Türkiye’nin savunma sanayi projelerine yatırım yapmaya başlaması Kıbrıs Barış Harekatına kadar dayanır. 1974 yılında yapılan Kıbrıs Barış Harekatı’nın öncesinde ve sonrasında, stratejik müttefiklerimiz ile yaşadığımız süreçler, tehditler ve ambargolar birçok gerçeği apaçık bir şekilde gün yüzüne çıkarmıştı. Bu gerçeklerin başında ise elbette yerli ve milli savunma sanayinin önemi gelmekteydi.
Kıbrıs Barış Harekatı’nın öncesinde ve sonrasında yaşanan süreç Türkiye’ye ASELSAN, HAVELSAN, ASPİLSAN, TUSAŞ, ROKETSAN vb. başta olmak üzere birçok yeni şirket kazandırdı. Bu şirketler ise aradan geçen yıllarda Türkiye’ye birçok milli savunma sanayi projeleri kazandırdı ve bu savunma sanayi projelerinin bazıları Suriye İç Savaşı sürecinde yapılan harekatlar başta olmak üzere birçok savaşta ve operasyonda kalitesini ispat ederek başarıda öncü oldu.
Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) önderliğinde birçok milli füze, motor, gemi, zırhlı araç vb. savunma sanayi projeleri hayata geçti. Ancak envantere alınan savunma ve havacılık ürünleri kadar devam eden savunma sanayi projeleri de dikkat çekiyor. Bu yazıda ise Türkiye’nin savunma sanayi projeleri hakkında size bilgiler vereceğiz.
Not: Savunma sanayi projelerinin derlendiği sıralama Sanal Savunma ekibi tarafından yapılmıştır.
Contents [Show]
Yerli Savunma Sanayi Projeleri
25- Yerli Helikopter Motoru TEI-TS1400
Türk savunma sanayinin motor projelerinden olan Turboşaft Motor Geliştirme Projesi (TMGP), resmi olarak 8 Mart 2017 tarihinde başlamıştır. Proje kapsamında üretilecek olan TS-1400, Gökbey Genel Maksat Helikopteri başta olmak üzere birçok yerli helikopterde kullanılabilecek bir turboşaft motordur. TUSAŞ Motor Sanayii (TEİ) tarafından üretilen motorun 2020 yılı sonlarında teslimatının başlaması hedeflenmekte.
Motorun çeşitli modifikasyonlarla birlikte T129 Atak helikopterinde de kullanılması planlanmaktadır. Ayrıca TS-1400’ün çekirdek motoru üzerinden yerli turboprop, turbojet ve turbofan motorlar geliştirmek de TEİ’nin planları arasında.
24- ANKA-AKSUNGUR S-İHA
Birçoğunuz Anka-Aksungur’un en kritik savunma sanayi projeleri listesinde 24, Bayraktar Akıncı’nın ise 23’üncü sırada olmasına şaşırabilir ancak liste o kadar yoğun ki zar zor girdiler diyebiliriz.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Anka-Aksungur; iki adet yerli üretim PD-170 motoru ile çalışan, yüksek faydalı yük taşıyabilme kapasitesine sahip, kesintisiz 55 saat havada kalma hedefi ile bu alanda tüm rakiplerinden sıyrılan, deniz karakol varyantı ile dikkat çeken, Anka ailesinin çift motorlu bir üyesidir. Sistem 24 metre gibi devasa bir kanat açıklığına ve 3.3 ton maksimum kalkış ağırlığına sahiptir. Ayrıca MAD, SAR, FLIR, sonobuoy gibi çok kritik deniz yüklerini taşıyabilmektedir.
Anka-Aksungur bir ihracat müşterisi için geliştirilmiştir ve henüz TSK tarafından resmi bir sipariş almamıştır. Ancak böylesine mükemmel bir MALE sınıfı İHA’nın TSK tarafından kullanılmaması büyük bir eksiklik olacaktır. Umarız yakın zamanda Anka-Aksungur’un testleri biter ve TSK envanterinde görürüz.
23- Bayraktar Akıncı
Baykar firması tarafından geliştirilen Bayraktar ailesinin en büyük ve gelişmiş ürünüdür. Sistem TSK tarafından kullanılacak olmakla birlikte, F-16’ların görev yükünün bir kısmını üstlenerek, elimizdeki savaş uçaklarının ömrünün uzamasını sağlayacaktır. Ayrıca “AESA RADAR PROJELERİ | ASELSAN” yazımızda da belirttiğimiz gibi ASELSAN, Bayraktar Akıncı içinde yerli bir AESA radar geliştirmektedir.
Bayraktar Akıncı; Gökdoğan ve Bozdoğan hava-hava füzeleri, SOM-A seyir füzesi, Lazar Güdümlü UMTAS, Bozok, MK-81, MK-82, MK-83, Kanatlı Güdüm Kiti (KGK)-MK-82, MAM-L, MAM-C ve Cirit gibi yerli yapım füze ve mühimmatları kullanabilecektir. 5.5 ton maksimum kalkış ağırlığı ile tonajı en yüksek turboprop motorlu insansız hava araçlarından biri olan Bayraktar Akıncı, 40.000 feet irtifada 24 saat görev yapabilme kabiliyetine sahip.
Bayraktar Akıncı genel olarak silah taşıma kapasitesi ve kabiliyetleri üzerinden değerlendirilmektedir. Ancak sahip olduğu yapay zeka da en az mühimmatlar kadar önemlidir. (Bkz; YENİ İHA’LAR | ANKA-AKSUNGUR VE BAYRAKTAR AKINCI)
22- Akbaba Anti Radyasyon Füzesi
Türkiye’nin stratejik savunma sanayi füze projelerinin birçoğunda olduğu gibi Akbaba Anti-Radyasyon Füzesi projesinde de gizlilik çok önemli. Füze hakkında elimizde nerdeyse hiç veri bulunmamakta. Atmaca Gemisavar Füzesi’nde olduğu gibi bir süre bekledikten sonra, bir gün Akbaba’nın ilk test atışının yapıldığı bilgisi ile uyanabiliriz. Muhtemelen proje hakkında birçok detay atışlı testlerden sonra açıklanacak.
Anti-Radyasyon füzeleri veya Anti-Radar füzeleri düşman radarların yaydığı radyasyona kilitlenirler. Düşman hava savunmasının bastırlmasına yarayan SEAD görevleri için tasarlanan füzeler, düşman radarlarının kapalı kalmasını sağlamaktadır. Dünyada çok az ülkenin üretebildiği veya üretmeye çalıştığı bu füzeleri gelecekte ROKETSAN sayesinde Türkiye’de üretebilecek.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde şuan AGM- 88 HARM füzeleri kullanılmaktadır. (Bkz; AKBABA ANTİ-RADYASYON (ANTİ-RADAR) FÜZESİ (ROKETSAN AKBABA PROJESİ))
21- KTJ-3200 Turbojet Motor
TEİ dışında havacılık motorları üreten yerli firmalarımızdan biride Kale Arge’dir. Kale Arge, Turbojet Motorların Geliştirilmesi projesi kapsamında Türkiye’nin en önemli savunma sanayi projelerinden biri olan KTJ-3200’ü üretmektedir. KTJ-3200 envantere girdiğinde Fransa’nın TR-40 motoruna olan bağımlılık bitecek ve ambargo riski olmaksızın tedarik edilebilecektir.
Yerli seyir füzesi SOM ve yerli gemisavar füze Atmaca’nın gelecekte yerli turbojet motorumuz olan KTJ-3200 ile uçması planlanmaktadır. KTJ-3200 başka füzelerde ve hedef İHA’larda da kullanılabilecek. (Bkz; TÜRKİYE’NİN TURBOJET MOTOR ÇALIŞMALARI)
20- FAC-55
FAC-55 Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş (STM) tarafından tasarlanmış bir hücumbottur. Türk Tipi Hücumbot Projesi’nin en iddialı çözümlerinden olan FAC-55 birçok açıdan dikkatleri üzerine toplamaktadır. FAC-55, kendinden daha büyük olan korvetlere hemen hemen aynı silah kabiliyetlerine sahip olması dışında düşük radar kesit alanı (stealth karakteristiği) ile de ön plana çıkmaktadır.
Yüksek sürati, yenilikçi tasarımı, ağır deniz ve hava koşullarına dayanıklı olması, düşük radar izi dışında düşük manyetik ve kızılötesi izi, elektronik harp kabiliyeti ve sahip olduğu diğer sensörler ile FAC-55 ülkemiz için adeta biçilmiş bir kaftan. FAC-55 bu sayede en önemli savunma sanayi projelerinden biridir.
Envantere girmesi durumunda Türk Deniz Kuvvetleri için çok önemli bir güç çarpanı olacak olan FAC-55’ten 19 adet üretilmesi planlanmaktadır. (Bkz; FAC-55 HÜCUMBOT PROJESİNDE SON DURUM)
19- Göktuğ Füze Ailesi
Savunma sanayi projelerinin en önemlilerinden birisi de hava-hava füzeleridir. Bu füzeler ses hızına yakın hızlarda veya ses hızından daha yüksek hızlarda hareket edebilen, çok ciddi manevralar yapabilen ve özellikle de elektronik harp kabiliyetine sahip bir uçağı vurmayı hedeflediği için üretmesi çok zordur. Yerli olarak üretmek ise bir ülkenin güvenliği için çok kritiktir. TÜBİTAK Sage ise bu önemli görevi sırtlayarak orta menzilli, görüş ötesi Gökdoğan’ı ve kısa menzilli, görüş içi Bozdoğan’ı üretmiştir. Göktuğ füze ailesinin bu iki ürünü sayesinde Türk savunma sanayi ve TSK çok önemli kabiliyetlere erişmiştir.
Gökdoğan envanterimizdeki AIM-120 AMRAAM, Bozdoğan ise envanterimizdeki M-9X Sidewinder füzelerinin yerini alacaktır. Gökdoğan füzesinin 65 km, Bozdoğan füzesinin ise 25 km menzile sahip olması bekleniyor. (Bkz; GÖKTUĞ FÜZE AİLESİ | GÖKDOĞAN VE BOZDOĞAN HAVA-HAVA FÜZELERİ)
18- Erken İhbar Radar Sistemi (EİRS)
Türkiye’nin uzun menzilli radar ihtiyacına yönelik olarak ASELSAN tarafından geliştirilmiştir. Radar 600/700 km menzile sahiptir. AESA ve sayısal huzme oluşturacak bir anten yapısına sahip olan radarın düşük radar kesit alanına sahip platformları ve balistik füzeleri erken tespit etmesi hedeflenmektedir. TSK envanterine en az 4 adet Taşınabilir Erken İhbar Radar Sistemi’nin (TEİRS) girmesi planlamaktadır.
Envantere girmesi ile beraber Türk Silahlı Kuvvetleri için çok önemli bir güç çarpanı olacaktır. (Bkz; EİRS | ERKEN İHBAR RADAR SİSTEMİ PROJESİ | ASELSAN)
17- Atmaca Gemisavar Füzesi
Atmaca Gemisavar Füzesi ROKETSAN tarafından geliştirilen, Türkiye’nin en stratejik savunma sanayi projelerinden biridir. Mavi Vatan doktrini ve Doğu Akdeniz’deki çıkarlarımızın korunabilmesi için kritik öneme sahiptir.
Atmaca birçok özelliği ile öne plana çıkmaktadır. 250 km menzili, yüksek vuruş hassasiyeti, düşük radar kesit alanı, denizi çok alçaktan (93 cm’den) yalayarak uçabilmesi gibi birçok üstün özelliği ile ön plana çıkmaktadır.
Atmaca’nın seri üretimi başlamıştır. Fransız TR-40 motoru ile 250 km menzile ulaşan Atmaca’nın gelecekte yerli turbojet motor KTJ-3200’ün envantere girmesi ile daha uzun bir menzile ulaşması bekleniyor.
Ayrıca Atmaca Blok 2’nin kara hedeflerini vurma kabiliyeti de olacak. Bununla beraber Atmaca Blok 2’nin rakiplerinde üstün birçok özelliğe sahip olması bekleniyor.
16- Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri (Atak 2)
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin (TUSAŞ) en önemli savunma sanayi projelerinden biridir. Medyada Atak 2 olarak anılan Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri, 10 tonun üzerinde maksimum kalkış ağırlığı ile çok büyük ve yüksek tonajlı bir helikopter olacaktır. TS-1400 turboşaft motoru üzerinden geliştirilecek olan TS-3000 turboşaft motoru ile havalanacaktır. Yakın hava savunma görevlerinde de kullanılacak olan helikopter, T129 Atak’tan daha yüksek mühimmat taşıma kapasitesi ile tam bir tank katili olacaktır.
Atak 2’nin hava-yer görevleri ile kalmayıp hava-hava görevlerinde de kullanılması planlanıyor. (Bkz; 10 TON SINIFI HELİKOPTER PROJELERİ ( ATAK-2 VE GENEL MAKSAT HELİKOPTERİ ))
15- Göksungur
Gizliliğin önem verildiği savunma sanayi projelerinden bir diğeri ise Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin (TUSAŞ) turbojet motorlu insansız hava aracı Göksungur. Göksungur’a dair medyada orjinal bir görsel bulunmamakta. Teknik detayları hakkında da bilgi sahibi olmadığımız projenin 2020 yılı içerisinde ilk uçuşunu yapması planlanıyordu. Covid-19 nedeni ile veya bazı teknik nedenlerden dolayı bazı aksamaların olduğunu düşündüğümüz turbojet motorlu İHA Göksungur’un önümüzdeki yıl ilk uçuşunu yapması muhtemel.
Göksungur İHA’nın muharip anlamda üstün yeteneklere sahip olması beklenmiyor. Northrop Grumman şirketinin ünlü İHA’sı RQ-4 Global Hawk’ın daha küçük bir versiyonu olup RQ-4 Global Hawk gibi keşif ve gözetleme görevlerinde öncelikli olarak kullanılacağı tahmin edilmekte. Türkiye’nin ilk jet motorlu İHA’sı olacak olan Göksungur, taşıyacağı gelişmiş sensör ve faydalı yükleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri’ne önemli katkılar sunacaktır.
14- Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS)
TUSAŞ’ın Göksungur İHA’sının aksine, turbojet motor yerine turbofan motor kullanılması planlanan jet motorlu insansız muharip hava aracı (İMHA) projesidir. Sahip olması planlanan düşük radar görünürlüğü özelliği ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın stratejik taarruz kabiliyetlerine önemli ölçüde katkı sağlayacaktır. İnsansız savaş uçağı olarak nitelendirbileceğimiz MİUS, 4.5 ton maksimum kalkış ağırlığı ile F-16’ların verdiği katkıları veremeyecek olmasına rağmen, F-16’ların kazandıramadığı birçok kabiliyeti Türkiye’ye kazandıracak.
MİUS’un 2023 yılından önce ilk uçuşunu yapması planlanıyor. Proje üzerinde Baykar 2013’ten bu yana çalışmakta. Akıncı projesinin seri üretime geçmesi ile birlikte Baykar’ın tam anlamı ile MİUS’a yoğunlaşması ile birlikte güzel haberler duymaya başlayacağız. (Bkz; BAYKAR’IN İNSANSIZ SAVAŞ UÇAĞI PROJESİ BAYRAKTAR MİUS)
13- Altay Ana Muharebe Tankı
Altay Ana Muharebe Tankı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’mızın ihtiyaç duyduğu zırhlı ihtiyacını karşılamak üzere başlatılmış savunma sanyayi projelerinden biridir. Malesef hala seri üretime geçemeyen Altay projesi, yabancı devletlerin ambargoları nedeni ile yılan hikayesine dönmüştür. Tankı Otokar firması Güney Koreli ortağı Hyundai-Rotem’den teknik destek alarak üretmiştir. Devam eden süreçte ise seri üretim Otokar firmasından BMC’ye devredilmiştir. Ayrıca Altay’ın seri üretimi için Tank Palet Fabrikası’nın ASFAT AŞ’ye devri, ASFAT AŞ üzerinden ise 25 yıllığına BMC’ye kiralanması süreci medyada uzun süre yer edinmiş ve karşıt fikirdeki siyasileri ve insanları karşı karşıya getirmiştir.
Altay Ana Muharebe Tankı 3. nesil bir tank olmakla birlikte T1, T2 ve T3 olmak üzere 3 konfigürasyonda üretilecektir. T3 konfigürasyonunda insansız bir taret bulunacağı için Altay zamanla 3++ nesil bir tanka evrilecektir.
12- HÜRJET
Devam eden savunma sanayi projeleri listemiz Türkiye’nin en büyük savunma ve havacılık şirketlerinden bir tanesi olan TUSAŞ’ın ürünleri ile doldu. Ancak 2020 yılında ASELSAN’ı geçerek Türkiye’nin en çok AR-GE yapan firması olarak bunu hakkettiğini söylemek zorundayız.
HÜRJET İleri Jet Eğitim ve Hafif Taarruz uçağı ülkemizin en kritik savunma sanayi projelerinden bir tanesidir. Gelecekte yetişecek olan yeni pilotlarımızın jet eğitiminde kullanılması ile kalmayacak, Türk Yıldızları’nın gösteri uçakları olarak ve hatta Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın istemesi durumunda hafif bir savaş uçağı olarak da görev yapabilecek.
HÜRJET ülkemizi çok büyük ithalatlardan kurtarmak ile kalmayacak aynı zamanda ülkemizin jet motorlu platformlar konusunda bir üst lige taşıyacak ve çok önemli kabiliyetler kazandıracaktır. Daha önce bu tonajda bir jet motorlu platform üretmemiş olan Türkiye için HÜRJET çok kritik bir önem arz etmektedir. (Bkz; HÜRJET JET EĞİTİM VE HAFİF TAARRUZ UÇAĞI)
11- İstif Sınıfı Genel Maksat Fırkateyni
İçinde bulunduğumuz süreçte şüphesiz denizlerin ne kadar önemli olduğu anlaşılıyor. Karadeniz’de keşfettiğimiz gaz rezervi, Adalar Denizi’nde Yunanistan ile yaşadığımız sorunlar, Doğu Akdeniz’de ve Libya’da yaşanan gelişmeler göz önüne alındığında Türkiye’nin tehdit algısında denizler başı çekiyor. Tehdit algısının denizlerde yoğunlaşması ise bir yarımada olan ülkemizdeki gemi ve denizaltı projelerinin önemini ve aciliyetini arttırıyor.
İstif Sınıfı Genel Maksat Fırkateynleri ise modern ve kabiliyetli muharip gemi ihtiyacımıza en yakın zamanda karşılık verecek olan savunma sanayi projelerinden biri. 2023 yılında envantere girmesi planlanan İ Sınıfı Fırkateynler denizaltı savunma harbi, su üstü savunma harbi ve hava savunma harbi icra edebilecek. Radar kesit alanı düşük olan İstifler düşman radarları tarafından geç tespit edilebilecek.
Bilindiği üzere ilk MİLGEM’lerimiz (Milli Gemi) olan Ada Sınıfı Korvetler çok gelişmiş bir denizaltı savunma harbi yeteneğine sahip. Hatta Akdeniz’de yüzen gemiler arasında, denizaltılara karşı en kabiliyetli gemilerden olduğu söylenebilir. İ sınıfı ise Ada Sınıfı Korvet’lerin üzerine inşa edildiği için bu kabiliyetlere fazlası ile sahip olacak. Ayrıca sahip olduğu 16 VLS (Füzelerin dikey olarak fırlatılmasını sağlayan lançer) ile ciddi bir hava savunma kabiliyetine de sahip olacak. Umarım en yakın zamanda donanmada görebiliriz.
Projenin ana yüklenicisi STM’dir. Ayrıca ilk gemi olan TCG İstanbul’un 2023 yılında donanmaya katılması beklenmektedir. (Bkz; MİLGEM – İSTİF SINIFI GENEL MAKSAT FIRKATEYNLERİ)
… VE SAVUNMA SANAYİ PROJELERİNDE İLK 10
Şuana kadar saydığım savunma sanayi projelerini yerli olarak yürütüp başarıya ulaşan bir ülke zaten kendini bu sektörde ispat etmiştir ve çok büyük kazanımlar elde etmiştir. Aşağıdaki savunma sanayi projeleri ise bölgesel ve küresel güç olma hedefi olan Türkiye’nin yüksek teknoloji gerektiren ancak kesinlikle yerli ve milli olması gereken, uzun soluklu, fazlası ile zor ve pahalı projelerdir. İşte ilk 10 …
10- Yerli LHD TCG Anadolu
Hava savunma sistemleri, İHA’lar, tanklar, muharip gemiler vb. silah sistemleri ve savunma savunma sanayi projeleri bir ülke için LHD’den çok daha önemli ve hayatidir. Ancak İstif Sınıfı Fırkateynlerde anlattığımız sebepleri ve Türkiye’nin NATO üyesi bir G-20 ülkesi olduğunu düşünürsek TCG Anadolu hiç şüphesiz çok daha önemli bir hal alıyor.
Bir uçak gemisi olmamasına karşın üzerinde F-35B gibi dikey iniş ve dikey/kısa kalkış (STOVL veya VTOL) kabiliyetine sahip savaş uçaklarını taşıyabilmektedir. Buradaki amaç kısaca TCG Anadolu’nun taşıdığı bir amfibi taburunu düşman karasına çıkardıktan sonra helikopterler ile yakın hava desteği verip savaş uçakları ile hava sahasının kontrolünü sağlamak ve amfibi birliklere bombardıman ile destek olmaktır. Ayrıca savaş uçakları deniz muharebelerine de destek olabilecektir.
Ancak ABD F-35’leri satmadığı için LHD’ler boş kalmayacak. SSB Başkanı İsmail Demir, bu konuda Baykar firması ile jet motorlu bir İHA için çalıştıklarını açıkladı. Umarız ortaya gelişmiş bir insansız muharip hava aracı çıkar. (Bkz; AERODİNAMİK UZMANI İLE SAVUNMA SANAYİİ VE HAVACILIK ÜZERİNE SÖYLEŞİ)
9- Göktürk 3
En az kara, deniz ve hava platformları kadar önemli olan ve hatta bir silahlı kuvvetler için kritik öneme sahip sistemlerden biride şüphesiz uydulardır. Göktürk 3’ü diğer yerli uydulardan ayıran temel nokta ise sahip olduğu faydalı yükü. Bünyesinde bulunan sentetik açıklıklı radar (SAR) sayesinde hava koşullarından etkilenmeden görev icra edebilecek. Yüksek çözünürlüğü ile gece gündüz gözetleme yapabilecek. (Bkz; GÖKTÜRK-3 SENTETİK AÇIKLIKLI RADAR (SAR) UYDU SİSTEMİ)
8- Siper Yüksek İrtifa Hava Savunma Sistemi
Türkiye yıllardır ABD başta olmak üzere stratejik müttefiklerinden yüksek irtifa bir hava savunma sistemi talep etmiş ancak ya olumlu bir geri dönüş alamamış ya da absürt fiyatlar verildiği için teklifi reddetmiş ya da ihalelerde elemek zorunda kalmış bir ülke olarak hava savunma sistemleri konusunda yerliliğin önemini fazlasıyla kavramıştır. Mevcut S-400 alımı sonucunda S-400’lerin ana radar ağına bağlanmayacağını da düşünürsek Siper gibi savunma sanayi projeleri çok büyük öneme sahip.
100+ km menzile sahip olması beklenen Siper (Hisar-u) aynı zamanda donanmamızdaki muharip gemilerde de kullanılacaktır. Siper’in envantere girmesi ile hava sahamız daha güvenli hale gelecektir. Ayrıca katmanlı hava savunma ağımızın bir katmanı daha tamamlanmış olacak. (Bkz; SİPER YÜKSEK İRTİFA HAVA SAVUNMA SİSTEMİ (HİSAR-U))
7- Akya ve Orka Torpidolar
Denizde yüzen bir gemi için hiç şüphesiz en büyük tehdit altında gizlice yüzen bir denizaltıdır. Denizaltıları ise sonar dalgalarının bozulacağı kadar derinde sessizce yüzerken tehlikeli kılan şey torpidolardır.
Torpidolar birçok insan tarafından gemiler veya İHA’lar kadar önemsenmesede yapımı en az bu platformlar kadar zordur. Türkiye ise ASELSAN ana yükleniciliğinde Orka hafif torpidoyu, ROKETSAN ana yükleniciliğinde ise Akya ağır torpidoyu geliştirmektedir.
Çok uzun soluklu savunma sanayi projelerinden olan Akya, 2009 yılında başlamıştır ve 2021 yılında seri üretimine başlanacaktır. Torpido alanında yerli ürünlerin kullanılması ise ülkemizi çok önemli bir bağımlılıktan kurtaracaktır. (Bkz; YERLİ TORPİDO PROJELERİ | ROKETSAN AKYA VE ASELSAN ORKA)
6- Gezgin Seyir Füzesi
Gezgin Seyir Füzesi’ni listemizin 6. sırasına yerleştiren şey ise elbette menzilli. SOM seyir füzesi ile TÜBİTAK Sage’nin kazandığı birikimleri göz önüne alırsak ortaya gayet kaliteli ama uzun menzilli bir füze çıkacak olması muhtemel.
Gezgin’in ilk etapta 800 km menzile sahip olup daha sonra geliştirilecek olan varyantlarının 1400 km menzile kadar ulaşacak olması ise Gezgin’i Türkiye için kritik bir ihtiyaç haline getiriyor. Denizaltılardan, muharip gemilerden ve karadan atılabilecek olan Gezgin Türkiye’nin çok uzaklardaki stratejik hedefleri vurabilmesini sağlayacak.
Denizaltılarda kullanılması ise Türkiye’ye önemli bir caydırıcılık kazandıracak. Sonuçta nerede olduğunu bilmediğiniz bir denizaltının 800 km menzile sahip bir seyir füzesi taşıması hiçbir ülkenin isteyeceği bir şey değil.
Gezgin 6.5 metre uzunluğa, 1500 kg ağırlığa ve bir turbojet motora sahip olacak. Milli Dikey Atım Sistemi (MDAS) ile TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi Gezgin’i kullanabilecek. (Bkz; GEZGİN SEYİR FÜZESİ PROJESİ | GEZGİN’E UKRAYNA MOTORU (AI-35))
5- Hava SOJ
Türkiye’nin devam eden savunma sanayi projeleri listesinin 5. sırasına Hava SOJ’u koyduk. SOJ’un açılımı Stand off Jammer olmakla birlikte kardeş projesi olan Kara SOJ’u gayet iyi biliyoruz. Envanterde olduğu için listemizde yer alamayan Koral, Türkiye’nin elektronik harp kabiliyetlerinin omurgasını oluşturuyor. Kendini sahada defalarca kez ispat etmiş olan Koral’ın başarılarını ve ne kadar mükemmel olduğunu söylemeye bile gerek yok. İşte Hava SOJ ise Koral’ın bir nevi hava konuşlu versiyonu.
Hava SOJ projesi kapsamında 2023 yılında ilk elektronik harp uçağının teslim edilmesi ve 2025 yılına kadar teslimatların devam etmesi planlanıyor. 4 adet uçak envantere girdiğinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı için muazzam bir güç çarpanı olacak.
4- Yeni Tip Denizaltı Projesi (YTDP) (Type-214 TN)
Türkiye için 2020’li yıllarda denizlerin ne kadar önemli olduğu paçık bir şekilde aşikar. Ekonomimiz için kritik öneme sahip yataklar da denizlerde tehdit algısı da. Bu durum ise yakın zamanda envantere girecek deniz platformlarına paha biçilmez bir değer getiriyor. İşte o paha biçilemez savunma sanayi projelerinin başını ise Reis Sınıfı Denizaltılar (Type-214TN) çekiyor.
Dünyanın en gelişmiş AIP’li denizaltıları arasında gösterilen Type-214’ler Türk versiyonu (Turkish Naval) olan Reis Sınıfı denizaltılar için Türkiye çok büyük emek harcadı. Yerlilik oranını arttırmak için proje yıllarca ertelendi. Birçok sorun çözüldü, denizaltı geliştirildi. Yunanistan’daki muadillerinin (300 metre) aksine 600 metre kadar derine inebildiği iddia ediliyor.
Ancak ne olursa olsun 2022 ile beraber envantere girmeye başladıklarında donanmamız için adeta bir can suyu olacaklar. Yakın zamanda envantere alınacak olan deniz platformlarının şüphesiz en değerlisi Reis Sınıfı Denizaltılar.
Ayrıca Reis Sınıfı Denizaltılar ile kazanılan kabiliyetlerin Milli Denizaltı (MİLDEN) Projesinde de kullanılacağını unutmamak gerek. (Bkz; REİS SINIFI DENİZALTILAR | TYPE 214 TN)
… VE SAVUNMA SANAYİ PROJELERİNDE İLK 3
Türkiye’nin en ileri savunma sanayi projelerini gördük. Şimdi ise sıra enlerin enlerinde. İşte Türkiye’nin en kritik öneme sahip savunma sanayi projeleri …
3- TF-2000 Hava Savunma Harbi Destroyeri
Türk savunma sanayiinin 21. yüzyılda yaşadığı sıçramanın temelleri MİLGEM projesi ile başlarken, MİLGEM projesinin ise gurur verici bir şekilde TF-2000 Hava Savunma Harbi Destroyeri ile bitmesi planlamaktadır.
3 tarafı denizlerle çevrili ülkemizin hava savunması elbette denizlerde başlar. 7000 tonun üzerinde deplasmanı ile TF-2000 Hava Savunma Harbi Destroyeri ise Türk ana karasını ve LHD’ler gibi kritik platformları korumakla görevlidir. Geminin ana radarı olan Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar’ın (ÇAFRAD) 450 km menzile sahip olduğu iddia edilmekle birlikte bu rakamın daha yüksek olduğunu düşünmekteyiz. Ayrıca Siper, G-40 ve gelecekte envantere girme olasılığı olan Aster 30 vb. füzeleri taşıyabilecek olan gemi ordumuza çok büyük katkılar sağlayacak. Türkiye’yi denizlerde gerçek anlamda bağımsız ve büyük bir güç haline getirecek.
TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribinin bize kazandıracakları ve özellikleri saymakla bitmez. Biz ise en kritik savunma sanayi projelerinin 2’ncisi ile devam edelim. (Bkz; “TF-2000” AKDENİZ’DEN TAŞAN GÜÇ)
2- Milli Denizaltı (MİLDEN)
Reis Sınıfı Denizaltılar ve TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhripleri zaten bir bölgesel ve küresel gücün sahip olması gerek deniz gücüne Türkiye’nin de sahip olmasını sağlayacaktır. Ancak MİLDEN ise tam anlamı ile milli ve ciddi anlamda gelişmiş bir denizaltı olarak bize şuan imrendiğimiz birçok kabiliyet kazandıracak.
MİLDEN’ler 2035’lerden sonrası için planlanan bir proje. Bu süreç ise fazlası ile uzun ve Türkiye’ye hem fazlası ile yerli hem de yüksek kabiliyetli bir denizaltı yapmak için süre veriyor. Sahip olma olasılığı olan VLS’ler ile Gezgin, Siper vb. füzeleri ateşleyebilmek bunlardan bazıları. Ayrıca balistik füze kabiliyetlerimiz ölçüsünde geminin balistik füze ateşleyebilme kabiliyetine sahip olma olasılığı da söz konusu. Ancak bunların tamamı varsayımdan ibaret. Çünkü MİLDEN için daha çok zaman var.
1- MİLLİ MUHARİP UÇAK (MMU)
En önemi savunma sanayi projeleri listesinde elbette TUSAŞ’ın ön tasarımına devam ettiği Milli Muharip Uçak Projesi geliyor. 2010 yılında SSM kararı ile ilk adımları atılan uzun solukla mega proje Türkiye’nin şüphesiz en önemli projesi.
İki adet turbofan motora, düşük radar görünürlüğüne, yüksek elektronik harp kabiliyetine, gelişmiş durumsal farkındalığa vb. birçok üstün özelliğe sahip olacak olan MMU, ilk tabiri caizse 4.5+ bir uçak olup tam operasyonel versiyonu çok gelişmiş bir 5. nesil uçak halini alacaktır. Hava-hava görevleri odaklı uçak ağ merkezli harp kabiliyeti ile de hava kuvvetlerimize çok büyük katkısı olacaktır.
Milli Muharip Uçak’ı daha detaylı bir şekilde anlatmak isteriz ancak “TUSAŞ’IN MİLLİ MUHARİP UÇAK (MMU) PROJESİ” yazısında zaten detaylı bilgi mevcut. İyi okumlar.
Türkiye’nin En Kritik 25 Savunma Sanayi Projeleri
Mmu nun 1. Sırada olması doğru olmuş ama diğer projelerin sıralaması yanlış bence. Özellikle iha ların sıralaması daha yüksek olmalıydı
Kalemine sağlık siberba. İnternette bu tarz sıralama yazıları var ama hiçbiri bu kadar kaliteli değil.