ULAQ Silahlı İnsansız Deniz Aracı

Türkiye savunma sanayisinin insansız sistemlerdeki gelişimi hızla devam ediyor. İnsansız hava araçlarında elde edilen başarılar ile birlikte gözler kara ve deniz araçlarına da çevrildi. Meteksan ve Ares Shipyard tarafından yapılan ortak basın toplantısında tanıtılan ULAQ SİDA insanların ilgisini çekmişti. (Bkz; 1. KÖRFEZ SAVAŞI’NDA HAVA SAVAŞLARI VE F-117)

ulaq silahlı insansız deniz aracı

ULAQ SİDA’nın Teknik Detayları

400 kilometre seyir menziline, saatte 65 kilometre sürate, gündüz/gece görüş kabiliyetine, milli kriptolu haberleşme altyapısına sahip ve gelişmiş kompozit malzemeden üretilen ULAQ SİDA; Keşif, Gözetleme ve İstihbarat, Su Üstü Harbi (SUH), Asimetrik Harp, Silahlı Eskort ve Kuvvet Koruma, Stratejik Tesis Güvenliği gibi görevlerin icrasında karadan mobil araçlarla ve karargah komuta merkezinden veya uçak gemisi, fırkateyn gibi yüzer platformlardan kullanılabilecek.

Lazer güdümlü “Cirit” füzesi ve uzun menzilli tanksavar füzesi “UMTAS” taşıyabilen, 11 metre boya ve 35 kts azami sürate sahip ULAQ SİDA konsepti ilk prototipi suya indirildi. 2021 yılı ilk çeyreğinde silahlı testleri yapılması planlanıyor.

ulaq silahlı insansız deniz aracı

ULAQ SİDA karadan ve deniz araçlarından ( fırkateyn, muhrip, LHD…) kontrol edilebilecek. Ayrıca yapay zeka ile otonom bir şekilde kullanım özelliğine de sahip olacak. İnsanlı ve insansız hava araçları ile entegre bir şekilde çalışabilecek.

ULAQ’ın aynı S-İHA’larda olduğu gibi en önemli özelliği insansız olmasıdır. Bu gemilerin yaptığı işi muharip gemiler rahatlıkla yapabilir fakat insan kaybı ve maliyet göz önüne alındığında, envantere girerse yapabileceği her işe çoğunlukla bu araçları göndermek (İHA/SİHA’lar da olduğu gibi) tercih edilebilir. (Bkz; SU-57’Yİ KİM YAPIYOR?)

Türkiye sınırları üzerinden bakarsak bu araçların, Adalar denizi gibi hücumbotlarla ve silahlandırılmış adalarla dolu bir coğrafya da oldukça etkili olacağı görülmektedir.

ulaq silahlı insansız deniz aracı

Yunanistan ile yaşanabilecek bir gerginlikte ilk anda onlarca silahlı adanın arasına fırkateyn gibi gemileri göndermek oldukça risklidir. Öncesinde ULAQ gibi bu tarz insansız ve feda edilebilir araçlar ile ortamı muharip gemiler için daha uygun hale getirmek çok daha makul olur.

Gemilerin genelde çaresiz kaldığı denizaltı harbi için kullanımı da düşünülmektedir. Bu konuda ise boyutu ve tasarımı sebebiyle muharip insanlı gemilere göre fark edilmesi zor olması ve daha feda edilebilir olması yönüyle öne çıkmaktadır.

ulaq silahlı insansız deniz aracı

Boyutu biraz daha büyütülerek gemisavar füzesi taşıyabilecek olan modeli de bulunacak. Ayrıca mayın avlama, istihbarat, insani yardım, yangın söndürme görevleri için özel modelleri de geliştirilecek. (Bkz; YERLİ UÇAK GEMİSİ NASIL OLACAK? | MİLLİ UÇAK GEMİSİ)

One Response
  1. İlhan TEKBAŞ Nisan 30, 2021 Reply

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*