TF-2000 Hava Savunma Destroyerinde Kullanılacak Yerli Füzeler – 1

Milli imkanlarla geliştirilecek ilk destroyer olma özelliği taşıyan TF-2000, MİLGEM Projesinin üçüncü ayağını oluşturmaktadır. Denizaltı savunma harbi odaklı geliştirilen Ada Sınıfı Korvetlerin ve İstif Sınıfı Genel Maksat Fırkateynlerine kıyasla hava savunma görevlerinde daha aktif kullanılacak olan TF-2000’ler, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının destroyer sınıfındaki ilk gemileri olacak.

Bünyesinde ÇAFRAD gibi uzun menzilli bir radarı, gelişmiş sensörlerleri ve saldırı sistemlerini bulunduran TF-2000 Hava Savunma Harbi Destroyeri; ağ merkezli harp kabiliyeti, elektronik harp yetenekleri ve tespit/teşhis kapasitesi ile ön plana çıkacak. Radar izi de düşük olacak olan gemi, en gelişmiş elektronik sistemlerle ve yazılımlarla donatılacak. Ancak geminin en çok dikkat çeken unsurları, sahip olduğu saldırı ve savunma füzeleri olacak.

Füze kapasitesi ve çeşitliliği bakımından fazlasıyla bonkör olan TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi 64 adet Milli Dikey Atım Sistemine (MDAS) sahip olacak ve 16 adet gemisavar füze taşıyabilecek. Ana karanın savunmasında çok kritik bir öneme sahip olacak olan TF-2000 Hava Savunma Harbi Destroyerleri, 3 tarafı denizlerle çevrili olan ülkemiz için çok kritik bir role sahip olacak. (Bkz; Milli Füzeler İçin Yürütülen Ramjet ve Turbojet Motor Çalışmaları)

Gezgin Füzesi

gezgin

Gezgin Seyir Füzesi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın derin darbe/vuruş kabiliyetinin katlanarak artmasını sağlayacak, yüksek öneme sahip bir füzedir. Mevcut Atmaca Gemisavar Füzesinden ve SOM Seyir Füzesinden çok daha büyük bir gövdeye sahip olacak olan Gezgin Füzesi, TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribindeki en uzun menzilli füze olacak.

Çeşitli açık kaynaklara göre ilk Gezgin Seyir Füzesinin menzili 500 km veya 800 km olacak. Ancak geliştirilen versiyonlarla beraber bu menzil daha da artacak. Gezgin Füzesinin, TF-2000 dışında sualtı ve kara platformlarından da atılabilmesi bekleniyor.

Atmaca Füzesi

atmaca gemi karsiti gudumlu mermi gemisavar antigemi fuzesi

Atmaca Füzesi, Türkiye’nin ilk milli gemisavar füzesidir. Halihazırda Blok 2 modeli de geliştirilen Atmaca Füzesi, yeni savaş gemilirimiz tamamında bulunacaktır. ABD’den tedarik edilen Harpoon Füzelerinin yerini almakta olan Atmaca Füzesi, TF 2000 Hava Savunma Harbi Destroyerlerinin gemisavar füzesi olacaktır.

Halihazırda Fransa’dan tedarik edilen TR40 füzelerinden güç alan Atmaca Gemisavar Füzesinin üretimi, yakın zamanda KTJ-3200 ile yapılamaya başlanacak. Kale ARGE tarafından geliştirme çalışmaları tamamlanan KTJ-3200 Turbojet Motoru, Atmaca Gemisavar Füzesine ve SOM Seyir Füzesine güç verecek.

G-40/60 Füzesi

Gökdoğan Hava-Hava Füzesi üzerinden geliştirilen ve deniz platformlarından atılıp hava platformlarına karşı etkili olması planlanan G-40 Füzesinin, TF-2000 HSHM’deki dikey atım sistemlerinde dört adet konuşlandırılabilmesi bekleniyor. Milli Dikey Atım Sistemi’nin (MDAS) ve G-40’ın Quadpack kapasitesine sahip olması, TF-2000 HSHM’nin hava savunma kabiliyetleri açısından büyük bir önem taşıyor.

40 km maksimum menzil ve 40.000 ft. maksimum irtifa değerlerine sahip olan G-40 Füzesinin menzil ve irtifa değerlerinin arttırılması yönünde çalışmaların olduğu da bilinmekte. Açık kaynaklarda füzenin menzilinin 60 km’ye çıkarılacağı ve G-60 olarak isimlendirileceği bilgisi yer almakta.

Deniz Konuşlu Siper Füzeleri

Bir hava savunma harbi destroyeri olan TF-2000’ler için en önemli konuların başında elbette hava savunma füzeleri geliyor. G-40/60 Füzesini kullanması planlanan TF-2000 HSHM’nin hava savunma kabiliyetlerinin temelini oluşturacak olan füzeler ise elbette Siper Füzeleri.

Halihazırda test aşaması devam eden Siper Blok I Füzesi, 70+ km menzile sahip. Testleri 2021 yılında başlayan ve 2022 yılı boyunca devam edecek olan füze, 2023 yılında envantere girecek. Bu süreçte Siper Blok II Füzesi içinde çalışmalar devam ediyor olacak. Siper Füzelerinin yeni Blokları üretilirken ve menzil değerleri artarken, donanma versiyonlarının da üretilmesi planlanıyor.

Geliştirilmiş Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi (GUMS)

Siper Projesi kapsamında üretilen füzelerinin muhtemel eksiği olan anti balistik füze kabiliyetinin GUMS projesi ile kapatılması planlanmaktadır. GUMS Projesi hakkında detaylar kamuoyuna tam anlamı ile açıklanmasa da, sistemin balistik füze karşıtı bir sistem olacağı ve ilk etapta, kapasite olarak olmasa da S-500 ve THAAD gibi sistemlerin muadili olacağı tahmin edilmektedir.

Geliştirilmiş Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi (GUMS) hakkında bilgilerimiz fazlası ile kısıtlı olduğu için sistem hakkında net bilgiler veremiyoruz. Ancak GUMS Projesi kapsamında üretilecek olan füzelerin navalize edilerek, gelecekte TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhriplerinde de kullanılacağı tahmin edilmekte.


Ağırlıklı olarak uzun menzilli füzelere değindiğimiz yazımızın 2’nci bölümü sanalsavunma.com ‘da yayınlanacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir