Türk Tipi Hücumbot Projesi’nin STM ile hayata geçtiği haberinin kamuoyuna duyurulması ile birlikte kafalarda bazı soru işaretleri oluştu. Hücumbotlar ne zaman donanmaya katılacak, FAC-55’e ne oldu, projede son durum ne vb. Bu yazı ise kafanızdaki tüm bu soru işaretlerine bir cevap verecek.
FAC-55 hücumbotu ihtiyaç makamının (DzKK) eski teknik isterlerine binaen Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret (STM) A.Ş. firması tarafından tasarlanmış bir hücumbot çözümü olup, bahse konu teknik isterler hali hazırda revize edilmiştir.
Bu kapsamda, mevcut FAC-55 hücumbot çözümünün devam eden Türk Tipi Hücumbot Projesi çalışmaları ile herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır.
Contents
Türk Tipi Hücumbot Projesi Son Durum
Revize edilmiş teknik isterlere göre yeniden tasarlanacak olan bot için Türk Tipi Hücumbot Projesi başlatılmıştır. Proje üç aşamalı olarak yürütülecektir. İlk aşamada tasarım, ikinci aşamada prototip üretim ve son aşamada da seri üretim olarak gerçekleştirilecektir.
Bu projenin ilk aşaması için Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret (STM) A.Ş. firmasıyla yürütülen sözleşme görüşmelerinde sona gelinmiş olup 31 Ağustos 2020 tarihinde Dönem-1 Kontrat Tasarım Sözleşmesi imzalanmıştır.
İmzalanmış olan Dönem-1 Kontrat Tasarım Sözleşmesinin süresi 24 ay olacak olup, akabinde gerçekleştirilecek Dönem-2 Prototip İnşa süreci ile de ilk geminin yaklaşık 30 ayda teslim edilmesi planlanmaktadır.
Sonuç olarak, 24 aylık tasarım ve 30 aylık prototip inşa faaliyetleri neticesinde yaklaşık 54 ay içinde ilk teslimin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.
SSB Başkanı İsmail Demir’in Türk Tipi Hücumbot Projesi ile İlgili Açıklamaları
Savunma Sanayii Başkanlığı Başkanı İsmail Demir, SavunmaSanayiST’e yaptığı açıklamalar ile Türk Tipi Hücumbot Projesi’nin resmi olarak başlatıldığını ilk kez duyurdu. Söz konusu açıklamada İsmail Demir,
Türk Tipi Hücumbotların yüksek manevra kabiliyeti, saldırı (vuruş) gücü, taşıyacağı yerli ve milli sistemleri ile denizlerdeki çıkarlarımızın korunmasına katkı sağlayacağını söyledi. (Bkz; AKBABA ANTİ-RADYASYON FÜZESİ (ROKETSAN AKBABA))
STM Faktörü
Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret (STM) A.Ş. Türkiye’nin alanında en deneyimli ve başarılı firmaları arasında yer alıyor. Şuana kadar ister denizcilik ister uzay ister siber güvenlik ve otonom sistemleri ile kendini ispat eden firma birçok kritik ihracata da imza atmıştır.
MİLGEM İstif Sınıfı Fırkateyn, Açık Deniz Karakol Gemisi – OPV-1900, Açık Deniz Karakol Gemisi – OPV-2000, MİLGEM Ada Sınıfı Korvet, Lojistik Destek Gemisi, FAC-55 Hücumbot ve Denizaltı TS-1700 gibi birçok projeye katkıları ve tasarımları ile STM; Türk Tipi Hücumbot Projesi için şüphesiz mükemmel bir adaydı.
Hal böyle olunca yerli hücumbotlardan beklentilerimiz de doğal olarak artıyor.
Türk Tipi Hücumbotların Silahları
2 adet radar güdümlü füze ve mühimmatları aldatmaya yarayan CHAFF aldatıcı, 8 adet Atmaca Gemisavar Füzesi, 2 adet 12,7 mm STAMP, 1 adet 76 mm Top gemilerde bulunması planlanan silah sistemlerinin başında geliyor.
Bunlara ek olarak gelecekte ASELSAN, ROKETSAN, TÜBİTAK SAGE, METEKSAN, MKEK vb. birçok savunma sanayii şirketinin ürettiği sensörler ve silahlar bu gemilerde kullanılabilir.
Türk Tipi Hücumbot Projesi İçin İsterler
STM’nin Türk Tipi Hücumbot Projesi için belirttiği isterler arasında şüphesiz en öne çıkanlardan birisi geminin stealth karakteristiği olacak. Gemilerin radar kesit alanının (RCS / RKA) ve kızılötesi (IR) izinin düşmanca saptanması zor olacak. Ayrıca hücumbotların akustik ve manyetik izleri de önemli ölçüde düşürülmüş olacak.
STM’nin internet sitesinde belirttiği ve dikkat çeken bir diğer konu ise geminin devriye görevlerinin yanında hava savunma harbi yapabilecek olması. (Bkz; YERLİ TORPİDO PROJELERİ | ROKETSAN AKYA VE ASELSAN ORKA)
Bunların yanında Türk Tipi Hücumbotlar şu özelliklere sahip olacak:
- 62.67 metre boy ve 9.84 metre en
- 1.68 metre draft
- 535 tonluk deplasman
- Yüksek sürat (55+ knot)
- 90 ton yakıt ve 8 ton temiz su kapasitesi
- Ağır hava ve deniz koşullarında operasyon icra edebilme
- 20 knot ekonomik hız ve bu hızda 1000 deniz mili seyir siası
- Tek çelik gövde ve üst güverte (Anti-Manyetik Çelik)
- 3 x 200 kW dizel jeneratör
- COGAG tahrik kombinasyonu
- 7 gün denizde kalış süresi
- 34 personel
Sayfada görünen dizayn geçerli mi?