Hem sivil sektörlerde hem de savunma sanayiinde yüksek öneme sahip olan mikroçipler üzerine yapılan çalışmalar son yıllarda artış göstermektedir. ASELSAN ve TÜBİTAK BİLGEM gibi teknoloji firmalarına ek olarak Bilkent gibi üniversitelerimizin de birtakım mikroçip çalışmaları mevcuttur.
TÜBİTAK BİLGEM tarafından yapılan üretim laboratuvar seviyesinde olup üretim adedi ihtiyaca göre değişmektedir. ASELSAN ve Bilkent Üniversitesi tarafından kurulan AB MikroNano şirketi ise ticari hedeflere sahip olup, savunma sanayii ürünlerinde kullanılmak üzere mikroçipler ve çeşitli alt parçalar üretmektedir. (Bkz; Milli Füzeler İçin Ramjet ve Turbojet Motor Çalışmaları Devam Ediyor)
AB MikroNano
ASELSAN ve Bilkent Üniversitesi ortaklığı ile kurulan ve üniversite sanayi işbirliği açısından mükemmel bir örnek olarak gösterebileceğimiz AB MikroNano firması, Galyum Nitrür (GaN) temelli mikroçip üretimi gerçekleştirmektedir. 30 milyon ABD doları yatırım ile kurulan AB MikroNano firması, ASELSAN tarafından üretilen Erken İhbar Radar Sistemi (EİRS) için de üretim gerçekleştirmiştir.
Galyum Nitrür (GaN) temelli ve yüksek performansa sahip olan mikroçipler, savunma sanayiinde birçok alanda kullanılmaktadır. Özellikle ASELSAN tarafından üretilen yeni nesil radar ve elektronik harp sistemleri için çok kritik olan GaN temelli mikroçipler, radar ve elektronik harp sistemlerin performansında ciddi bir artış yaşanmasını sağlamaktadır.
Taşınabilir Erken İhbar Radar Sistemi (T/EİRS), Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar (ÇAFRAD), Yeni Nesil Koral vb. radar sistemleri ile elektronik harp sistemlerinde de kullanılan birçok alt sistem AB MikroNano firması tarafından üretilmiştir/üretilecektir. (Bkz; ASELSAN’ın YAKUD Yakın Uzay Durumsal Farkındalık Projesi)
Askeri ve sivil kullanımı gün geçtikçe artan Galyum Nitrür teknolojili mikroçipler, geleceğin teknolojileri arasında yer almaktadır. Bu nedenle AB MikroNano firmasının gerçekleştirdiği üretim büyük bir öneme sahiptir. Söz konusu teknoloji, gelecekte çok önemli bir ihracat potansiyeline sahip olacaktır.
TÜBİTAK BİLGEM’in Mikroçip Çalışmaları
TÜBİTAK BİLGEM Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) bünyesinde bulunun Yarı İletken Teknolojileri Araştırma Laboratuvarında (YİTAL) geliştirilen özgün CMOS Teknolojisi ile savunma sanayi için özel uygulamalara yönelik sayısal tümdevre (mikroçip) ve lazer algılayıcı detektör üretimi yapılmaktadır. YİTAL bir sanayi kuruluşu değildir ve bu laboratuvarda sınırlı sayıda üretim yapılmaktadır. Yıllık üretim kapasitesi uygulamaya bağlı olarak değişkenlik göstermekle birlikte 10.000 adet mertebesindedir.
Bununla beraber, üniversitelerimizin önemli bir kısmında Silisyum dışında başka kristaller üzerinde araştırma çalışmaları yapılmaktadır. Bu araştırma çalışmalarına ilave olarak, ASELSAN ile Bilkent Üniversitesi’nin ortaklaşa kurdukları AB-MikroNano Şirketinde GaN Teknolojisi ile yarı iletken mikroçip üretimi üzerine çalışan bir fabrika kurulmuştur.