Denizaltılar, deniz muharebelerinin en tehlikeli ve en sessiz silahları arasında yer almaktadır. Denizin yüzlerce metre altına dalabilen ve su yüzeyine çıkmadan günlerce harekat icra edebilen denizaltılar, game changer olarak nitelendirilebilecek oyun değiştirici savaş platformlarındandır.
Türkiye gibi aktif savaşların ve ciddi gerginliklerin yaşandığı bir bölgede bulunan ve üç tarafı denizlerle çevrili olan bir NATO üyesi ülke için gelişmiş denizaltı filolarına sahip olmak, en öncelikli ihtiyaçlar arasında yer almaktadır. Halihazırda 4 adet Ay Sınıfı (Type-209/1200), 4 adet Preveze Sınıfı (Type-209/1400) ve 4 adet Gür Sınıfı (Type-209/1400) Denizaltı ile güçlü bir envantere sahip olan ülkemizde, denizaltı envanterinin niteliğinin ve niceliğinin arttırılması amacı ile birtakım projeler yürütülmektedir. (Bkz; ROKETSAN’ın Denizaltı Savunma Harbi (ASW/DSH) Roketi)
Contents
Yeni Tip Denizaltı Projesi (Reis Sınıfı/Type-214 TN)
Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında üretilmekte olan Reis Sınıfı Denizaltılar, milli olmamalarına rağmen yüksek yerlilik oranına sahiptir. Type-214 sınıfı denizaltıların TN (Turkish Navy) varyantı olan Reis Sınıfı Denizaltılar, Türk Donanmasının ilk havadan bağımsız tahrikli denizaltıları olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na çok ciddi kazanımlar sağlayacak.
Toplamda 6 adet denizaltının üretileceği YTDP sayesinde geri kalan 4 adet Ay Sınıfı Denizaltı da emekli edilecek ve Türk denizaltılarının modernliği önemli ölçüde arttırılmış olacak. Proje kapsamında ilk denizaltının (TCG Pirireis) teslimatının 2023 yılında yapılması beklenirken projenin 2027-2028 yıllarında tamamlanması bekleniyor. (Bkz; 7 Batarya Atmaca Kıyı Savunma Sistemi Tedarik Edilecek)
Kesintisiz 84 güne kadar görev yapabilecek olan Reis Sınıfı Denizaltılar, dalmış durumda 20+ kt hıza ulaşabiliyor. 8 adet 533 mm torpido kovanı bulunduran denizaltılar yerli ağır torpido AKYA’yı ve milli gemisavar füze Atmaca’yı kullanabilecek.
Yeni Tip Denizaltılar:
- TCG Pirireis (S-330)
- TCG Hızırreis (S-331)
- TCG Muratreis (S-332)
- TCG Aydınreis (S-333)
- TCG Seydialireis (S-334)
- TCG Selmanreis (S-335)
STM 500 Mini Denizaltı
STM firmasının öz kaynakları ile geliştirdiği STM 500 Denizaltısı, Türkiye’nin tam anlamı ile milli olan ilk denizaltısı olacak. 250 metrenin altındaki derinliklerde, 18 kişilik denizaltı mürettebatı ile 30 gün boyunca görev icra edebilecek olan STM 500, atışa hazır 4 adet torpido kovanı ile toplamda 8 adet torpidoyu veya anti gemi füzesini atış gücüne haizdir.
Sığ sularda operasyon gerçekleştirebilmek amacı ile geliştirilen milli mini denizaltı STM 500, Türk donanmasının Akdeniz, Adalar Denizi ve Karadeniz’deki varlığına ve caydırıcılığına çok önemli bir katkı sağlayacak.
4500+ nm menzile sahip olacak olan STM 500’ün inşa faaliyetlerinin 48 ayda tamamlanması bekleniyor. 550 ton deplasmana sahip olan denizaltılardan ilkinin inşa faaliyetleri 2022 yılı içerisinde başlatılacak.
STM 500’ün Özellikleri
- 42 m boy
- 8,5 m en
- 18+ knot azami hız
- 5 knot intikal hızı
- 250-300 m dalma derinliği
Milli Denizaltı (MİLDEN) Projesi
STM 500 ve Reis Sınıfı Denizaltılardan çok daha modern ve gelişmiş denizaltı sistemlerinin üretileceği Milli Denizaltı Projesi uzun yıllardır dillendirilmekte olmasına karşın atılan en somut adım 19 Nisan 2019 tarihinde MİLDEN Proje Dizayn Ofisinin kurulması olmuştur. Aralık 2021’de Tersaneler Genel Müdürlüğü ve ASFAT A.Ş arasında MİLDEN tasarımı için protokol imzalanmış ve 25 Ekim 2021 tarifinde MİLDEN’in konsept tasarımı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmiştir.
Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş (STM) firmasının Deniz Projeleri Direktörü Mehmet Selahattin Deniz, 3000 tona kadar her çeşit denizaltıyı dizayn edebilecek kapasitede olduklarını açıklamış ve Milli Denizaltı tasarımını 2023 yılında tamamlamayı hedeflediklerini belirtmiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise MİLDEN’in 2025 yılında, Gölcük Tersanesinde inşa edileceğini açıklamıştır. (Bkz; Çakır Füzesinin Motoru KTJ-1750’nin Testleri Başladı)
Milli imkanlar ile geliştirilecek olan MİLDEN; tonajı, silahları, denizde kalma süresi, dalma derinliği, savaş yönetim sistemi, sonarı, elektronik sistemleri, tahrik sistemleri vb. açıdan donanma tarihimizin en gelişmiş denizaltısı olma özelliği taşıyacak. Gezgin Seyir Füzesi gibi yüksek menzile sahip füzeleri bünyesinde bulunduracak olan MİLDEN’in balistik füze taşıyabilen gelişmiş versiyonlarının da olacağı iddia ediliyor. MİLGEM Projesindeki gibi MİLDEN’in de birden fazla denizaltı sınıfından oluşması beklenmekte.