Torpidolar kendilerine ait bir güç kaynağı ile hareket eden, dümene ve pervaneye sahip olan, denizaltı savunma harbinin vazgeçilmez yüksek patlama etkisine sahip silahıdır.
Torpil ismi ile de bilinen torpidolar, deniz altından ilerleyerek düşmana ait su altı veya su üstü hedefleri imha etmek için kullanılan, yüksek teknoloji ürünü ve güdümlü silahlardır. Ağır torpido ve hafif torpido olmak üzere iki çeşidi bulunan bu silahlar stratejik önemleri ve yüksek fiyatları ile de dikkat çekiyor. Bu kritik silahlar genel olarak savaş gemilerinden, deniz karakol uçaklarından, helikopterlerden, bazı insansız hava araçlarından, denizaltılardan ve mayınlar aracılığı ile atılabilmektedir. (Bkz; SÜPERKAVİTASYON TORPİDOSU NEDİR?)
Contents
Torpiller Neden Bu Kadar Tehlikelidir?
İster 5 ton olsun ister 15 ton, her savaş gemisinin muhtemelen en büyük korkusu, tonlarca mühimmatı tek seferde taşıyabilen ağır bombardıman uçaklarından veya onlarca gemisavar füzeye sahip bir destroyerden gelecek bir saldırı değildir. Üzerine birçok gemisavar füze veya seyir füzesi isabet etmiş bir geminin batması ve hatta savaş dışı kalması dahi kesin değildir. Ancak 15 tonluk bir destroyerin yeterince yakınında ve sonar dalgalarının bozulacağı kadar derinde olan ve gizliliğini koruyan bir denizaltıdan ateşlenen tek bir ağır sınıf torpil muhtemelen savaş gemisini batıracaktır. (Bkz; REİS SINIFI DENİZALTILAR | TYPE 214 TN)
Torpiller, füzelere nazaran daha kısa menzilli ve yavaş olsalar bile şüphesiz denizlerdeki en tehlikeli silahlar arasında yer alır. Ayrıca bilindiği üzere bir geminin en zayıf olduğu noktalardan birisi de denizin altında kalan bölümüdür. Ağır sınıf bir torpil hedef savaş gemisine atıldıktan ve hedefini bulduktan sonra sonra gemiye çarpmak yerine yakın bir mesafede patlar. Patlama sonucu açığa çıkan şok dalgası ise geminin omurgasını kırar. Bir denizaltıyı batırmak ise en zor işi (denizaltıyı tespit etmek) yaptıktan sonra biraz daha kolay diyebiliriz.
Teorik olarak bir İHA’dan, helikopterden, deniz karakol uçaklarından veya denizaltılardan ve savaş gemilerinden atılan hafif / ağır torpiller ile bir denizaltı batırabilir. Bunun için ise denizaltıda bir delik açmak yeterlidir. Ağır torpillerin hafif torpillere göre avantajı ise daha büyük bir delik açacak olmasıdır. Bu sayede denizaltı kısa sürede tamamen su alıp dizin karanlıklarında kaybolacaktır.
Türkiye’nin Torpido (Torpil) Projeleri
Donanmamızın hafif ve ağır torpil ihtiyacının yerli ve milli imkanlarla karşılanması amacı ile ülkemizde iki adet torpil projesi yürütülmektedir. ASELSAN Orka ve ROKETSAN Akya donanma envanterine girdiğinde, birçok alanda olduğu gibi bu alanda da dünyanın önde gelen ülkeleri ile aynı seviyeye ulaşmış olacağız. (Bkz; ROKETSAN’IN DENİZALTI SAVUNMA HARBİ (ASW/DSH) ROKETİ)
Denizaltı savunma harbinin en kritik silahlarının Türkiye’de üretilmesinin, Adalar Denizi’nde ve Doğu Akdeniz’de karşımızda bulunan Yunanistan’ın modern bir ağır torpili bulunmadığı gerçeğini göz önüne alarak hiç şüphesiz çok büyük bir ayrıcalık olacağını söyleyebiliriz. (Bkz; “TF-2000” AKDENİZ’DEN TAŞAN GÜÇ)
ASELSAN Orka Hafif Torpido
Orka Hafif Torpido, ASELSAN’ın torpidoya karşı torpido prensibi (Hard-Kill) çalışan Tork Torpidoya Karşı Savunma Torpidosu’ndan kazandığı bilgi birikimi ve altyapı sayesinde üretim çalışmalarını sürdürdüğü modern bir torpil sistemidir. İlk kez İDEF-17’de sergilenen sistemin geliştirme çalışmaları devam etmektedir.
Yerli hafif torpil Orka; su üstü savaş gemilerimizden, deniz karakol uçaklarımızdan, helikopterlerimizden ve geliştirilmesi durumunda uygun bir insansız hava aracından atılabilecektir.
ASELSAN’ın, TORK Torpidoya Karşı Savunma Torpidosu Projesi ile kazandığı birikimleri göz önüne alırsak Orka’nın hedefini bulduktan sonra durdurulmasının zor olacağı söylenebilir.
Orka, diğer birçok hafif torpil gibi 324 mm çapa sahip olacak. Ayrıca Orka’ya eklenecek ikincil bir itki (booster) ile Lockheed Martin üretimi RUM-139 VL–ASROC muadili yerli bir füze üretilebilir.
ROKETSAN Akya Ağır Torpido
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın (DzKK) modern ağır torpil ihtiyacının yerli imkanlarla giderilmesi için 8 Mayıs 2009’da Akya Ağır Torpido Projesi başlatılmıştır. Birçok alt sisteminin METEKSAN, ArMerKom ve KBS gibi birçok milli savunma sanayii firmasının ürettiği Akya Ağır Torpidosu Projesinde ROKETSAN ana yüklenici konumundadır.
Çok uzun soluklu bir proje olan Akya’da ilk test atışları 11 Temmuz 2019 tarihinde yapılmışıtır. Gizlilik statüsü yüksek olan ancak başarıyla devam eden projede önemli yol alınmıştır.
30 Ağustos 202 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal’ın katılımı ile ROKETSAN’da gerçekleştirilen törende Akya’ya ait Mock-Up ilk kez yüzünü göstermiştir.
Yerli ağır torpil Akya’nın 2021 yılında düşük kapasiteli olarak seri üretiminin başlaması ve ilerleyen süreçte tam operasyonel olarak Türk Deniz Kuvvetleri envanterine dahil olması beklenmektedir.
Akya’nın teknik özellikleri kesin olarak belli olmasada 533 mm çapında, 7 metre uzunluğunda olması ve 1,2 ton veya daha fazla ağırlığa sahip olması beklenmektedir. Ayrıca 40 deniz mili sürat ile 15+ km menzile sahip olacağı aktarılsada gerçek menzilinin daha fazla olacağını tahmin etmekteyiz.
Önerilen Yazılar:
TÜRKİYE’NİN İNSANSIZ DENİZALTI PROJESİ OSSA’DA SON DURUM
BİR DENİZ SUBAYININ KALEMİNDEN MİLGEM ‘İN HİKAYESİ VE ADA SINIFI KORVETLER