AESA Radar Projeleri | ASELSAN | Bayraktar Akıncı, F-16, MMU

ASELSAN hava, deniz ve kara konuşlu olmak üzere çeşitli AESA Radar projelerini yürütmektedir. Kalkan-II, ÇAFRAD, EİRS gibi kara ve deniz konuşlu projelerimiz envantere girmiş veya testlerini bitirmiş iken, hava konuşlu radar projelerimizde de bir takım gelişmeler yaşanmaktadır.

2018 yılında Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB), Hava Kuvvetleri Komutanlığı (Hv.K.K.lığı) ve ASELSAN arasında imzalanan Protokol ile F-16 AESA Burun Radarı Geliştirilmesi Projesi başlatılmıştır. Protokol kapsamında F-16 uçakları için AESA özellikli Burun Radarı ASELSAN tarafından geliştirilmektedir. Ayrıca, BAYKAR firması tarafından geliştirilmekte olan Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı Milli AESA Burun Radarı’nın da, ASELSAN tarafından sağlanması planlanmaktadır. Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi kapsamında yer alan Bütünleşik RF Sistemi (BÜRFİS) için ihtiyaç duyulan radar gereksinimlerini karşılayacak sistemin tasarım çalışmalarına da devam edilmektedir.

AESA Radar Nedir?

Aesa Radar

Elektronik Taramalı Aktif Dizili (AESA), birçok küçük katı-hal alıcı/verici modülü (TRM) ile verici ve alıcı işlevi gören bir Fazlı Dizi Radar çeşididir. Bu radarlar, antenin önünden yapıcı girişim oluşturacak şekilde üzerilerindeki her bir modülden ayrı radyo dalgaları yayarak ışınlarını yöneltirler. Gelişmiş Elektronik Taramalı Aktif Dizili, Pasif Elektronik Taramalı Dizin (PESA) kıyasla dalgaları daha geniş frekans aralığında yayabilmelerini sağlar ve dolayısıyla arka plan gürültüsü üzerinden tespit edilmelerini zorlaştırır. Dolayısı ile gemi ve hava araçları güçlü radar sinyalleri yaysalar bile daha gizli kalabilirler. (Vikipedi)

Milli Muharip Uçak (MMU) | Bütünleşik RF Sistemi (BÜRFİS) | AESA Radar

TUSAŞ Tarafından geliştirme çalışmaları devam eden Milli Muharip Uçak’ın (MMU) blok mantığı ile üretilmesi planlanmaktadır. İlk versiyonları 4.5 nesil olacak olan MMU, zamanla 5.5 nesil bir savaş uçağına dönüşecektir. 5.5 nesil bir savaş uçağı için en kritik kabiliyetlerden birisi ise AESA Radar teknolojisidir.

2030’lu yıllarada envantere girecek olan, modern bir 5. nesil savaş uçağı olan MMU’nun ihtiyaçlarına cevap vermek üzere ASELSAN tarafından BÜRFİS projesi başlatılmıştır. BÜRFİS Projesi ile uzun menzillerde Elektronik Harp yapabilen, bir radar planlanmaktadır. F-35’in ana radarı olan AN/APG-81 ile benzer özeliklere sahip olacak olan BÜRFİS, GaN teknolojisi ile üretilecektir. Bu sayede MMU’nun en kritik bileşenlerinden biri yerlileştirilmiş olacaktır.

F-16 Burun Radarı Geliştirilmesi Projesi

Türk Hava Kuvvetleri’nin bel kemiğini uzun zamandır F-16 uçakları oluşturmaktadır. F-16 Blok 40 ve Blok 50 uçaklarını CCIP modernizasyonundan geçiren TUSAŞ, Özgür projesi ile de F-16’ların modernliğini ve yerlilik oranını arttırmayı planlamaktadır. Özgür Projesinden bağımsız olarak yürütülen F-16 Burun Radarı Geliştirilmesi Projesi ile Türkiye, önemli kabiliyetler kazanacaktır. Proje ile Gan tabanlı bir AESA Radarın tasarımı ve üretimi planlanmaktadır.

F-16 Burun Radarı Geliştirilmesi Projesi, Türkiye için kritik öneme sahiptir. Daha uzun tespit ve teşhis menziline sahip, karıştırılması daha zor, çok modlu ve daha güvenilir olan AESA Radarlar gizlilik açısından da önemli bir avantaj sağlamaktadır. Ayrıca çok fazla hedefi aynı anda takip edebilen Aesa Radarlarlar ile durumsal farkındalık da artmaktadır.

AN/APG-68 PESA Radar ile kıyaslandığında birçok açıdan üstünlük kuracak olan yerli AESA Radarın Türkiye için önemini daha iyi kavramak için mevcut duruma bir göz atmak doğru olur.

  • Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın bel kemiğini F-16’lar oluşturmaktadır.
  • F-4’ler her geçen gün daha da çok yaşlanmaktadır. Ancak F-4’ler ile değiştirmek istediğimiz F-35’leri, ABD bize satmamaktadır.
  • F-35’lere sahip olamayan Türkiye, yeni bir savaş uçağı alımına sıcak bakmamaktadır.
  • Türkiye 2030’lu yıllara kadar hava sahasını Bayraktar MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi), Bayraktar Akıncı, TUSAŞ Hürjet ve F-16 uçaklarına bırakacaktır.
  • Türkiye şuan Ermenistan/Azerbaycan, Adalar Denizi, Doğu Akdeniz, Libya, Suriye vb. birçok sahada dik bir duruş sergilemektedir. Ancak bunun için caydırıcı bir hava kuvvetleri olmazsa olmazdır.

Bu 5 madde incelendiğinde ise şu sonuç çıkıyor. Türkiye’nin 2030’lu yıllara kadar sahip olacağı, nispeten yüksek tonajlı tek muharip savaş uçağı F-16 olacak. Ayrıca çok fazla cephede askeri ve diplomatik varlık gösteren Türkiye için güçlü bir Hv.K.K. elzemdir. Bu durumda Türkiye, elindeki F-16’ları olabilecek en yüksek verimlilik ile kullanmak zorunda.

ASELSAN AESA Radarının F-16’ya Entegrasyonu 2022 Yılında Başlayacak.

Türkiye’nin en büyük savunma ve havacılık firmaları arasında yer alan ASELSAN’ın Radar Sistemleri Mühendisliği Direktörü olan Muhammet Mustafa Akkul, 2022 yılında AESA (Aktif Faz Dizili Anten) radarın F-16 savaş uçaklarına entegrasyonunun başlanacağını açıkladı.

Akıncı İHA Çok Fonksiyonlu Burun Radarı

Baykar firması tarafından özgün olarak geliştirilen Bayraktar Akıncı TİHA için ilk etapta mekanik yönlendirmeli bir radar planlanmaktadır. Daha sonraki süreçte ASELSAN üretimi bir AESA Radar kullanacak olan Bayraktar Akıncı, yerli AESA Radar ile birlikte ciddi bir sıçrama yaşayacaktır. İnsansız hava araçları ve helikopterleri gibi düşman unsurlarını etkisizleştirecek olan İHA, F-16’ların birçok görevini üstlenebilecek ve F-16’ların ömrünün uzamasını sağlayacak.

2022 yılında, ilk Akıncı Burun Radarının Baykara teslimi planlanmaktadır.

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*