Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis Selanik’teki Helexpo Forum’da Yunan hükumetinin gelecek planlarının yer aldığı önemli açıklamalarda bulundu. Silahlanma Programı Fransa’dan alınacak olan 18 Rafale savaş uçağından ibaret olmayacak. (Bkz; İSRAİL’DEN YUNANİSTAN’DA SAVUNMA SANAYİİ YATIRIMI)
Miçotakis Yunanistan’ın gelecek savunma planlarından bahsetti. Miçotakis açıklamada 18 Rafale (Dassault) savaş uçağı, 4 çok amaçlı fırkateyn, deniz karakol helikopteri, torpido ve güdümlü füzeler alınacağını ve Yunan Hydra (MEKO) sınıfı fırkateynlerin modernize edileceğini ekledi.
Miçotakis ayrıca önümüzdeki beş yıl içerisinde 15 bin profesyonel askerin alınacağını ve kayıp veren savunma endüstrisinin yeniden canlandırılacağını söyledi.
Contents
Yunanistan’ın ihtiyaçları uzun süredir dile getiriliyordu
Yunanistan uzun yıllar Türkiye’ye karşı silahlanmak amacıyla nüfusunun ve ekonomisinin verileri ile orantısız büyüklükte ordu işletti. 2009 yılında başlayan ekonomik kriz sonrası Yunan Ordusunun modernizasyonu durma noktasına geldi. Hatta uzun bir süre birçok ekipman işletilemez hale geldi.
AB yardımları ile belli oranda düzelen ekonomik göstergeler ve Doğu Akdeniz krizi sonrasında Yunan Ordusuna yönelik modernizasyon faaliyetleri yeniden gündeme geldi.
Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in açıklamalarında belirtilen silah alımları ise uzun süredir gündemde olan ve sık sık dile getirilen planların / hedeflerin bir parçası aslında. Geçtiğimiz zamanlarda 8’i hibe 18 Rafale savaş uçağının alınacağı açıklanmıştı.
Torpido ve Deniz Karakol Helikopteri
Yunan Ordusu envanterinde yeni ve modern torpido olmadığı ve bu ihtiyacın uzun süredir giderilmek istendiği biliniyor. Yunanistan Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı Konseyi’nin, 2018 yılının sonlarında Yunan Donanması için iki önemli satın alma programını onayladığı açıklanmıştı. Ağır torpido ve deniz karakol helikopterlerini kapsayan satın alma programın uygulama için savunma bakanlığına iletilmesinin beklendiği belirtilmişti. Temmuz 2019’da ise ABD, Yunanistan’a MH-60R deniz karakol helikopterini içeren kapsamlı bir satış paketi onaylamıştı.
Yunanistan 2002 yılında yeni nesil ağır torpido alım programını başlatmıştı. 2003 yılında gereksinimlere uygun olarak Whitehead Alenia System Subacquei (WASS) firması tarafından geliştirilen Black Shark ağır torpidosu seçilmişti, ancak bu seçenekten 2004 yılında vazgeçildi.
Deniz karakol helikopteri ihtiyacı için ABD Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı – DSCA’dan alınan MH-60R onayında “kullanılmış” ibaresi bulunmuyordu. Ancak ABD’nin envanterindeki çok sayıda ihtiyaç fazlası MH-60R helikopterinin de Yunanistan için maliyet-etkinliği daha yüksek potansiyel bir hedef olabileceği değerlendirilebilir.
Fırkateynler
Yunan Donanmasının modern fırkateyn ihtiyacı ise uzun süredir dile getirilen bir ihtiyaç. Yunan Donanması 4 adet Hydra (MEKO 200HN) sınıfı ve 10 adet Elli (Eski Hollanda Kortenaer) sınıfı fırkateyn işletiyor. Bu gemilerin en yenileri olan Hyda sınıfı fırkateynler Türkiye’deki Barbaros sınıfı fırkateynler ile benzerlik göstermektedir. Ancak Barbaros sınıfı bazı elektronik sistemler açısından daha gelişmiştir. Elli sınıfı fırkateynlerin sahip olduğu silah sistemlerinin ve elektronik alt sistemlerin de modern olduğu söylenemez. Bu nedenle Yunan donanmasına yeni platform alınması çok uzun süredir gündemde.
Bu doğrultuda uzun zamandır basında ve sosyal medyada Yunanistan’ın alacağı veya kiralayacağı iddia edilen çok sayıda platform oldu. Fransa’dan La Fayette, Gowind, Belh@rra ve FREMM platformlarının alınacağı ayrı ayrı tarihlerde çok kez iddia edildi. Bu iddiaların çoğu dikkate dahi alınmadı. Hatta Yunan kaynakları ABD’den Ticonderoga sınıfı muhriplerin alınacağını iddia etti. Bu iddialar ise dikkate alınmadı. Yine İngiltere’nin Type 23 gemileri ve ABD’nin MMSC gemilerinin de alınacağı iddia edilmişti. Mevcut konjonktürde Yunan donanması için yeni gemi alımı kapsamında Gowind veya Belh@rra alımı en çok öne çıkan ve gerçekliğe en yakın seçenekler arasında.
Mirage’ler ve 18 Rafale Alımı
18 Rafale savaş uçağı alımı ile ilgili Yunan gazeteleri geçtiğimiz haftalarda 18 Rafale’ın satın alınacağını, 8’inin Fransız Hava Kuvvetlerinden ikinci el olarak geleceğini açıklamıştı. Toplam 18 Rafale savaş uçağını Yunan hava kuvvetlerinde uzun süredir hizmet veren Mirage 2000EG/BG uçaklarının yerini alacağı değerlendiriliyor.
Yunanistan’ın beşinci nesil F-35 savaş uçağı alma niyeti de bulunuyor. Ayrıca Yunan F-16 savaş uçaklarını Viper seviyesine yükselmek için başlatılan modernizasyon projesi devam ediyor.
Sonuç yerine
Miçotakis’in açıkladığı alımlar ve geçmişteki diğer hamleler alt alta koyulduğunda Yunanistan’ın mevcut durumunda önemli bir atılımı temsil etmiyor. Bunun sebebi ise; Hem bu alım ve projelendirmelerin önemli kısmının yarının değil bugünün ihtiyaçları için yapılması hem de Yunan Ordusunun uzun süredir yaşadığı harbe hazırlık sıkıntıları.
Hatta Libya’ya uygulanan ambagroyu denetleme iddiası ile başlatılan IRINI operasyonuna gönderilen Yunan Donanmasına ait henüz yeni bakım- onarımdan çıkmış HS Haydra fırkateyninin kritik arıza nedeniyle üsse dönmesi gerekmişti. Alımların devamı ile birlikte Yunan Ordusunun harbe hazırlık oranlarına yönelik iyileştirmelerin olması ise atılımın değer kazanmasını sağlayabilir.
Yunan hava kuvvetlerine yönelik planlamalar incelendiğinde Türkiye tarafında önlem alınması gereken alanların başında hava kuvvetleri geldiği görülüyor. (Konudan bağımsız olarak incelendiğinde de Türk Hava Kuvvetleri’nin modernizasyonunun önemli ölçüde gözden geçirilmesi gerekiyor) Özellikle Donanma alanındaki planlamalar ise Yunan donanmasının yarınki değil bugünki ihtiyaçlarına yönelik hamleler.
Kaynak: Defence Turk
Önerilen Yazılar:
MISIR İLE YUNANİSTAN ‘DENİZ YETKİ ALANLARINI SINIRLANDIRMA ANLAŞMASINI’ İMZALADI