Cezeri Uçan Araba | Yerli Uçan Araba Projesi

Cezeri uçan araba, Baykar Savunma tarafından geliştirilen ve ilk uçuşu 2020 yılında icra edilen, temelde sivil bir havacılık ürünüdür. Cezeri uçan araba ile Baykar firmasının amacı, ilk etapta klasik otomobillere alternatif yaratmak olsa da firmanın uzun vadeli hedefleri daha büyüktür.

cezeri ucan araba baykar

Cezeri uçan arabanın ilk etapta şehir içi ulaşımda otomobillere alternatif olması düşünülse de, kentsel hava taşımacılığında devrim yaratması öngörülen bu yeni konsept bizlere yeni bir ekosistemin kapısını aralamaktadır. (Bkz; IDEF 2021 İçin Büyük İddia | Bora 2, Gezgin, Siper…)

Bugün uçan araba Cezeri ile giriş yaptığımız sektör bizlere geleceğin kapasını aralayacak. Yerli uçan araba Cezeri; sağlık, askeri lojistik, lojistik, yolcu taşımacılığı ve kargo taşımacılığı gibi çok çeşitli alanlarda kullanılabilecek.

Cezeri Uçan Araba Özellikleri

Yerli uçan araba Cezeri, olması gerektiği gibi bir uçan ticari bir platformun sunması gerektiği birçok özelliği sunmaktadır. Örneğin uçan arabaları emniyetli bir şekilde kontrol etmenin zorluğunu veya uçan arabalar ile yapılacak olan potansiyel kazaların boyutunu düşünecek olursak, yapay zekanın önemi katlanarak artıyor. (Bkz; Baykar MİUS)

Ağırlıklı olarak askeri amaçlı ürünler üreten Baykar firması ise gerekli kabiliyetlere Bayraktar Akıncı TİHA başta olmak üzere, çeşitli ürünleri ile önceden zaten erişmişti. Askeri platformları üretmenin zorluğu ve prosedürlerin katılığını göz önüne alırsak teknik açıdan yerli uçan araba Cezeri gibi sivil projeler, Baykar firması için nispeten daha basit olacaktır.

Cezeri Uçan Araba Teknik Kabiliyetleri

  • Gelişmiş bir yapay zeka bilgisayarının desteği ile daha güvenli uçuş
  • Tam otonom uçuş kabiliyeti (Üç Yedekli)
  • Karbon fiber yapısalları sayesinde hafif ve dayanıklı kabin ve motor kolları konstrüksiyonları
  • Motor kollarında iki adet, elektrik tahrikli ve ters dönüşlü pervane
  • İyon-Lityum batarya
  • Sabit hatveli pervaneler
  • Şehir içi sivil hava taşımacılığına uygun olarak tasarlanmış kargo ve yolcu kabinleri

Cezeri Uçan Araba Teknik Özellikler

  • 100 km/s seyir hızı
  • 1 saate kadar havada kalabilme
  • 2 km azami uçuş irtifası
  • 70-80 km uçuş menzili
  • 1 saat batarya tam dolumu süresi
  • 3730 mm en, 4070 mm boy, 1870 mm yükseklik
  • 8x BLDC Motor
  • 241 kg azami kalkış ağırlığı
  • Dikey iniş ve dikey kalkış

Baykar Cezeri

Cezeri uçan araba, 8 BLDC motor ve bir adet pervane çiftinden oluşan, ilk etapta tek koltuklu olacak olan, üsten pervaneli bir döner kanatlı otonom hava aracıdır. Baykar Cezeri; şarj edilebilir bataryalara sahiptir.

Yeni bir proje olması ve daha kat edeceği çok yol olması dolayısıyla proje hakkındaki bilgiler kısıtlıdır. Ayrıca mevcut bilgilerin büyük bir kısmı ise zamanla güncellenecektir. Geçtiğimiz yıl ilk uçuşunu yapan yerli uçan araba Ceezeri, proje kapsamında üretilen ilk prototipti. Birçok teknoloji ilk kez denendiği için bu prototip çok yüksek özelliklere sahip değildi. Ancak gelecekte uçuş yaptığını görebileceğimiz prototipler, güncel prototipten çok daha gelişmiş özelliklere sahip olacaktır. Bu yüzden çok merak edilmesine rağmen “Cezeri uçan araba fiyatı ne kadar olacak?” gibi sorulara yanıt vermek şimdilik imkansız.

Yerli uçan araba Cezeri’nin klasik otomobillerinin birçok eksisini kapatabilme potansiyeline sahip. Örneğin İstanbul başta olmak üzere trafik sıkışıklığının fazla olduğu bölgelerin trafiğini önemli ölçüde rahatlatacaktır. Dolayısı ile trafikte geçen süre ve trafik kaynaklı kazalarda minimum seviyelere inecektir. (Bkz; AKBABA ANTİ-RADYASYON FÜZESİ)

Doğa dostu yapısı sayesinde elektrikli uçan araba Cezeri ile hava kirliliği önemli ölçüde düşecektir. Hastaneler gibi çeşitli sağlık kurumlarının kan ve organ taşımacılığı gibi acil ihtiyaçlarına hızlı bir şekilde cevap verilebilecektir.

Cezeri Uçan Araba Ehliyeti Almak İçin Teknik Bilgi Gerekecek Mi?

Baykar Cezeri‘yi en az teknik bilgi ile uçurulabilecek şekilde tasarlamıştır. Herhangi bir havacılık bilgisi olmayan biri bile yerli uçan araba Cezeri için ehliyet alabilecektir.

Gelişmiş yapay zeka bilgisayarı ile destekli bir uçuş sistemine sahip olacaktır. Ayrıca Cezeri uçan araba tamamen otonom uçuş kabiliyetine de sahip olacaktır.

Yerli uçan arabayı fiziksel olarak kontrol etmek isteyenleri için ise Baykar Cezeri şunlara sahip olacaktır:

  1. Acil in ve acil dur olmak üzere 2 fiziksel buton
  2. Motor bataryası anahtarı ve aviyonik sistem anahtarı olmak üzere 2 adet anahtar
  3. Araç kumanda kolu
  4. İrtifa kontrol kolu
  5. Dokunmatik komuta ekranı

Cezeri Uçan Araba İlk Uçuş

yerli ucan araba cezeri ilk ucus baykar bayraktar tweet

Yerli uçan araba Cezeri ilk uçuşunu 11 Eylül 2020 tarihinde gerçekleştirmiştir. Bu süreçte güvenlik halatlarına bağlı olarak uçan ilk Cezeri prototipi, 14 Eylül 2020 tarihinde güvenlik halatları olmaksızın başarılı 2 test uçuşu gerçekleştirmiştir. Bu uçuşları Cezeri, insansız bir şekilde tam otonom gerçekleştirmiştir.

230 kilogramlık bu ilk prototip, ,ilk uçuşlar sırasında 10 metre havalanmıştır. Bu sayede söz konusu prototip, kavramsal tasarım çalışmaları başladıktan sadece 1,5 yıl sonra ilk uçuşunu gerçekleştirmiştir.

Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar uçan araba Cezeri’nin hayal ederek bir çizimle başladığını ve ilk uçuş ile gerçeğe dönüştüğünü belirtmiştir.

Selçuk Bayraktar’a göre yerli uçan araba Cezeri‘yi önümüzdeki 4-5 yıl içerisinde rekreasyonel olarak arazi araçları ATV’ler gibi kırsal alanda kullanıldığına tanıklık edebiliriz. Ancak milli uçan araba Cezeri’nin nihai olarak yollara inmesi 10-15 yıl sürecek.

Türkiye’nin ve Dünyanın Diğer Uçan Arabaları

Türkiye’de Cezeri uçan araba projesi ağırlıklı olarak medyanın gündemine geliyor olsa da Türkiye’nin tek yerli uçan araba projesi Cezeri değil. AirCarCorp firması da Baykar gibi uçan araba geliştirme vizyonu ile yola çıkan firmalarımızdan biri.

Bunlarında dışında ise dünyada birçok uçan araba projesi mevcut.

AirCarCorp Firması ve AirCar Projesi

aircarcorp ucan araba aircar

Eray Aktunbozar öncülüğünde 2017 yılında kurulmuştur. AirCarCorp firmasının temel misyonu karbon lifleri, elektrik motorları, makine görüşü, yapay zeka, aerodinamik ve lityum pilleri gibi alanlarda AR-GE, inovasyon çalışmaları yaparak, bir uçan araba ekosistemi oluşturmaktır.

Şirket gerekli vizyona sahip girişimciler, yetenekli mühendisler, saygıdeğer pilotlar ve endüstriyel tasarımcılardan oluşmaktadır. AirCarCorp firması 2017 yılından bu yana uçan araba AirCar üzerinde çalışmaktadır. AirCar’ın yakın bir zamanda ilk uçuşunu icra etmesi bekleniyor.

Yerli Uçan Araba AirCar’ın Özellikleri

  • Tek şarj ile 70 km’ye varan menzil
  • 250 kg ağırlık
  • Pilota ihtiyaç olmaksızın yapay zeka ile tam otonom uçuş
  • 120 km/s maksimum hız
  • Hızlı şarj (15 dakikada %80)
  • Kompakt tasarım
  • Karbon fiber ile hafif ve sağlam şasi ve parçalar

AirCar, aynı Cezeri uçan araba gibi hava ambulans ile kargo ve yolcu taşımacılığı gibi görevlerde kullanılabilecek. Doğa dostu olan bu araç ile trafik sıkışıklığının önemli ölçüde giderilmesine yardımcı olabilecek.

Yurtdışındaki Uçan Araba Projeleri

ucan araba

Dünya çapında 100’ün üzerinde uçan araba projesi yürütülmektedir. Almanya, İngiltere, ABD, Çin, Japonya, Rusya, ve Türkiye gibi birçok ülkenin bu alanda yatırımları mevcuttur. Bunların tamamına yer veremesekte bazı önemli projeleri tanıtmaya çalışacağız.

Japonya

Japonya’da SkyDrive firması tarafından bir uçan otomobilin prototip uçuşu geçtiğimiz yıl ağustos ayında icra edilmiştir. Panasonic, Bandai Namco, Toyota Motor vb. birçok firma tarafından desteklenen projede ilk uçuş 4 dakika sürmüş ve prototip 1-2 metreye kadar yükselebilmiştir.

Almanya

Dünyanın otomobil devlerinden olan Volkswagen’de bu alana çok ciddi yatırımlar yapmaktadır. Çin’de fizibilite çalışmaları yürüten şirket, Çin pazarı başta olmak üzere, çeşitli pazarlara uçan arabaları pazarlamayı hedefliyor. Ayrıca Almanya çok önemli başka gelişmelere de imza attı. Almanya’nın en büyük otomobil firmalarından Daimler’in de desteklediği Volocopter şirketi Hover-taxi adındaki uçan taksi ile Singapur, Dubai, Helsinki ve Las Vegas’ta uçuşlar gerçekleştirdi.

Hollanda

Hollanda’nın uçan araba üretme misyonuna sahip firmalarından olan Pal-V bu sektör için önemli sayılabilecek bir adım attı. 2012 yılında ilk uçuş testini icra eden uçan araba Liberty’nin Avrupa Birliği’nden (AB) yollarda kullanılmak için onay aldığı firma tarafından açıklandı.

ABD

ABD’li General Motors firması Tüketici Elektroniği Fuarında (CES 2021), 90 km/s hıza sahip yeni bir uçan otomobil konseptini tanıttı. Bunun dışında ABD, hidrojen yakıt hücreleriyle çalışan, 5 yolcu kapasiteli, 6 motorlu ve 500 km menzile sahip çok iddialı bir uçan otomobilin tanıtımını 2019 yılında yapmıştı. ABD’de şuan Terrafugia ve Samson Sky firmalarıda çok iddalı uçan araba projeleri üzerinde çalışmaya devam ediyor.

Çin

Çin ise birçok uçan otomobil projesinin yürütüldüğünü bildiğimiz diğer bir ülke. Ocak 2021’de kentsel hava taşımacılığı için çok önemli bir adım Çin’de atıldı. EH216 AAV numaralı uçan taksi alanında dünyanın ilk operasyonel platformu oldu. Uçan taksi hala Çin’de kullanılmakta ve Çin bu pazarı daha da büyütmeyi hedefliyor. (Bkz; HAL AMCA | HİNDİSTAN’IN 5. NESİL SAVAŞ UÇAĞI PROJESİ)

Sonuç

Yerli uçan Araba projesi Cezeri ve AirCar ile Türkiye geleceğe çok önemli bir adım atmıştır. Cezeri uçan araba sayesinde gelecekte trafik sıkıntısı giderilebilecek ve kentsel hava taşımacılığında yeni bir dönem başlayacaktır. Ayrıca doğa dostu yapıları, yapay zekaları, otonomi gibi özellikleri ile ilgi çekici bir inovasyon ürünüdür.

Ancak Cezeri ce AirCar elbette dünyada tek değildir. AirCar ve Cezeri‘nin birbirleri dışında 200’den fazla potansiyel rakibi mevcut. Ülkemizin iki adet iddialı proje ile bu alana yatırım yapması güzel bir gelişme. Ancak bu alanda önemli bir ekosistemin kurulması ile bu rekabetin içinde kendimize yer bulabiliriz.

Bu alana yatırım yapan ünlü firmaların ve devletlerin planlamalarına göre Uçan otomobiller önümüzdeki 5 yıl içerisinde hayatımıza önemli ölçüde girmiş olacak. Ayrıca birçok ülkedeki firmaların hedeflerine bakacak olursak bu hava araçları 10-15 yıl içerisinde en az otomobiller kadar hayatımızın bir parçası haline gelecek. (Bkz; İHA’LARIN GELECEĞİ VE TÜRKİYE)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir