 milyon dolar değerinde füze tedarik edecek. Tedarik edilecek olan BrahMos Gemisavar Füzeleri, kıyı konuşlu olarak kullanılacak.
Filipinler, süpersonik hızlara ulaşabilen BrahMos Gemisavar Füzelerinin tedariki için ilk girişimini 2016 yılında gerçekleştirmişti. 2 adet kıyı savunma bataryasının tedariki konusunda müzakereler 2019 yılından bu yana devam etmekteydi. Nihai anlaşma 2021 yılının sonunda gerçekleşirken, detaylar 12 Ocak’ta kamuoyu ile paylaşıldı. Anlaşma sürecinin uzamasının temel nedenleri arasında ise Çin’in tutumu yer almakta. (Bkz; TF-2000 Hava Savunma Destroyerinde Kullanılacak Yerli Füzeler)
Filipinler, BrahMos Gemisavar Füzesinin kıyı savunma versiyonunu tedarik etmiş olmasına rağmen, gelecekte su üstü, su altı ve hava platformlarında da BrahMos’u kullanmak istiyor. BrahMos, sesin 2 katı ile 3 katı arasındaki hızlara ulaşabilmesi sayesinde deniz unsurlarına karşı ciddi bir caydırıcılık yaratıyor.
Filipinler, Çin’in her geçen gün büyüyen donanmasına, hava gücüne ve silahlandırdığı yapay adalara karşı durumu dengeleyebilmek amacı ile silahlanma yoluna başvuruyor. Bu nedenle BrahMos tedarikinin iki adet ile sınırlı kalmayacağı ve satın alımların artacağı tahmin ediliyor.
BrahMos Süpersonik Gemisavar Füzesi
BrahMos Süpersonik Gemisavar Füzesi, çift kademeli bir yapıya sahiptir. Katı yakıtlı bir booster ile havalanarak yeterli hıza ve irtifaya ulaşan füzenin, daha sonraki etapta ramjet motoru devreye girer. Yaklaşık 3 mach hıza ulaşabilen süpersonik anti-gemi füzesi BrahMos, 290 km menzile sahiptir. 200-300 kg aralığındaki savaş başlıklarını taşıyabilen BrahMos Füzesi, “ateşle ve unut” prensibi ile çalışmaktadır ve düşük bir radar izine sahiptir.
Süpersonik bir füze olan BrahMos’un, sübsonik ve transonik gemisavar füzelere karşı avantajları mevcut. Firmanın resmi sitesinde yer alan verilere göre BrahMos’un menzili, muadili olan sübsonik ve transonik füzelerden 2-3 kat daha yüksek. Ayrıca BrahMos yine muadili olan sübsonik ve transonik füzelerin 9 katı kinetik enerjiye sahip. Bu da BrahMos’un çarpma anında, muadili olan gemisavar füzelerin yaratacğından çok daha büyük hasarlar yaratmasını sağlıyor.
BrahMos’un ;
- Kara/Kıyı konuşlu,
- Su üstü platformlarda konuşlu,
- Hava platformlarında konuşlu
Varyantları halihazırda kullanımdadır. BrahMos Süpersonik Gemisavar Füzesinin denizaltı konuşlu varyantı için ise çalışmalar devam etmektedir. BrahMos’un hava konuşlu varyantı, SU-30MKI savaş uçaklarında kullanılmaktadır.
BrahMos-II Hipersonik Seyir Füzesi
Halihazırda geliştirme süreci devam eden BrahMos-II, hipersonik hızlara ulaşabilmesi beklenen bir seyir füzesidir. Brahmos’tan daha hızlı olan ve çok daha uzun bir menzile sahip olan BrahMos-II’nin bir scramjet motora sahip olacağı tahmin edilmektedir. Yeni hipersonik füzenin 8 mach seyir hızına ve 600 km menzile sahip olması planlanmaktadır.